Ukmergiškiai surinko 3,5 mln. pakuočių

Plastikinė tara neturėtų keliauti į konteinerius. Gedimino Nemunaičio nuotr. Plastikinė tara neturėtų keliauti į konteinerius. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos gyventojai į užstato sistemą grąžino beveik 260 milijonų stiklinių ir plastikinių butelių bei metalinių skardinių. Ukmergiškiai surinko 3,5 milijono.

Viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis, grąžintos pakuotės sveria daugiau nei 10 300 tonų. Paskaičiuota, kad tai – 200 tonų daugiau negu sveria Eifelio bokštas…

Daugiausiai gėrimų pakuočių buvo grąžinta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – atitinkamai 56, 31 ir 16 mln. vienetų taros. Nors didmiesčiuose grąžinama beveik 40 proc. visų pakuočių, tačiau aktyvumu išsiskiria ir Palangos, Druskininkų bei Birštono savivaldybės.

Pakuotes uoliai grąžina ir Ukmergės rajono gyventojai. Per pirmąjį pusmetį čia surinkta 3 466 841 vienetas taros – 2 372 033 plastikinės, 999 508 metalinės ir 95 300 stiklinių pakuočių.

„Matydami, kaip greitai prigijo užstato sistema, šiemet išsikėlėme tikslą surinkti ir sutvarkyti 90 proc. į rinką išleidžiamų vienkartinių gėrimų pakuočių. Tokį efektyvumą užstato sistemos pasiekia šalyse, kuriose jau veikia ištisus dešimtmečius, pavyzdžiui, Estijoje arba Skandinavijos šalyse. Mūsų prognozės pasitvirtino – kol kas pakuočių surenkama tiek, kiek ir planuota“, – pažymi USAD generalinis direktorius.

Aktyviausiai šalies gyventojai grąžina plastiko buteliukus. Jų per pirmuosius šešis mėnesius jau priduota 158 mln. arba beveik 5300 tonų. Antroje vietoje rikiuojasi metalinės pakuotės, kurių surinkta per 88 mln. vienetų. Taip pat grąžinta daugiau nei 12 mln. stiklinių butelių.

Kadangi kiekviena sistemoje dalyvaujanti pakuotė yra pažymėta, buteliuko ir skardinės tikslumu žinoma, kiek ir kokių pakuočių buvo išleista į rinką ir kiek jų buvo sugrąžinta. Pasak USAD vadovo, tai leidžia stebėti pakuočių grąžinimo tendencijas, tobulinti sistemą ir ieškoti būdų, kad ji taptų dar efektyvesnė.

„Nuo pat veiklos pradžios jaučiame didelį visuomenės susidomėjimą užstato sistema. Ji tapo naujo, modernaus būdo kovoti su aplinkos tarša simboliu, todėl jaučiame pareigą reguliariai pranešti apie pasiektus rezultatus.

Taip pat didelį dėmesį skiriame gėrimų gamintojų ir importuotojų, turinčių pasirūpinti savo pakuočių sutvarkymu, informavimui apie sistemos veiklą ir jos finansinius rezultatus. Būtent atsakingų gamintojų dėka turime tokią pažangią ir skaidrią sistemą, kuria galime pagrįstai didžiuotis ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje“, – sako G. Varnas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų