Ukmergės miesto centre archeologai rado karių kaulų

Ukmergės centre kasinėjimo darbus neseniai užbaigę archeologai aptiko neįprastų radinių – žmonių kaulų. Jie rasti toje Kęstučio aikštės vietoje, kur seniau buvo palaidota sovietų karių. Palaikus teks perkelti į kitą vietą.

Darbus Ukmergėje atliko VšĮ „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgos“ specialistų komanda iš Vilniaus. Jie darbavosi Kęstučio aikštėje priešais savivaldybę, Pilies parke ir Draugystės skvere.

Pastarasis archeologų dėmesio buvo sulaukęs ir pernai. Aptikus pamatų liekanų, jų tyrimai parodė, kad šioje centrinėje miesto vietoje, palei pagrindinę gatvę, 19–20 a. būta pastatų.

„Ukmergės rajono savivaldybei pasiruošus tvarkyti centrines viešąsias erdves, kreiptasi į mus dėl tyrimų. Turėjom kelis tikslus. Pilies parke ieškojom čia 15–17 a. stovėjusios mūrinės pilies. Draugystės skvere, kaip spėjama, turėjusi būti urbanistinė Ukmergės struktūra, vertinama kaip ypatingas maždaug 18 a. statymo pavyzdys, bet sovietiniais laikais sunaikinta. Taip pat reikėjo išsiaiškinti, kas anksčiau buvo Kęstučio aikštėje“, – pasakojo minėtos viešosios įstaigos direktorius Zenonas Baubonis.

„Pilies parke dėjom daugiausia pastangų. Atlikti kasinėjimai, įvairūs tyrimai. Tačiau nepavyko surasti pilies vietos. Kur ji slepias, taip ir lieka paslaptimi.“ Čia, anot Z. Baubonio, rastas kultūrinis sluoksnis, siejamas su 17 a. Draugystės skvere, teigė jis, taip pat išlikęs archeologiškai vertingas kultūrinis sluoksnis, siekiantis 18–19 a.

Tuo metu kai kurie radiniai archeologus gerokai nustebino. „Kęstučio aikštėje mūsų laukė šioks toks akibrokštas. Jos vienoj daly, kur anksčiau buvo palaidota sovietų karių, dviejų metrų gylyje radom karstų liekanų ir juose likusių kaulų. Palaidotųjų kaulai tarsi padalyti į dvi dalis: didesni kaulai išrinkti, ekshumuoti ir perlaidoti, o smulkūs palikti...“ – stebėjosi pašnekovas.

Kelių tai asmenų palaikai galėtų būti, anot jo, sunku pasakyti. Sprendžiant iš aptiktų liekanų, mano archeologas, – daugiau nei penkių.

Z. Baubonis teigė, jog atliekant numatytus miesto gražinimo darbus, turės būti atsižvelgta į archeologų atkastus vertingus kultūrinius sluoksnius. Kai kur galbūt net prireiks detalesnių archeologinių tyrimų.

Tuo metu Kęstučio aikštėje, kažkada buvusioje karių kapavietėje, vilniečių darbai kol kas baigti, mat rastus žmonių kaulus būtina iš čia iškelti. „Tai – projektuotojo arba miesto valdžios rūpestis“, – aiškino pašnekovas.

„Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų“ tyrimus užsakė Panevėžio UAB „Panprojektas“, kuris ir rengiasi įgyvendinti minėtą projektą Ukmergės centre. Įmonės projektų vadovė Renata Skemundrienė sako, jog kokių nors staigmenų, darbuojantis archeologams, nebuvo tikimasi. „Tyrimai užsakyti, bet daugmaž aišku, kas tose vietose galėtų būti. O ir buvo numatyti viršutiniai kasinėjimo darbai bei detalūs jų tyrimai“, – sakė ji.

Dabar, anot pašnekovės, visi planai „kol kas stovi vietoje“. Tikimasi savivaldybės vadovų sprendimo, susijusio su būtinybe perkelti žmonių palaikus į kitą vietą: „Kai tai bus nutarta, bus aiškiau ir dėl tolesnių mūsų projekto planų.“

Tačiau rajono vadovai taip pat tikisi detalesnės informacijos, kurios, anot mero Rolando Janicko, lauktų iš pačių archeologų. „Buvom susitikę, jie pristatė savo darbus. Kalbėjom apie saugotinus sluoksnius ir visa kita. Žinom, kad rasta kaulų likučių, tačiau konkrečiau šia tema nebuvo kalbėta. Archeologai turėtų oficialiai pateikti paklausimą apie tai. Kai jie pateiks, bus matyti, kaip galima viską išspręsti“, – sakė jis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų