„Maximos“ likimas – ekspertų rankose PAPILDYTA

„Maximos“ durys šią savaitę pirkėjams uždaros. Gedimino Nemunaičio nuotr. „Maximos“ durys šią savaitę pirkėjams uždaros. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Anykščių gatvėje esanti parduotuvė „Maxima“ nuo pirmadienio vis dar uždaryta. To priežastis – sekmadienį pasklidusios aštraus kvapo dujos, dėl kurių patalpos iki šiol valomos. Įvairių tarnybų specialistai aiškinasi, kokios medžiagos galėjo sukelti apsinuodijimą – dėl jo į medikus kreipėsi keletas žmonių.

Kaip jau skelbėme „Ukmergės žiniose“, sekmadienį apie 17 valandą parduotuvės darbuotojai ir joje buvę pirkėjai pajuto neįprastą, aštrų kvapą. Visi žmonės evakuoti iš patalpų, parduotuvė buvo uždaryta.

Pirmadienį nuo pat ryto „Maximos“ teritorija buvo aptverta. Įvykio vietoje dirbo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos, budėjo policija. Atvyko rajono savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai.

„Pirkėjai ir darbuotojai patalpas paliko, jos išvėdintos. Tačiau norint išsiaiškinti įvykio priežastis bei siekiant užtikrinti visišką darbuotojų ir pirkėjų saugumą, prekybos centras iki šiol uždarytas“, – pirmadienį komentavo Renata Dantė, UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadovė.

Keli darbuotojai jautė, anot jos, nežymius sveikatos sutrikimus: galvos skausmą, gerklės perštėjimą. „Parduotuvės veikla bus atnaujinta tik gavus atsakingų institucijų leidimą“, – teigė ji.

Gavę pranešimą, jog įvykio vietoje pasklidusios cheminės medžiagos, į teritoriją išskubėjo ugniagesiai. Jiems buvo pavesta vadovauti gelbėjimo darbams.

Atvyko keletas pareigūnų iš Vilniaus, jie atsivežė cheminiams gelbėjimo darbams skirtą konteinerį, kuriame – įranga, matavimo prietaisai, talpos. „Pirmadienį cheminių medžiagų koncentracija viršijo leistinas normas. Išmatavus antradienį, to nebebuvo, ir darbus perdavėm visuomenės sveikatos priežiūros specialistams“, – sakė Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas.

Tokius matavimo prietaisus, sako jis, ugniagesiams nedažnai tenka panaudoti. Paskutinį kartą prireikė vasarą, rugpjūtį, gavus pranešimą apie miške Pabaisko seniūnijoje rastą neva radiaciją skleisti galintį įtartiną daiktą. Ugniagesiai išvyko matuoti radiacinio fono. Tačiau netrukus paaiškėjo, jog tai – tik plytų dėžė...

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės filialo vedėja Elena Mirinavičienė antradienį situaciją dar vadino „visiškai nekonkrečia“. „Išvėdinus patalpas, gaisrininkų aparatai kaip ir neberado cheminės taršos. Tačiau dar neaišku, kokie tai garai. Šiandien atvyksta Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, bus ieškoma konkrečių medžiagų, kurios galėjo sukelti apsinuodijimą“, – kalbėjo ji.

Vedėjos teigimu, konkretus šaltinis, iš kur dujos galėjo patekti į parduotuvę, taip pat nežinomas: „Akivaizdu, kad jų negalėjo būti pačioje parduotuvėje, o kokiais keliais čia atsirado – neaišku.“

Pašnekovė pasakojo, jog, neoficialiais duomenimis, iki antradienio popietės į medikus kreipėsi trys „Maximos“ darbuotojai. Priežastys – perštėjimas, deginimas gerklėje, burnoje, kvėpavimo takuose, akių perštėjimas, galvos svaigimas. „Toks yra garų paviršinis poveikis – jie degina kvėpavimo takus“, – sakė ji.

Anot E. Mirinavičienės, parduotuvę galima atidaryti tik tada, „kai bus geri tyrimų rezultatai, nes aplinka turi būti švari“. „Tokio atvejo savo darbe tikrai neturėjau. Respublikoj yra buvę panašių, bet ne parduotuvėj. Bent jau neteko girdėti“, – kalbėjo Ukmergės filialo vadovė.

Žinių apie tyrimo išvadas dar nebuvo ir kitą dieną. „Laboratorijos specialistai kol kas nedavė atsakymo, parduotuvė lieka uždaryta, – trečiadienį ryte sakė E. Mirinavičienė. – „Maximos“ tinklo vadovybė tikrai nuoširdžiai rūpinasi, sprendžiant šią problemą, ir su mumis bendradarbiauja. Buvo daugybė specialistų, situacija analizuojama. Užsakytas ventiliacijos sistemų, visų patalpų kruopštus valymas, kurį atliks speciali firma.“

Savo užduotis šioje istorijoje vykdo ir Ukmergės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Pasak viršininko Ričardo Gleiznio, jų tarnybos rūpestis – parduotuvėje esantys maisto produktai.

„Laukiam, kol baigs tirti ekspertai: nuo jų išvadų priklausys, ar prekės tinkamos. Kai bus atsakymas, spręsim, ką daryti su fasuotais ir nefasuotais produktais, išimti iš prekybos ar ne“, – aiškino tarnybos vadovas.

Kuo greitesnio tyrėjų atsako viliasi ir „Maximos“ atstovai. „Kol kas vis dar laukiame atsakingų institucijų, Visuomenės sveikatos centro ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, oficialių išvadų dėl šio atvejo, – trečiadienio pavakarę sakė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė R. Dantė. – Parduotuvės darbas neatnaujintas iki šiol. Ją atidarysime tik tarnyboms leidus ir patvirtinus, kad patalpos visiškai saugios. Kol negavome išvadų, nenorime spekuliuoti dėl galimų oro taršos šaltinių. Galime užtikrinti, kad šiuo metu taršos nė viena iš tarnybų parduotuvės patalpose nefiksuoja.“

„Po įvykio susisiekėme su darbuotojais, paraginome juos nueiti pas šeimos gydytojus. Tie, kurie skundėsi nežymiais sveikatos sutrikimais – skaudančia gerkle ar galvos skausmu, – dabar jaučiasi gerai. Už nedarbo dienas darbuotojai gaus įprastinį darbo užmokestį“, – pridūrė ji.

PAPILDYTA

Savaitgalį pagaliau ketinama atidaryti parduotuvę „Maxima“, kuri šią savaitę nedirbo dėl nuodugnių valymo darbų, patalpose pasklidus neaiškioms cheminėms medžiagoms.

„Šį šeštadienį, sausio 14 d., Ukmergės „Maxima“, Anykščių g. 6, atnaujins savo veiklą, – penktadienį informavo UAB „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Dantė. – Šiandien Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, atlikęs laboratorinius tyrimus, patvirtino, kad oro taršos parduotuvėje nėra. Maisto produktai, kurie galėjo būti paveikti taršos, bus utilizuoti.“

R. Dantės teigimu, tam, kad būtų išsiaiškintos įvykio priežastys ir taršos šaltiniai, bus kreiptasi į Ukmergės prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

„Atsiprašome visų ukmergiškių dėl nepatogumų, kai parduotuvė kelias dienas buvo uždaryta. Rūpindamiesi savo darbuotojų ir pirkėjų saugumu, norėjome gauti visų atsakingų institucijų leidimus ir tyrimų atsakymus. Tik gavę užtikrinimą, kad oras švarus ir parduotuvėje saugu, pradedame veiklą“, – sakė ji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

-3 # Mantas 2017-01-14 15:50
Ar gerai perziurejote vaizdo kameras? Gal koks balvonas asariniu ar pipiriniu duju eidamas pripurske, nes isvardinti simptomai yra labai panasus ikvepus is duju balionelio pripurkstu duju
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Mio 2017-01-14 22:36
Uždarys kap teismą
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų