Policijos areštinės nebėra – joje bus nakvynės namai

Tuščiose areštinės patalpose planuojama įkurti nakvynės namus benamiams. Gedimino Nemunaičio nuotr. Tuščiose areštinės patalpose planuojama įkurti nakvynės namus benamiams. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės rajono policijos komisariato areštinė nuo pavasario – tuščia, o visi sulaikytieji vežami į Vilnių. Tuščiose areštinės patalpose dar šiemet planuojama įkurti nakvynės namus benamiams.

Policijos komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas pasakojo, kad įstaigos areštinė nebenaudojama nuo gegužės mėnesio. Tam, anot jo, tiesiog nebeliko poreikio, be to, beveik tuščios areštinės išlaikymas komisariatui per daug atsieina.

„Mažėjo areštinės pareigūnų darbo krūvis, nes rajone sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, – sakė pašnekovas. – Vidutiniškai per parą būdavo du į areštinę uždaryti žmonės, todėl turėti ją – neracionalu.“ Dabar sulaikytieji vežami į Vilniaus areštinę.

„Ten užtektinai vietų, paskaičiavom, kad važinėjimas išeitų pigiau nei išlaikyti areštinę, – teigė jis. – Dėl smurto ar kitų nusikaltimų sulaikomi asmenys pirmiausia pristatomi į mūsų policijos komisariato laikino sulaikymo patalpas. Jose būna, kol pildomi dokumentai, išrašomas konvojus. Tada vežami į Vilnių. Ten pabūna dažniausiai vieną parą ir paleidžiami arba atvežami į apklausas Ukmergėje.“

Areštinę, anot M. Petrausko, seniau saugodavo 10–11 policijos komisariate dirbančių pareigūnų: „Tie darbuotojai, kurie likdavo areštinėje užtikrinti tvarką, dabar patruliuoja gatvėse. Todėl galima skirti daugiau dėmesio viešajai tvarkai. Tai, kad nebėra areštinės, mūsų darbams netrukdo, gal tik ne visada patogu, kad tenka daugiau važinėti į Vilnių.“

Mūsų rajono policijos komisariatas – ne vienintelis, kuriame nebeliko areštinės. Ateityje, tikina policijos viršininkas, areštinės apskritai liks tik apskričių centrų komisariatuose.

Mūsiškėje – Vilniaus apskrityje – dabar yra tik Vilniaus ir Švenčionių areštinės. Sostinėje esančiąją po kurio laiko pakeis kita: čia pradėta statyti nauja areštinė, ją planuojama atidaryti 2019 metais.

Įkurs nakvynės namus

Policijai nebereikalingose areštinės patalpose mūsų rajono vadovai nutarė atidaryti nakvynės namus.

Komisariato viršininkas M. Petrauskas sako, kad šiuos planus ketinama įgyvendinti dar šiemet. „Savivaldybė pateikė prašymą perduoti jiems areštinės patalpas pagal panaudos sutartį. Prašymas persiųstas derinti Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui“, – pasakojo jis.

Anot viršininko, nesklandumų dėl 600 kvadratinių metrų areštinės patalpų perdavimo neturėtų kilti: „Mūsų norai – kad viskas būtų padaryta iki šalčių, bet dar reikia sutvarkyti nemažai formalumų.“

Pasak jo, kokių nors ypatingų darbų, rengiantis čia įkurti nakvynės namus, nenumatyta: „Bus tik pakoreguotas įėjimas, atliktas smulkus remontas viduje.“

Dirbs pernakt

Rajono savivaldybės mero Rolando Janicko manymu, nebenaudojama policijos areštinė – tinkama vieta nakvynės namams. „Ten gana neblogos sąlygos, nereikia didelių remontų, – teigė jis. – Patalpos mums nieko nekainuotų, išlaidos būtų tik už komunalines paslaugas ir – atlyginimas darbuotojams.“

Nakvynės namai, sakė R. Janickas, dirbtų nuo vakaro iki ryto. Jie bus kitos rajono savivaldybės kontroliuojamos įstaigos – Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro žinioje. Anot centro direktorės Sigitos Bakanauskienės, numatyti aštuoni papildomi darbuotojų etatai.

„Klausimas dėl nakvynės namų bus svarstomas artimiausiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Jei taryba apsispręs ir patvirtins, kad tam reikalingi finansai, manom, kad lapkritį jau startuotume. Šaltuoju periodu tokia įstaiga turi būti“, – viliasi rajono vadovas R. Janickas.

Kad nenakvotų laiptinėse

Apie nakvynės namų poreikį Ukmergėje pasakojo savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė. Atidarius tokią įstaigą, anot jos, tikimasi sumažinti benamių keliamas problemas. O jų, vedėjos teigimu, išties daug.

„Savo gyvenamosios vietos neturintys asmenys atšalus neretai apsistoja daugiabučių namų laiptinėse. Gaunam daug žmonių nusiskundimų dėl to“, – pasakojo ji. Yra asmenų, sakė pašnekovė, kurie jau daug metų gyvena būtent tokį gyvenimo būdą, tačiau atsiranda ir naujų.

Kai kuriems parūpinami rajone esantys savivaldybės socialiniai būstai, bet tokie naujakuriai sugeba išgriauti krosnis, išsiardyti kitą turtą. „Nepritapę kaime, grįžta į miestą, ir tada vėl – tos pačios problemos, – sako A. Leonavičienė. – Nakvynės namų reikia, kad pradėjus temti galėtų grįžti į šiltas patalpas, nenakvotų laiptinėse ir neerzintų gyventojų.“

Jos teigimu, konkretesnės naujosios veiklos kryptys bus numatytos artimiausiu metu, išsprendus policijos areštinės patalpų perdavimo klausimą ir sudėliojus etatus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų