Ukmergiškė Laimutė pasidalijo mintimis apie prieš kelias savaites vykusią žemdirbių šventę. Tiesa, tos mintys – nelinksmos. Moteris piktinasi, kad šventė iškelta iš miesto į seniūnijas. Pernai vyko Vepriuose, šiemet – Deltuvoje.

O juk tai buvo tradicinė Ukmergės miesto šventė – Angelų sargų mugė. „Kodėl panašios rudens šventės vyksta Jurbarke, Širvintose, Anykščiuose, o iš Ukmergės mūsų meras ją atėmė“, – savo ir draugių nuomonę išdėstė mūsų skaitytoja.

Tikina, kad daugelį papiktino rajono mero pasakymai per Deltuvoje vykusią šventę, kad iki tol žmonės gal net nežinojo, kur yra Deltuva. „Tai kažkoks absurdas“, – tuo netiki Laimutė.

Tikina, ankstesniais metais, kai rudens šventės vykdavo mieste, į jas susirinkdavo minios žmonių. Ji pati būdavo ateina pabūti, pareina namo pas tuomet slaugytą mamą, suduoda jai vaistų, apsisuka, vėl ateina į šventės renginius.

O dabar į seniūniją nuvažiavai ir turi visą pusdienį būti.

Pasityčiojimu vadina ir kai kurias Deltuvoje vykusios šventės dalis. Pavyzdžiui, eiseną, kuomet visi eina pėsti, o meras, kaip koks ponas priekyje važiuoja karieta. „Man tai čia baudžiavą priminė – priekyje važiuoja ponas, gale eina „ubagėliai“. Jei eisena, tai eisena – eina visi“, – dalinosi pastebėjimais moteris. Ir puodynės daužymas, kai pinigėlius renka vaikai, jai irgi atrodo žeminantis.

Renginio vedėjas pakvietė žmones vaišintis. Bet moters pastebėjimu, vaišių nelabai ir buvę – viskas parduodama. Tai esą ir sakytų – eikit pirkti, o ne meluotų.

Moteris tikino iš karto po šventės norėjusi šias mintis išsakyti, bet susilaikė, o paskui pašnekėjo apie tai su bičiulėmis – šios, pasirodo, lygiai taip pat galvoja ir paragino paskambinti į redakciją, išsakyti šias daugelio mintis.

Moteris prisimena ir kitą gražią tradicine skelbtą Huberto šventę Ukmergės centre. Bet ir ji nebevyksta. Vienintelė, kuri dar liko – Miesto šventė.

Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas sakė atvirkščiai – išgirdęs daug teigiamų atsiliepimų apie Deltuvoje vykusią šventę. Buvo ir tokių, kurie džiaugėsi atradę progą aplankyti Deltuvą. Tikina net nebuvę šiame miestelyje.

„Kaimo žmonės sakė: kodėl turim daryti miestelėnam šventę, kodėl nepadarius jos kaime. Taip gimė mintis perkelti rudens šventę į seniūnijas, pristatyti visiems mūsų miestelius“, – pasakojo rajono vadovas.

R. Janickas sakė į šventės detales nesikišantis. Yra organizatoriai, profesionalai, kurie pasiūlė važiuoti karietoje, taip ir buvo padaryta. Nors, pasak mero, jam ir pačiam būtų labiau patikę žygiuoti eisenoje su visais. Važiuoti žirgo traukiama karieta norėta pažymėti Deltuvos krašto žirgininkystės tradicijas.

Panašiai ir su puodynės su simboliniais pinigėliais sudaužymas – tokia buvusi tradicija, dabar ji tapo visų rudens švenčių bendra, jas apjungiančia grandimi.

Dėl maisto, sako, – ragauti tikrai buvę ką ir už dyką, bet paragavus siūlyta pirkti.

Kita rudens šventė jau numatyta Siesikuose. Visgi visus, kurie norėtų, kad Angelų sargų mugė parsikraustytų atgal į Ukmergę meras ramina, kad apie tai gal dar ir bus galvojama.

Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Arūnas Pračkaila sakė, kad Huberto šventės Ukmergės visuomenei buvo nutarta atsisakyti jų draugijos valdybos sprendimu. Šventė esą nebuvo spėjusi tapti tradicine – vyko kelis metus.

Rajono medžiotojų rengiamų šv. Huberto švenčių metu miestelėnai buvo gausiai vaišinami žvėrienos patiekalais. Gal dėl to šventė buvo pripažinta viena dosniausių. Tačiau vaišės turbūt ir pakišo koją tradicijų tęsimui – į akis tąkart krisdavo, kad žmonės ne vaišinosi, o tiesiog „puldavo“ žvėrienos kepsnius, kimšdami juos į kišenes ir maišus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų