Įstatymas vėl apribojo bedarbių „laisvę“

Atsisakius siūlomo darbo prarandamas bedarbio statusas. Atsisakius siūlomo darbo prarandamas bedarbio statusas.

Darbo birža sugrįžo prie buvusios tvarkos, kuomet atsisakius pasiūlyto darbo, pusei metų prarandamas bedarbio statusas. Tokia tvarka darbo biržos specialistai vadovavosi ir anksčiau, tačiau balandžio pabaigoje ji buvo atšaukta.

Du mėnesius, iki liepos 1-osios, bedarbiai galėjo atsisakyti siūlomo darbo, sudaryti individualų užimtumo planą ar iš viso neatvykti paskirtu laiku. Ir atsisakę siūlomo darbo toliau gaudavo socialines pašalpas.

Vilniaus teritorinės darbo biržos Ukmergės skyriaus vedėjo pavaduotoja Violeta Kvirienė sako, kad bedarbiai buvo suskubę naudotis jiems patogia tvarka. Tuo laikotarpiu ženkliai padaugėjo darbo pasiūlymų atsisakymų, neatvykimų.

Bedarbių tenka ieškoti

Nuo liepos 1 d. įsigaliojo pakeitimai Užimtumo rėmimo įstatyme, kuriuo įtvirtinta bedarbio statuso netekimo tvarka.

Pagal ją bedarbiui be svarbių priežasčių atsisakius siūlomo tinkamo darbo, darbo biržoje atsisakius sudaryti individualų užimtumo planą arba neatvykus užsiregistruoti paskirtu laiku, jis 6 mėnesiams netenka bedarbio statuso.

Pasak pavaduotojos, savo neatvykimu bedarbiai sukelia darbo biržos specialistams papildomų problemų – asmeniui siunčiami laiškai ir taip padidinamos administravimo išlaidos. Aiškinantis priežastis, kodėl asmuo neatvyko, gaištamas laikas.

V. Kvirienė paaiškino, kad darbo biržos kartu su bedarbiu sudaromame individualiame užimtumo plane numatoma, ar bus ieškoma galimybės jam įsidarbinti, ar bus siunčiamas mokytis bei atgaivinti įgūdžius pagal atitinkamą programą, ar bus įdarbinamas pagal viešųjų darbų programą.

Statusas panaikinamas

Kita naujovė, atsiradusi pasikeitus įstatymo nuostatoms: bedarbio statusas panaikinamas, jeigu nustatoma, kad užsiregistravęs darbo biržoje asmuo nelegaliai dirba. Tiesa, tokių priemonių imamasi tik nelegalą pričiupus pakartotinai – pirmąsyk jis atsiperka įspėjimu.

V. Kvirienė tikina, kad nelegaliu darbu nebus palaikyta, jei bedarbis supjaus kaimynui malkas ar nuravės daržą. Minėtų priemonių darbo birža griebiasi tuomet, kai nelegalaus darbo faktą užfiksuoja Valstybinė mokesčių inspekcija.

Anot pašnekovės, dažniausiai bedarbiai nelegaliai darbuojasi statybos, prekybos srityse, nevengia jų paslaugų ir ūkininkai.

Tik išskirtiniais atvejais

Oficialiai numatytos ir priežastys, dėl kurių neatvykimas užsiregistruoti darbo biržoje pateisinamas – bedarbio statusas nenutraukiamas. Tai gali būti liga, susižalojimas, artimųjų mirtis, vaiko liga, šeimos narių priežiūra ar slaugymas. Tarp šių priežasčių – stichinė nelaimė ar tuo metu paskelbta epidemija. Šaukimas į teismą ar atlikti karinę prievolę taip pat suteikia teisę neatvykti į darbo biržą.

V. Kvirienė primena, kad daugumą priežasčių prašoma patvirtinti dokumentu. Neatvykus dėl šaukimo į teismą ar karinės prievolės, bedarbis privalo į darbo biržą ateiti kitą dieną.

Artimųjų mirties atveju, bedarbiui atvykus kad ir po keleto dienų, darbuotojai dažniausiai pasižiūri pro pirštus. Tačiau jei artimųjų laidojimas tampa tendencija – per pusmetį „išlaidojami“ visi giminaičiai, darbuotojams sukelia įtarimų.

Iš sąrašų išbraukiami užsiregistravusieji ne kaip bedarbiai, bet ieškantieji darbo ir darbo biržoje nepasirodę 3 mėnesius. Vėl darbo paieškas jie gali tęsti tik po 3 mėnesių.

Vasarą bedarbių mažėja

Liepos 1 d. darbo biržoje mūsų rajone buvo registruoti 3472 asmenys. Iš jų 2724 – bedarbiai, 748 – ieškantieji darbo.

Per pirmąjį metų pusmetį įdarbinti 956 asmenys.

V. Kvirienė pasakojo, jog vasarą atsiranda daugiau darbo vietų. Tačiau dažniausiai darbas būna laikinas – pavaduoti atostogų išėjusius įmonių darbuotojus, šiltuoju sezonu daugiau įdarbinama viešojo aptarnavimo srityje.

Darbo biržos duris jau pradėjo varstyti aukštųjų, profesinių mokyklų absolventai.

Pastarųjų metų duomenimis, jų registruojama 70–90. Tačiau, pasak V. Kvirienės, realiai įdarbinama apie 20 procentų. Nors žinių, kur jie išsibarsto, darbo biržos specialistai neturi, spėja, kad pagrindiniai maršrutai – užsienis ir šalies didmiesčiai.

Darbo birža liepos–rugpjūčio mėnesiais organizuoja aukštųjų, profesinių mokyklų absolventams bei bendrojo lavinimo mokyklų abiturientams renginių ciklą „Nuo diplomo iki darbo sutarties“. Jų metu vyksta mokymai, kuriuose specialistai pataria, kaip rašyti gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką, kaip derėtų apsirengti einant pokalbio su darbdaviu.

Praktika rodo, kad, deja, šių dalykų nemoko net universitetai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų