Mokytis į gimnazijas patenka ne visi

Nepriekaištingai besimokančių jaunuolių, baigusių aštuonias klases, kelias veda į Jono Basanavičiaus arba Antano Smetonos gimnaziją. Gedimino Nemunaičio nuotr. Nepriekaištingai besimokančių jaunuolių, baigusių aštuonias klases, kelias veda į Jono Basanavičiaus arba Antano Smetonos gimnaziją. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gimnazijose ką tik baigėsi pirmose jų klasėse pageidaujančių mokytis būsimų devintokų prašymų priėmimas. Didžiausia galimybė patekti tiems, kurių mokymosi rezultatai nepriekaištingi. Pasitaiko ir atvejų, kai asmeninės galimybės gerokai pervertinamos.

Renkantis ugdymo įstaigą, kurioje norės tęsti mokslus po aštuonių klasių, svarbūs ne vien vaikų norai. Mokytis gimnazijoje galimybės, kurios pirmiausia vertinamos pagal pažymius, aptariamos ir su tėvais.

„Stojant į gimnazijas, didesnių nesklandumų nebūna. Gal tik vienas kitas nesusipratimas, bendraujant būtent su tėveliais, – pastebi savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė. – Mat tėvams, kurių vaikų prastesni pažymiai, ne tokie geri rezultatai, pasiūloma, kad vaikas ir toliau dar pasimokytų pagrindinėje mokykloje.“

Priežastis, sako vedėja, labai paprasta: atėjus mokytis į gimnaziją, kur susirinkę labiau pažengę mokiniai, gali būti sudėtinga juos pasivyti. Tuomet kyla kitokių problemų. O kartais tėvai, anot jos, tiesiog pervertina vaikų galimybes.

Kiekvienas atvejis, teigia vedėja, yra labai individualus, tad prireikus bendraujama atskirai su kiekvienu iš tėvų.

Vaikų nebėra

Jau kelerius metus iš eilės, pasakojo pašnekovė, abiejose miesto gimnazijose komplektuojama po tris devintokų klases – ne po keturias, kaip būdavo anksčiau. Klasių komplektai nustatomi rajono savivaldybės tarybos sprendimu, atsižvelgiant į susidariusį mokinių skaičių.

„Vaikų apskritai tiek daug nebėra. Antano Smetonos gimnazijoje seniau iš viso būdavo ir daugiau kaip 500 moksleivių, Jono Basanavičiaus – arti tiek. Dabar ir vienoje, ir kitoje – iki 400“, – pasakojo D. Steponavičienė.

Tiesa, Jono Basanavičiaus gimnazijoje šį kartą prireikė komplektuoti vieną papildomą vienuoliktokų klasę.

Kas lemia būsimų gimnazistų konkrečios gimnazijos pasirinkimą? „Juk Ukmergė nedidelė, visi pažįsta ir vienos, ir kitos gimnazijos mokytojus – dar ir pagal juos renkasi“, – svarsto pašnekovė. Tačiau didelę reikšmę čia turi ir po aštuonių klasių atsinešamas pažymių ir žinių bagažas: „Į Antano Smetonos gimnaziją, bent jau iki šiol, buvo priimami tie mokiniai, kurių didesnis pažymių vidurkis. Tiesiog ši įstaiga nuo seniau turi gimnazijos statusą ir tarsi buvo įsitvirtinusios tokios tradicijos, kad patenka pirmiausia tie, kurie geriau mokosi.“

Dar pasipildys

Jono Basanavičiaus gimnazijoje aštuonių klasių baigimo pažymėjimų buvo laukiama iki birželio 14 d. „Bus trys devintokų klasės. Tiek ir planavom. Turėsim apie 75 devintokus“, – sakė įstaigos vadovas Valentinas Gendvilis.

Anot jo, priėmimo procesas dar nebaigtas: „Gauti dar ne visi prašymai, nes kai kurie mokiniai iš savo mokyklų dar nepasiėmę pažymėjimų arba išvažiavę... Todėl devintokų sąrašas dar pasipildys.“

Direktorius taip pat pasakojo, kad šiemet Jono Basanavičiaus gimnaziją baigė 100 abiturientų. Jau aiški ir brandos atestatų įteikimo jiems šventės data. Iškilmingas mokyklos baigimo dokumentų įteikimas 74-ajai šios gimnazijos laidai vyks liepos 12 d. 16 val. Ukmergės kultūros centro žiūrovų salėje.

Suneša tvarkingai

Antano Smetonos gimnazijoje paskutinė dokumentų priėmimo mokytis devintoje klasėje diena buvo ketvirtadienis. Tačiau tikslių duomenų apie konkretų būsimų pirmokų skaičių, anot direktoriaus pavaduotojos ugdymui Vitalijos  Žiupkienės, tądien dar nebuvo paaiškėję.

„Šiandien dar tik dirbom su duomenimis, tikrinom atneštus pažymėjimus, viską vedėm į duomenų bazę“, – sakė ji. Sulaukta per 80 norinčiųjų mokytis šioje gimnazijoje prašymų.

Priėmimo tvarkos, teigė pavaduotoja, kokie nors neaiškumai netrikdo: „Būsimi pirmokai operatyvūs, visada tvarkingai suneša prašymus. Birželį jau būna aišku, kiek jų susirinks rudenį, ir šis sąrašas prieš mokslo metus nesikeičia.“

Kelinti metai mokykloje smarkiai nebesikeičia ir pirmokų skaičius – jų ateina mokytis daugmaž tiek pat. Nežymi kaita gali būti nebent vyresnėse – trečioje, ketvirtoje – klasėse. „Jei, pavyzdžiui, mokinys išvažiuoja į užsienį, nes gimnazija visokiose programose dalyvauja, tai į tą laisvą vietą ką nors priimam“, – pasakojo V. Žiupkienė.

Atrenka pagal pažymius 

Ne visi, baigę aštuonias klases, skuba į gimnazijas. Kai kurie ir toliau lieka mokytis pagrindinėse mokyklose, kurios, sako ji, labai nenori prarasti savo mokinių. Be to, dar yra ir Technologijų ir verslo mokykla.

Pašnekovė tikina nepastebinti kokios nors konkurencijos, jaunuoliams renkantis gimnazijas: „Nesijaučia, kad, pavyzdžiui, pas mus būtų žymiai daugiau. Ukmergėj mokinių apskritai mažėja, išsiveža vaikelius ir tėvai... Jau ne pirmi metai ir mes renkam tik po tris pirmų klasių komplektus. Mokiniai pas mus reitinguojami ir atrenkami pagal pažymių vidurkį, tad pagal tai dalis jų ir atkrinta.“

Vis mažyn – ir pačių vyriausių įstaigos gimnazistų. Nuo ateinančio rugsėjo dar bus keturios dvyliktokų klasės, tačiau jau nuo kitų metų rudens – tik trys. Šiemet gimnaziją baigė apie 120 abiturientų.

O būsimieji naujokai, rudenį ateisiantys į devintą klasę, kaip tik šį pirmadienį buvo kviečiami atvykti į gimnaziją susipažinti su savo nauja mokykla.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Praeive 2018-07-19 08:25
Tg senai aisku kad bukad ir tinginys niekur nereikalingas ar darbe ar moksle
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų