Situacija liūdna: šiukšlių išvežimas kainuos brangiau

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus aiškino, kodėl brangs atliekų išvežimas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus aiškino, kodėl brangs atliekų išvežimas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Antradienį vyko savivaldybės mero, tarybos narių, administracijos direktoriaus susitikimas su rajono bendruomene. Viena pagrindinių temų nemaloni: buitinių atliekų išvežimas ukmergiškiams neišvengiamai brangs.

Tradiciškai susitikimas vyko rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje. Į jį susirinko negausus būrelis ukmergiškių.

Visus pirmiausia pasveikino ir už išreikštą pasitikėjimą padėkojo išrinktasis Seimo narys Juozas Varžgalys.

Pirmoji aptarta susitikimo tema buvo itin nemaloni visiems – tai neišvengiamai brangsiantis šiukšlių išvežimas. Jau  rengiama nauja rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą skaičiavimo metodika.

Rajono meras Rolandas Janickas priminė, kad Ukmergės rajone visuotinė rinkliava buvo įvesta 2010 metais. Rinkliavos dydis ukmergiškiams skaičiuojamas atsižvelgiant į turimo būsto plotą bei į jame gyvenančių asmenų skaičių.

Taip pat gyventojai informuoti, kad nuo šių metų ženkliai išaugo Kazokiškių sąvartyno vartų mokestis. Kita didelė permaina – nuo gegužės visos nerūšiuoto buitinės atliekos keliauja į jų rūšiavimo gamyklą Vilniuje, kur paslauga taip pat brangiai kainuoja.

Brangimas neišvengiamas

Išsamiai situaciją pristatė Savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus. Jis pristatė skaičius, bylojančius, kad nors gyventojų rajone mažėja, atliekų – daugėja. Antai 2010 metais Ukmergėje gyveno 45 678, o šiemet – 39 648 gyventojai.

Tuo tarpu išvežamų atliekų tonų skaičius auga. 2010 metais išvežta 12 647 tonų, pernai 18 477 tonų atliekų.

Antrinių žaliavų pakuočių atliekų kiekis išaugo nuo 125 tonų 2010 metais iki 412 tonų pernai.

Vietinės rinkliavos lėšų surinkimas auga.

2011 metais buvo surinkta 761 tūkst. Eur. Pernai priskaičiuota 10 84 tūkst. Eur. Iš šių sumų apie 80 proc. sumoka gyventojai. Pasidžiaugta, kad rinkliavų mokestis surenkamas gana sklandžiai. Jį sumoka 90 proc. ukmergiškių.

Pranešta, kad rinkliavos mokestį teks didinti, nes drastiškai didėja atliekų šalinimo sąnaudos.

Kazokiškių sąvartyno vartų mokestis už 1 toną nuo 2010 iki 2012 metų siekė 8,55 Eur. Vėliau išaugo iki 14,82 Eur. Iki šių metų gegužės jis siekė 28,84, o šiuo metu – 86,07 Eur.

Nuo šių metų gegužės visos atliekos iš Ukmergės gabenamos į Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklą. Mokestis už toną 44,9 Eur.

Yra dar viena bėda: jei į aikštelę atgabenamos ukmergiškių neišrūšiuotos atliekos – jose yra per didelis kiekis, pavyzdžiui, statybinių atliekų ar žalienų – visa mašina siunčiama iš rūšiavimo gamyklos į Kazokiškių sąvartyną, kur už toną imamas dar didesnis – 86,07 Eur. mokestis.

Gyventojams patikinta, kad jei dabar nebranginsime buitinių atliekų vežimo, per porą metų įklimpsime į skolas ir negalėsime atsiskaityti su jų vežėju. Tuomet, susidarius kritinei situacijai, paslaugos kainą tektų didinti dvigubai.

Vengia rūšiuoti

Meras akcentavo, kad didžiausia problema yra ta, kad atliekas gyventojai vengia rūšiuoti. Ypač pasyviai žmonės naudojasi stambiagabaričių atliekų aikštele. Kita vertus – ir pati aikštelė priklauso ne savivaldybei, o Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui. Ji dirba nelanksčiai, labai limituoti atvežamų atliekų kiekiai.

Esant tokiai situacijai stambiagabarites atliekas ukmergiškiai paslapčia krauna prie konteinerių.

Rajono vadovas kvietė visus būti pilietiškus: ne tik patiems nesielgti kenkėjiškai, bet ir pranešti apie tokius kaimynus. Rajono vadovas žadėjo, kad pažeidėjai bus negailestingai baudžiami.

Paklaustas, ar mūsų savivaldybė negalėtų daryti didesnės įtakos dėl sąvartyno vartų mokesčių kėlimo, meras tikino, kad esame smulkus dalininkas, tad įtakos daryti negalime, įstatymiškai mums uždrausta naudotis ir kitų šalies regionų sąvartynais, ieškant pigesnių variantų.

Opus klausimas susitikime paskatino gana aštrias diskusijas. Priekaištauta dėl dabartinės rinkliavų sistemos Ukmergėje, nešvarių konteinerių, netvarkingų jų aikštelių. Ir valdžiai priekaištauta – kad paiso ne gyventojų, o savo interesų.

Taip pat išsakyta priekaištų, kad vežėjas iš mikrorajonų šiukšles surenka per anksti – kol žmonės dar miega, – tad sukelia daug triukšmo.

Turėtų prisidėti

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistas Kęstutis Sabaliauskas pristatė kitą, linksmesnę, tačiau taip pat su gyventojų pinigais susijusią temą.

Kalbėjo apie daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalų kompleksinio tvarkymo perspektyvas, nes didelė bėda – duobėti įvažiavimai į daugiabučių kiemus.

Juos remontuoti įmanoma tik iš savivaldybės biudžeto lėšų – nei ES fondų finansavimas, nei Kelių direkcijos lėšos negalimos.

Mūsų mieste yra 8 sovietmečiu statytų daugiabučių namų kvartalai. Rajono savivaldybė yra parengusi šių kvartalų specialųjį planą. Jame pateikta daugiabučiui namui priskirta teritorija, įvažiavimų, šaligatvių, automobilių stovėjimo aikštelių vietos.

Pasak K. Sabaliausko, pati savivaldybė nepajėgi sutvarkyti visų daugiabučių kiemų, šaligatvių aikštelių, tad raginami prie to finansiškai prisidėti bendrijų gyventojai.

Paminėti pirmieji sveikintini pavyzdžiai: suremontuoti šaligatviai Anykščių g. 19, Miškų g. 38. Čia pastatyti nauji kelio ir vejų bortai, vietoje senų šaligatvio plytelių įrengti skaldos pagrindai ant šalčiui atsparaus sluoksnio bei paklotos betoninės trinkelės. Atliktas kiemo dangos remontas Jaunimo g. 15. Įvažiavimo į kiemą ir dalies automobilių stovėjimo aikštelės danga nufrezuota, paklota nauja.

Gyventojai prie šių darbų prisidėjo 70 proc., 30 proc. – savivaldybės biudžeto lėšos.

Planuojami vykdyti daugiabučių gyvenamųjų namų Anykščių ir Daukanto gatvėse kvartalų kompleksinio tvarkymo darbai. Gyventojai prie jų prisidės 70 proc., o savivaldybės biudžeto lėšomis numatomi atlikti važiuojamosios dangos remonto ir bendro naudojimo šaligatvių remonto darbai.

Raginamos ir kitos bendrijos, norinčios gyventi gražiau, teikti tokius pasiūlymus.

Sudarant eiliškumą, vykdant privažiavimų ir kiemų remonto darbus, siūloma atsižvelgti į šaligatvių, automobilių stovėjimo aikštelių būklę, gyventojų butų skaičių, renovuotų namų skaičių ir į tai, ar prie darbų prisideda gyventojai. Siūloma  70 proc. prisidėti gyventojams, 30 proc. pridėti biudžeto lėšų.

Priminta, kad bendrijos suformuotus ir joms priskirtus sklypus gali įsigyti.

Stebi kameros

Dar viena susitikimo tema – palanki pareigingiems gyventojams, bet bauginanti – pažeidėjams. Ukmergės rajono Policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus papasakojo apie naujienas užtikrinant viešąją tvarką ir saugumą mieste.

Prie to prisideda vaizdo kameros. Nuo šių metų miestą stebi 8 vaizdo kameros. Galutinai įgyvendinus projektą, mieste bus įrengta daugiau nei 20 kamerų. Serveris įrengtas policijos komisariate. Šiuo metu su šiuo projektu susijusios išlaidos siekia 1400 Eur per mėnesį.

Aidas Dutkus informavo apie jo vadovaujamo savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus veiklą bei vaizdžiai pristatė naujųjų kamerų nufilmuotus pažeidimo faktus. Juose – vaizdai, kaip prie konteinerių verčiamos buitinės atliekos ir kaip pažeidžiamos kelių eismo taisyklės miesto gatvėse.

Pažymėta, kad jau pirmą dieną, kai buvo pakabintos kameros, užfiksuotas ir pažeidimas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # kamera 2016-11-13 20:09
Vienas pastebėjimas, dariaus ir girėno gatvėje žmonės pro šalį važiuodami sustoja išmeta šiukšlių maišus. ar čia normalu?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+14 # SqS 2016-11-13 20:14
kaip sake vienas politikas "SHikau ir tapshnojau" toki savivaldybes prisidejima. Esam daugiabucio namo bendrija. Susirinkimo metu nubalsavom senas shaligatvio plyteles pakeisti naujomis trinkelemis. Savivaldybe prisideda 30 proc. ir parenka savo paslaugos tiekeja, ir dar reikia laukti metus laiko. Susiradom meistrus, kurie net ivertinus savivaldybes 30 proc.prisidejima, padare pigiau, ir laukti nereikejo, ir viskas oficialiai. Taip kad gal laikas baigt durnint gyventojus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų