Stingant žaliavos milijoninės investicijos aplenkė

UAB „Likmerė“ dirba jau aštuonerius metus. Gedimino Nemunaičio nuotr. UAB „Likmerė“ dirba jau aštuonerius metus. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Uždaroji akcinė bendrovė „Likmerė“ šiuos metus pradėjo ne pačiomis geriausiomis žiniomis. Dėl žaliavos stygiaus įmonei teko mažinti savo darbų apimtis ir atleisti apie 10 proc. darbuotojų.

Stingant beržo medienos, įmonė nesulaukė ir akcininkų investicijų. Pernai iš akcininkų galėjo sulaukti 60 mln. Eur investicijų ir sukurti mūsų mieste 150 naujų darbo vietų.

Tačiau „Latvijas Finieris“ įvertino, kad „Likmerė“ nepajėgs apsirūpinti žaliava, ir investicijas nukreipė į antrinę įmonę Estijoje.

Šiuo metu „Latvijas Finieris“ įmonės veikia Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Moderni faneros gamykla „Likmerė“ Ukmergėje buvo pastatyta prieš aštuonerius metus. Jos generalinis direktorius Mindaugas Kasmauskis apgailestauja, kad žaliavos stygius atsirado anaiptol ne dėl pačios įmonės kaltės, o dėl valstybės pozicijos. Urėdijų skelbiamus medienos pardavimo konkursus pramonės įmonėms laimėti yra pernelyg sudėtinga. Konkursus laimi medieną į užsienio šalis išgabenantys tarpininkai.

Tuo tarpu visa Lietuvos medienos pramonė nėra užtikrinta, kad galės apsirūpinti žaliava. Kol tokių garantijų nėra, neverta tikėtis investicijų.

M. Kasmauskis tikisi pokyčių iš naujos vyriausybės ir pasisako už miškų urėdijų pertvarką, kurios esmė yra urėdijų naikinimas ir centralizuotos įmonės kūrimas.

Pasak įmonės vadovo, Latvijoje ir Estijoje vyriausybių pozicija šiuo požiūriu skiriasi – ten didžiausias dėmesys skiriamas vietinei pramonei, perdirbančiai medieną. Tuo tarpu pas mus suteikiamos palankios sąlygos tarpininkams medieną tiesiog išgabenti žaliavos pavidalu.

Direktorius pasakojo, kad šiemet teko atleisti 9 žmones ir sumažinti vienos iš dviejų esamų linijų pamainų kiekį. Nepaisant to, įmonė kaip ir anksčiau dirba ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais.

„Likmerė“ per metus yra pajėgi perdirbti 150 tūkst. kubinių metrų žaliavos, tačiau dirba ne visu pajėgumu – perdirba 115–120 tūkst. kubinių metrų.

Nepaisant to, kad veikla nesiplečia taip, kaip galėtų, „Likmerė“ yra viena iš socialiai atsakingų įmonių, remianti Ukmergės gabių moksleivių rėmimo fondą, įvairius socialinius projektus.

Šiemet surengtoje vietos valdžios ir verslo visuomenės šventėje „Drauge galime daug“ UAB „Likmerė“ paskelbta Metų Ukmergės krašto mecenate.

Generalinis direktorius tikisi, kad, pasikeitus vyriausybės politikai medienos pramonės įmonių atžvilgiu, plėtra į Ukmergę tikrai ateis. Tam visiškai pasirengta – „Likmerė“ yra įsigijusi šalia jos esančius anksčiau „Vienybei“ priklausiusius statinius.

Beržinius rąstus į fanerinius beržo lukštus perdirbanti „Likmerė“ šlapius lukštus dabar siunčia į gamyklą Rygoje. Medžiaga ten džiovinama, klijuojama ir paruošiama parduoti. Sulaukus investicijų, ir mūsų mieste galėtų būti pastatyta daugybę darbo vietų sukursianti galutinio ciklo gamykla.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Deborah 2023-03-20 02:34
%%

my website :: enterprises: https://www.chilman.co.kr:443/16/bbs/board.php?bo_table=cmw50_70&wr_id=83614
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų