Globos namų vaikams teks kraustytis

Vaikų globos įstaiga ištuštės. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaikų globos įstaiga ištuštės. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šalyje vykdomoje vaikų globos namų pertvarkoje dalyvauja ir mūsų rajonas. Siekiama, kad tokių įstaigų neliktų, o vaikų šeimynos gyventų specialiai tam pritaikytose patalpose. Jų įsigyti šiuo metu ieško savivaldybė.

Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė pasakojo apie kitąmet įsigaliosiančias naujas socialinės globos normas. „Tokių didelių vaikų globos namų, kaip turim Vilniaus gatvėje, negalės likti. Nuo 2017 metų vienoje vietoje galės gyventi ne daugiau kaip 30 vaikų. Tokią normą atitinka vaikų globos namų korpusas Siesikuose“, – sakė ji.

Šiandien, anot vedėjos, turim 67 įstaigoje globojamus vaikus. Pagrindiniame korpuse Vilniaus gatvėje likusiems vaikams turi būti įrengti bendruomeniniai vaikų globos namai.

„Be to, šį 2500 kv. metrų pastatą laikyti neūkiška – juk ir šildymas, kitos išlaidos... Vaikai – po šešis–aštuonis – turės būti apgyvendinti atskiruose namuose ar butuose. Tai vadinasi bendruomeninėmis paslaugomis“, – aiškino vedėja.

Viliamasi, jog ir gyventojai apsiimtų globoti vaikų ir šitaip prisidėtų prie institucinės globos pertvarkos.

Jau imtasi dairytis ir šeimynoms tinkamų patalpų. A. Leonavičienės teigimu, gyvenamasis namas arba butas turi atitikti tam tikrus reikalavimus, higienos normas: „Patalpos neturėtų būti per didelės – apie 140–150 kv. metrų, suremontuotos, apšiltintos, kad šeimyna turėtų sąlygas gyventi. Pavyzdžiui, bute turi būti 2 tualetai, 2 dušai.“

Sako, jog ieškant „variantų randama“. Kelis namus įsigyti irgi būtų galimybė, tik reiktų didesnių investicijų. „Galėtume ir nuomotis, bet Ukmergės rinkoj tai per sudėtinga“, – sakė vedėja.

Anot pašnekovės, patalpos gali būti nebūtinai mieste: „Galėtume vaikus iškelti į Želvą, Taujėnus. Svarbu, kad šalia būtų mokykla, nes nemažai probleminių vaikų, o mokykla padėtų spręsti problemas. Globos namai Siesikuose labai pasiteisino: šalia – Siesikų gimnazija, o mokymosi rezultatai joje aukšti.“

Kad būtų užtikrinta Ukmergės vaikų globos namų veikla, rajono savivaldybės taryba turi pritarti sprendimui pirkti gyvenamąjį būstą. Jis turi atitikti socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymo „Dėl socialinės globos normų aprašo patvirtinimo“ nuostatus ir sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl Lietuvos higienos normos HN 124:2014 „Vaikų socialinės globos įstaigos: bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ patvirtintus reikalavimus.

Teigiama, jog mūsų vaikų globos namų pastatas, esantis Vilniaus g. 87, nebeatitinka socialinės globos normų.

Klausimas dėl gyvenamojo būsto bus svarstomas kitą savaitę vyksiančiame posėdyje. Turto pirkimą organizuos savivaldybės administracijos direktorius.

Sprendimo projektą „Dėl gyvenamojo būsto įsigijimo“ parengė Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja Daiva Gladkauskienė. Pasak jos, tarybai pritarus, bus sudaryta komisija, kuri vertins siūlomas patalpas ir rinks tinkamiausias.

Ukmergės vaikų globos namų direktorius Vygantas Kaselis pasakojo, jog Siesikuose gyvena 26 globotiniai, Ukmergėje – 41. Pastariesiems teks išsikelti į naujus namus.

„Naujos patalpos turės būti įrengtos pagal reikalavimus, sutvarkyti sanitariniai mazgai. Vienam vaikui turi būti skirti ne mažiau kaip 6 kv. metrai miegamajam plotui, jei du vaikai – jau 12. Kambariai negali būti pereinami“, – sakė jis.

Įstaigos vadovas kol kas nesvarsto, kada galėtų ateiti metas, kai vaikų globos namų Vilniaus gatvėje nebeliks. „Turbūt tai bus ne taip greitai, – mano pašnekovas. – Pirmiausia nupirks vieną butą ar namą, į kurį išsikels viena šeimyna, kitais metais – kitą, paskui – dar kitais... Juk vienu metu daug nupirkti – didelės išlaidos.“

Anot V. Kaselio, šeimynose būna nustatytas tam tikras vaikų skaičius: „Paprastai globos namų šeimynoj gyvena ne daugiau kaip 8 vaikai. Jei yra neįgalus vaikas, ne daugiau kaip 6. O jei yra broliai ir seserys ir jie neišskiriami, gali būti ir iki 10. Pavyzdžiui, šeimynoje – trys vienos šeimos vaikai, trys kitos ir dar keturi.“  

Vaikų globos namų pastato dalį Ukmergės rajono savivaldybė ketina pritaikyti socialiniams būstams. Pasinaudojant 2014–2020 m. laikotarpio ES parama teikta paraiška projekto „Socialinio būsto pažeidžiamoms gyventojų grupėms įsigijimas ir pritaikymas“ finansavimui gauti.

Projektu planuojama tuščioje pastato dalyje įrengti socialiniam būstui pritaikytus butus. Atlikus kapitalinio remonto darbus, būtų įrengti 32 butai. Iš jų 16 – vieno kambario ir 16 – dviejų kambarių.

Nors vaikų globos namų pastatas yra iš lauko apšiltintas, pakeista stogo danga, apie 2008-uosius viduje atliktas remontas, socialinių būstų įrengimas kainuotų didžiulius pinigus. Darbams numatomas lėšų poreikis – 1 mln. 229 524 Eur.

85 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų būtų panaudota iš ES paramos. Savivaldybės indėlis siektų 184 428 Eur.

Šiuo metu Ukmergės rajone socialinio būsto laukia daugiau nei 200 šeimų bei asmenų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų