„Nenoriu namo“, – vis kartojo septynmetė Vika, išgirdusi, kai socialinė darbuotoja prasitarė, kad ji vėl su sesutėmis ir broliuku bus grąžinta į tėvų namus.

Tai nėra eilinė ukmergiškių šeima. Tai socialinių darbuotojų dėmesio centre esanti šeima, kurioje girtaujama, kurioje vaikų priežiūrai neskiriamas reikiamas dėmesys. Kur nėra ramybės ir normalių santykių tarp tėvų ir vaikų.

Atsakingos tarnybos sprendžia problemą paimdamos ir vėl grąžindamos vaikus į šeimą. Tėvai prasiblaivę bando taisyti klaidas, bet ir vėl dar daugiau klysta. O paimti iš šeimos vaikai, ramiai išsimiegoję kitose lovose, įvertinę ramybę ir saugumą, prašo: nenoriu namo.

Kokie kiti sprendimai galimi tokiais atvejais?

Šia tema diskutuojama valstybėje, diskutuojama ir mūsų, socialinių darbuotojų, bendruomenėje.

Vienas iš kitokių sprendimų – globa. Įvairios jos formos. Laikinoji ir nuolatinė. Globa tarp giminių ir svetimų žmonių pasiryžimas šluostyti tokioje situacijoje atsidūrusių vaikų ašaras. Reikia tik įsiklausyti į tokį vaiką, kuris atsisako grįžti namo. Tai kol kas  retas, bet jau vis dažniau pasitaikantis atvejis.

O kur tie namai, kurie laukia svetimų nelaimingų vaikų? Kur tie globėjai, kurie turi gerą širdį ir atjautą svetimai ašarai? Jų yra, tik reikia surasti, padrąsinti, pamokyti ir pakviesti į socialinę erdvę.

Kam realiame gyvenime yra patikėta tokia misija? Vienu žodžiu atsakyti negaliu. Šiuo metu veikianti vaiko apsaugos sistema verčia ieškoti naujų veiklos formų, verčia suprasti, kad ne savaitės darbo dienomis ir ne tik darbo valandomis sprendžiamos girtuoklystės, vaikų nepriežiūros problemos. Ir tas kaskart pasikartojantis „paėmimo – grąžinimo“ iš šeimos ir į šeimą procesas palieka vaikų širdelėse randus, skatina nepasitikėjimą suaugusiais ir kelia abejones net tėvų meile. Labai gaila, bet posakis „mano šeima – mano tvirtovė“ įgauna vis kitokią prasmę.

Pranešu, kad nuo šių metų rugsėjo 12 dienos 17 val. 30 min. Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre prasideda įvadiniai globėjų ir įtėvių mokymai. Kviečiu šią informaciją priimti asmeniškai.

Jeigu jus domina globos ar įvaikinimo temos, turite neatsakytų klausimų, kreipkitės į Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorę arba skambinkite tel. (8 340) 63561, rašykite el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Sigita BAKANAUSKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų