Afrikinis kiaulių maras – Kėdainių rajone

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Kėdainių rajone suradus afrikiniu kiaulių maru (AKM) užsikrėtusių šernų gaišenas, AKM užkrėsta Lietuvos teritorija išsiplėtė – į ją įtrauktas visas Kėdainių rajonas. Šiame rajone iki šiol nebuvo registruotas nei vienas ligos atvejis.

 

Į užkrėstos teritorijos ribas anksčiau buvo įtrauktos tik Pelėdnagių, Vilainių, Truskavos ir Šėtos seniūnijos.

Visą Kėdainių rajoną paskelbus užkrėsta teritorija, jame taikomi griežtesni AKM prevencijos ir kontrolės reikalavimai. Privaloma visus sumedžiotus šernus ištirti dėl AKM. Tyrimams turi būti  imami kraujo ir organų mėginiai, be to, papildomai atrenkami ir atskirai supakuojami mėginiai dėl trichineliozės. Šie mėginiai turi būti pristatyti į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) teritorinį padalinį, kuris informuos medžiotojus apie laboratorinių tyrimų rezultatus.

Medžiotojai turi užtikrinti, kad sumedžiotų šernų mėsa nebus išdalinta, kol negauti AKM tyrimų rezultatai. Visa šerniena, kol bus gauti tyrimų rezultatai, turi būti saugoma su VMVT teritoriniu padaliniu iš anksto suderintoje vietoje. Be to, užkrėstoje teritorijoje sumedžiotų šernų mėsa, iš jos pagaminti pusgaminiai ir gaminiai gali būti tiekiami maistui tik užkrėstoje teritorijoje ir tik gavus neigiamus AKM tyrimų rezultatus. Tai patvirtinti privaloma nacionaliniu sveikumo ženklu ar nacionaliniu atpažinimo žymeniu.

Ribojimai palies ir kiaulių laikytojus, mat užkrėstoje teritorijoje vežamas į skerdyklas kiaules turi lydėti Leidimas paskersti gyvūną skerdykloje, kurį išduoda VMVT teritorinis padalinys. Iš šios teritorijos išvežti kiaules į kitas Lietuvos Respublikoje esančias kiaulių laikymo vietas galima tik iš visiškai biologinio saugumo priemonių reikalavimus įgyvendinusių ūkių ir tik su veterinariniu pažymėjimu, patvirtinančiu kiaulių sveikatos būklę. Skerdžiant kiaules savo reikmėms, būtina informuoti veterinarijos gydytoją, kuris įvertins skerdžiamų kiaulių klinikinę būklę ir esant ligos įtarimui, paims mėginius dėl AKM.

Primenama, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną, pradėjus gaišti laikomoms kiaulėms ar pastebėjus kiaulių sveikatos sutrikimus būtina nedelsiant informuoti artimiausią VMVT teritorinį padalinį.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų