Pinigai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pinigai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į redakciją paskambinęs 83 metų Taujėnų seniūnijos gyventojas Petras teiravosi, kokia yra socialinės paramos  skyrimo tvarka. Vyras pasakojo gaunantis senatvės pensiją, kuri tesiekia 250 Eur. Gyvena su dukra.

Iš panašias pajamas gaunančių žmonių yra girdėjęs, kad jiems skiriama socialinė parama. Sako, reikia teirautis savo šeimos gydytojo. Petras sakė savo šeimos gydytojos klausęs, bet ši nieko apie tai nežinanti.

Taujėnų seniūnijos socialinė darbuotoja Jurgita Levickienė mano, kad žmogus greičiausiai turėjo omenyje lėšas, kurios gali būti skiriamos nustačius asmens priežiūros poreikius. Tai gali būti arba slaugos, arba priežiūros poreikis.

Slaugos pajamos, pasak socialinės darbuotojos, skiriamos labai mažai kam, pavyzdžiui, po insulto nevaikštantiems, akliems, kitų labai rimtų sveikatos problemų turintiems ligoniams.

Kiek kitokie – lengvesni negalavimai – vargina asmenis, kuriems nustatomas asmens priežiūros poreikis.

Tačiau jei žmogus vaikšto, gali savimi pasirūpinti, nesvarbu, kiek jam metų, – tai byloja, kad pagalba jam nėra reikalinga.

Pirmasis žmogus, į kurį reikia kreiptis, jei žmogui reikalinga slauga ar priežiūra, yra šeimos gydytojas. Tačiau galutinį sprendimą priima ne jis. Šeimos gydytojas tik nusiunčia pas specialistus, o paskui jau surenkami visi dokumentai ir siunčiami specialiai komisijai. Ji ir sprendžia, ar asmeniui reikalinga slauga arba priežiūra.

Pasak socialinės darbuotojos, ponas Petras taip pat galėtų gauti kuro kompensaciją. Šiai paramai prašymai priimami nuo spalio 1 d.

Į dar vieną paramos rūšį – paramą maistu – jis vargu ar galėtų pretenduoti. Parama maistu priklauso, jei asmens pajamos per mėnesį nesiekia 150 Eur. Išimties tvarka tokia parama skiriama, jei vieno asmens mėnesio pajamos nesiekia 200 Eur.

Socialinė pašalpa į redakciją skambinusiam Petrui, pasak socialinės darbuotojos, taip pat nepriklausytų. Ji skiriama, jei mėnesio pajamos asmeniui nesiekia 102 Eur.

Dar viena parama, kurios gali sulaukti sunkiai vaikštantys garbaus amžiaus asmenys, – Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojų teikiama paslauga. Jos gali prašyti žmonės, kuriems sunku atlikti elementarius buities darbus, prisinešti malkų, vandens, apsipirkti, susimokėti mokesčius.

Socialinė darbuotoja pasakojo, kad jų seniūnijoje tokia paslauga teikiam tik dviem Lėno kaime gyvenančioms moterims. Pačiuose Taujėnuose nė vienam gyventojui ji neteikiama, nors tokia informacija esą kiek tik įmanoma išplatinta.

Pasak Taujėnų seniūnijos socialinės darbuotojos, jų seniūnijoje socialinėje srityje puikiai darbuojasi Balelių bendruomenė. Parengusi projektą penkiolikai asmenų ji teikia įvairias pagalbos namuose paslaugas.

„Mūsų žmonėms labai padeda ir „Carito“ moterys. Prieš Kalėdas, Velykas bažnyčioje būna skelbiama rinkliava, o iš aukotų pinigų „Carito“ moterys perka ir po namus išnešioja sunkiai besiverčiantiems žmonėms skirtus lauknešėlius, mezga stokojantiems žmonėms kojines, lanko ligonius ir meldžiasi už juos“, – pasakojo J. Levickienė.

Ragino visus, kuriems reikia paramos, užsukti į seniūniją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų