Kiaules teko išskersti Siesikų seniūnijoje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kiaules teko išskersti Siesikų seniūnijoje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Afrikinis kiaulių maras jau įsisuko ir į ukmergiškių kiaulių ūkį. Siesikų seniūnijoje, Gružų kaime, susirgus kiaulei, laboratoriniai duomenys patvirtino, kad ji buvo užsikrėtusi afrikiniu kiaulių maru.

Siesikiečių ūkyje teko išskersti ir utilizuoti 15 laikytų kiaulių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rekomenduoja visiems rajono gyventojams atsisakyti kiaulių, o to nepadariusiems – jas būtinai deklaruoti ir griežtai laikytis biosaugos reikalavimų.

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Gleiznys informavo, kad Gružų kaimo gyventojo kiaulė susirgo praėjusią savaitę. Ūkininkas iškvietė veterinarijos gydytoją. Šiam iš karto kilo įtarimas dėl afrikinio kiaulių maro. Gyvūnas buvo skubiai papjautas, o mėginys išsiųstas į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją. 

Penktadienio popietę atėjęs atsakymas ant kojų sukėlė visus veterinarijos tarnybos specialistus – paaiškėjo, kad Gružuose – šios užkrečiamos ligos židinys.

Tarnybos darbuotojai penktadienį skubiai išvyko į Gružus. Ūkyje tą patį vakarą buvo nugaišinta laikyta paršavedė su 12 paršelių ir dar du užauginti paršai. Paimti jų mėginiai tyrimui.

Visi 15 gyvūnų laikantis atitinkamų saugos reikalavimų užkasti ūkininko ūkyje, gilioje duobėje.

Sunaikinta ir visa savaitės viduryje paskerstos kiaulės mėsa, teritorijoje atlikta dezinfekcija. Šis ūkis paskelbtas afrikinio kiaulių  maro židiniu.

Teritorija 3 kilometrų spinduliu paskelbta apsaugos zona, o 10 kilometrų spinduliu, į kurią jau įeina ir mūsų, ir kaimyninio Kėdainių rajono kaimai, – priežiūros zona.

Apsaugos zonoje gyventojai raginami kuo skubiau atsisakyti laikomų kiaulių.

R. Gleiznys primena, kad visas mūsų rajonas jau seniai įtrauktas į afrikinio kiaulių maro buferinę zoną. Visiems rajono gyventojams rekomenduojama atsisakyti kiaulių auginimo.

Dabar labai palankus laikas – iki rugsėjo 30 dienos galima gauti valstybės numatytas kompensacijas. Taip pat yra numatytos kompensacijos įsigyti ir kitų gyvūnų.

Jei vis dėlto žmonės nutaria  kiaulių neskersti, nurodoma, kad būtina jas deklaruoti ir labai griežtai laikytis biosaugos reikalavimų.

Šią savaitę Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai toliau darbuojasi Gružų ūkininko ūkyje. Pirmadienį, pasitelkus talkininkus, iš tvarto išmėžtas visas mėšlas ir dar kartą patalpose atlikta visiška dezinfekcija, po savaitės ji bus pakartota.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų