Pasikeitus įstatymams – didesnės išmokos

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šalies savivaldybių socialinės paramos skyrius užplūdo gyventojai, skubantys pasinaudoti teise gauti valstybės paramą. Pasikeitus tvarkai, daugiau šeimų gali gauti vaiko išmokas. Didesnė parama priklauso ir neįgaliesiems.

Naujovėmis suinteresuotų asmenų nuo metų pradžios gausiau ir mūsų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriuje.

„Lankytojų padaugėjo, nes nuo sausio 1 d. iš pagrindų pasikeitė tvarka šeimoms, auginančioms 3 ir daugiau vaikų iki 18 metų. Dabar išmokas mokėsim visoms tokioms šeimoms, nepriklausomai nuo jų turimų pajamų“, – pasakojo Socialinės paramos administravimo poskyrio vedėja Valdonė Ginaitienė.

Ne vien turintieji tris ir daugiau vaikų, bet ir auginantieji (globojantieji) vieną ar du vaikus nuo 7 iki 18 metų gaus periodinę vaiko išmoką (vadinamuosius „vaiko pinigus“), kuri šiuo metu yra 15,2 Eur. Tačiau šiuo atveju iki 2017 m. buvęs pajamų vertinimas išlieka. Tad išmoka skiriama, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių žmonių pajamos vienam žmogui per mėnesį yra mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio (153 Eur).

Naujos išmokos

V. Ginaitienė taip pat informavo, kad nuo šių metų atsirado dvi naujos išmokos: išmoka besimokančio ar studijuojančio asmens vaiko priežiūrai ir išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui.

Pirmoji išmoka yra 152 Eur dydžio (4 BSI). Ji mokama vaiko tėvams iki 26 metų, besimokantiems pagal formaliojo profesinio mokymo programą ar studijuojantiems aukštojoje mokykloje pagal nuolatinę studijų formą, arba iki 30 metų, studijuojantiems doktorantūroje ar medicinos rezidentūroje, ir kurie neturi teisės gauti vaiko priežiūros išmokos pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą.

Ši išmoka bus mokama vaiko priežiūros laikotarpiu nuo gimimo dienos iki jam sueis vieni metai.

Kai vienu metu gimsta du ar daugiau vaikų, vienam iš vaiko tėvų bus skiriama išmoka. Ji mokama nuo vaikų gimimo dienos iki jiems sukaks 2 metai. Gimus dvynukams, bus skiriama 152 Eur dydžio išmoka per mėnesį. Jei gims trynukai ar daugiau vaikų, išmokos dydis didinamas 152 Eur už kiekvieną vaiką.

Gaus didesnes

Dar viena nuo sausio 1 d. įsigaliojusi naujovė – motinystės išmokai apskaičiuoti nebetaikomos „lubos“, t. y. maksimalus kompensuojamasis uždarbis motinystės išmokai apskaičiuoti. Taigi mamos nėštumo ir gimdymo atostogų metu dabar gali gauti didesnes išmokas.

Kyla nesusipratimų

„Prašymai išmokai vaikui gauti priimami mūsų poskyryje. Tie, kurie gyvena kaimo vietovėse, pildo seniūnijose“, – sakė Socialinės paramos administravimo poskyrio vedėja.

„Atėję tėvai pasirašo, kad pateikė teisingus duomenis apie savo pajamas. O mes į savo žinynus, į „Sodros“ duomenis einam, padedam suskaičiuoti, jei kas neaišku, kad būtų tiksliai sudėtos visos gaunamos pajamos. Nes kartais gaunam ir nepelnytų priekaištų, esą turėjom padaryti, bet kas nors ne taip“, – pasakojo ji.

Tuo atveju, kai žmogus darbo užmokestį gauna į rankas, ateidamas į poskyrį dėl pašalpos turi atsinešti ir pažymą apie jį.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paima iš mūsų visus duomenis, informaciją tikrina Valstybinės mokesčių inspekcijos, kitose bazėse. Mums pateikia sąrašus tų, kurių pajamos galimai viršija ribą ir mes neteisėtai išmokėjom paramą“, – sakė pašnekovė.

Išmokų gavimo laikotarpis – metų ketvirtis. Per tiek, teigia ji, būna 3–4 šeimos, kurios gauna neteisėtai: „Tuomet mokėjimą stabdom, kviečiamės tėvus, aiškinamės, dėl kokių priežasčių apsiskaičiuota. Nesusipratimų gali kilti, nes skaičiuojami ir šeimos gaunami dividendai, pajamos už parduotą turtą. Tačiau pasitaiko ir viena kita piktybiškai „apsiskaičiavusi“ šeima.“

Didesnė neįgalumo pensija

Vedėja priminė ir apie kitas socialinės apsaugos srities naujoves. Viena jų – Šalpos pensijų įstatymo pakeitimas, kurio pagrindinis tikslas – šalpos pensijų dydžius išdėstyti kiek galima tolygiau pagal netekto darbingumo procentus.

Tokia pensija didėja tiems žmonėms, kurie pripažinti neįgaliais iki 24 metų ir yra netekę 100–90 proc., 70–65 proc. ir 55–50 proc. darbingumo. Taip pat tiems, kurie pripažinti neįgaliais po 24 metų ir yra netekę 70–65 proc. darbingumo.

Vadovaujantis minėto įstatymo pakeitimu, šalpos pensijų dydžiai diferencijuojami pagal žmogaus darbingumo lygį penkių procentų intervalu, t. y. kaip ir nustatomas darbingumo lygis. Taip, teigiama, bus išvengta didelio šalpos pensijų dydžių slenksčio.

Pavyzdžiui, kai žmogui vietoj 60 proc. nustatomas 55 proc. netekto darbingumo lygis, pagal iki šiol galiojusią tvarką žmogaus pensija mažėjo per pusę, nors darbingumo lygis buvo pakitęs tik 5 proc. Dabar mažėtų nebe tokiu skirtumu. „Kalbant paprasčiau, kuo didesnis neįgalumas, tuo didesnė neįgalumo pensija“, – aiškino V. Ginaitienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų