Žada, jog atliekų vežimas nesutriks

Šiukšlės, deja, ne visada išvežamos laiku. Gedimino Nemunaičio nuotr. Šiukšlės, deja, ne visada išvežamos laiku. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Sostinėje kilus vadinamajai šiukšlių krizei, eilėse užstrigo ir iš mūsų rajono gabenamos buitinės atliekos. Vis dėlto jas išvežanti įmonė tikina, jog ukmergiškiai dėl susiklosčiusios situacijos neturėtų nukentėti.

Ukmergėje iš konteinerių surinktos atliekos pirmiausia gabenamos į mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginius, esančius Vilniuje, Jočionių gatvėje. Jų operatoriui vienašališkai nusprendus apriboti priimamų atliekų kiekį, kilo jų vežimo problemų, o šiukšles iš Vilniaus regiono vežančios mašinos pateko į eilę. Tarp jų – ir atliekas iš mūsų rajono savivaldybės pristatančios UAB „Ekonovus“ šiukšliavežiai automobiliai.

„Praeitą savaitę buvo laikinai sustabdyti tų įrenginių pajėgumai. Tačiau mes apie tai buvom įspėti iš anksto, todėl viską atitinkamai susidėliojom“, – pasakojo bendrovės Rytų Lietuvos regiono vadovas Elmaras Milinavičius.

„Dalis buitines atliekas surenkančių mūsų mašinų sugaišo, nes buvo nuspręsta į gamyklą per vieną dieną apdorojimui priimti tik iki 70 tonų atliekų. Tai – maždaug dešimtadalis viso galimo kiekio. Mūsų klientai tiek Ukmergėje, tiek Vilniuje didesnių nepatogumų neturėjo patirti ir jų nepajaus. Gal tik kokia valanda ar pusantros vėliau, nei pagal grafiką turėjom, išvežėm šiukšles, surinktas iš individualių namų gyventojų ir aikštelių konteinerių“, – sakė jis.

Anot vadovo, trukdžių nebeturėtų būti: „Šią savaitę, nuo pirmadienio, jau visos mašinos įprastai važiuoja į gamyklą.“

Sako, jog pasitaiko, kai ir dėl kitų priežasčių atliekų nepavyksta pristatyti: „Į gamyklą važiuoja mašinos, kurios surenka buitines atliekas. O dar yra perkrovimo stotis – tuomet išnaudojama ji, jei kas nors nespėjama.“

Dalis surinktų atliekų, E. Milinavičiaus teigimu, patenka į rūšiavimo liniją, ir tik tada, jau prarūšiuotos, gali keliauti į sąvartyną Kazokiškių kaime Elektrėnų savivaldybėje.

Prieš kelerius metus sutartį su mūsų savivaldybe pasirašiusi „Ekonovus“ turėjo planų ir Ukmergės rajone, Sargelių kaime įrengti atliekų rūšiavimo liniją. Tačiau jų nebeliko, pastačius minėtus MBA įrenginius.

„Kai ši gamykla atsirado, išėjo nurodymas visiems atliekų tvarkytojams atliekas pirmiausia vežti į ją. Gamykla didelė, pastatyta pagal brangų europinį projektą. Visi įstatymiškai turim vežti čia, į vieną vietą, nes ir sąnaudos mažesnės. Sargeliuose net jei ir stovėtų panaši linija, ji tebūtų metalo laužas, nes neturi juridinės teisės dirbti“, – sako pašnekovas.

Mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiai pradėti eksploatuoti pavasarį – nuo gegužės 3 d. Nuo tada Vilniaus apskrityje susidarančios mišrios komunalinės atliekos tvarkomos juose. Visos regiono savivaldybės įsipareigojo vežti jas į gamyklą.

MBA įrenginiai – Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro, UAB „VAATC“, įgyvendintas projektas. Šios bendrovės dalininkė yra ir Ukmergės rajono savivaldybė. Ją kartu su kitomis Vilniaus apskrities savivaldybėmis – Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Vilniaus rajono, Elektrėnų ir Vilniaus miesto – įsteigė 2003 m.

Pastarasis šiukšlių skandalas kilo po to, kai gamyklą eksploatuojanti UAB „Energesman“ vienašališkai nusprendė nevykdyti sutartyje prisiimtų įsipareigojimų ir nuo rugsėjo 12 iki rugsėjo 18 d. per vieną dieną į MBA įrenginius priimti tik 70 tonų atliekų. Tačiau nuo šio pirmadienio mišrios komunalinės atliekos vėl vežamos čia.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų