Į mūsų redakciją paskambinęs ukmergiškis pasakojo, kad neseniai jam teko bylinėtis teisme, tačiau nuosprendžiu liko labai nusivylęs.

Vyras pasakojo, kad Ukmergės rajono apylinkės teisme teisėja I. Vaišvilienė nagrinėjo civilinę bylą dėl alimentų vaiko išlaikymui. Tačiau esą teisėja atsižvelgė į jo žmonos žodinį paaiškinimą, jog jis – vaiko tėvas, dirbdamas tolimųjų reisų vairuotoju, gauna ne tik atlyginimą, bet ir papildomų lėšų iš darbdavio – komandiruotpinigių.

Vyrui priteista alimentų suma siekia 190 Eur. Jis klausė, į ką teismas atsižvelgia, priteisiant alimentus, ar gali apskųsti teismo sprendimą, tačiau kad jis būtų nagrinėjamas ne Ukmergėje, o kitame mieste.

Šiuos klausimus pateikėme Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriui, kuris atsiuntė Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjos Ingos Vaišvilienės raštu pateiktus atsakymus.

„Įstatyme numatyta (LR Civilinis kodeksas, 3.192 str., 2 dalis), kad išlaikymo dydis turi būti proporcingas nepilnamečių vaikų poreikiams bei jų tėvų turtinei padėčiai ir užtikrinti būtinas vaikui vystytis sąlygas. Teismų praktikoje akcentuota, kad kiekvienu atveju, visų pirma, turi būti užtikrinti vaiko interesai. Tėvų turtinė padėtis vertinama, atsižvelgiant į faktinių aplinkybių visumą: tėvų gaunamas pajamas, turimą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, investicijas, sveikatą, išlaikytinių skaičių, taip pat į tėvų elgesį, siekiant uždirbti, gauti pajamų vaikams išlaikyti. Tėvų pareiga yra išlaikyti vaikus – jos nevykdymas negali būti pateisinamas gaunamomis minimaliomis pajamomis ar išlaikymo teikėjo nerūpestingu elgesiu“, – paaiškino teisėja.

Nustatant vieno iš tėvų turtinę padėtį yra vertinamas ne tik jo turimas turtas ir gaunamos pajamos, bet ir tai, kokių priemonių jis ėmėsi, kad gautų atitinkančias savo amžių bei profesines galimybes pajamas, iš kurių būtų teikiamas išlaikymas vaikams.

Pažymima, jog aplinkybė, kad vienas iš tėvų, būdamas darbingo amžiaus ir sveikatos, nedirba ir neieško darbo, savaime nėra teisinis pagrindas mažinti išlaikymą nepilnamečiam vaikui, nes ši aplinkybė nepateisina nuolatinių pajamų iš darbo teisinių santykių neturėjimo.

Pasak I. Vaišvilienės, minimoje byloje, nustatant vaiko tėvo turtinę padėtį, buvo vertinamos visos jo gaunamos pajamos, įskaitant ir komandiruotpinigius. Šiuo atveju atsižvelgta į vaiko tėvo darbo specifiką.

Remiantis sutuoktinės paaiškinimu, tėvas buvo įpareigotas pateikti teismui duomenis iš darbdavio apie jo gaunamus komandiruotpinigius ir juos pateikė.

Įstatyme numatyta, kad nesutikdama su pirmosios instancijos teismo sprendimu, šalis turi teisę per 30 dienų nuo pirmosios instancijos teismo sprendimo priėmimo dienos paduoti apeliacinį skundą, kurį teikti reikia per teismą, kurio sprendimas yra skundžiamas. Teismo sprendimo pagrįstumo klausimą nagrinėja aukštesnės instancijos teismas, tai yra – ne sprendimą priėmęs teismas. 

Pažymima, kad minėtu atveju apeliacinis skundas paduotas nebuvo. Sprendimas įsiteisėjo liepos 21 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Zydrunas 2021-05-24 15:28
Nesamone tikrai, kas cia per feminizmas, cia kad tom dziundzem moket istatymai padaryti, kaip jos gali nesinaudot padetim kai taip gerai, su vienu pasibarskina su kitu tik zino nuo kurio, viena suvysto alimentais o su kitu gyvena, po to dar su tuo uzsistato viena ir ta meta ir ta ant alimentu pastato, ir taip 8 vaikai ir visi skirtingi, o rupintis nieko nesirupina, vaikas i pirma klase eina tai net nezino savo vardo, jis galvoja kad jo vardas "ateik cia" juokiasi visi pirmoj klasej, cia vadinasi skatinimas kiekybes o ne kokybes, cia reiketu pataisyti ta istatyma sumazint tuos alimentus padaryt kokia 60 euru ir viskas zinotu ka reiskia meile, kad jei draugauji tai ir buni, o ne pust arabus i veida kad myli myli o po to taip va paima iris nieko sugalvoja kad skyrtis reikia. Cia tie kaimieciai tinginiai kur nieko nedirbt tai motinos skatina dukras lakstyt tai su vienu tai su kitu, o jei sunus vaikas tai durnuma uzdeda kad gautu is valstybes dar pinigu o tas tegul sedi "ir cia tau gerai"
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų