Sveikatos ambasadorė: išsaugokim vaikų norą judėti

Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos ambasadorė Neringa Godliauskienė džiaugiasi darželinukų aktyvumu. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos ambasadorė Neringa Godliauskienė džiaugiasi darželinukų aktyvumu. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Žmogus nuo pat ankstyvos vaikystės turi sportuoti, mankštintis, kad neprarastų įgimto judėjimo džiaugsmo. Tuo įsitikinusi Neringa Godliauskienė, Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos ambasadorė, vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ papildomojo ugdymo pedagogė, kūno kultūros mokytoja ir auklėtoja.

2016 metais bendruomenės sveikatos ambasadore Ukmergėje išrinkta Neringa Godliauskienė džiaugiasi, kad visuomenė dėmesį atkreipė į pačią žemiausią ugdymo grandį – darželinukus. Būtent nuo mažųjų turi prasidėti sportinė veikla, mankštos, nes vaikai dar nėra praradę įgimto noro judėti. „Jie nuolat juda. Ateina į sporto salę ir iškart bėga, o jų veiduose – šypsenos. Tai reikia pamatyt: nuoširdi, natūrali šypsena“, – džiaugiasi savo auklėtiniais mokytoja.

Ypatingas darželis

Pedagogė, baigusi ikimokyklinio ugdymo studijas Panevėžio J. Švedo pedagoginėje muzikos mokykloje, vaikų lopšelyje-darželyje dirba nuo 1992 metų. O kai 2004 metais Lietuvos kūno kultūros akademijoje (dabartinis Lietuvos sporto universitetas) įgijo kūno kultūros mokytojo specialybę, tapo ir kūno kultūros mokytoja, sveikatingumo renginių organizatore.

Direktorės Angelės Liausienės iniciatyva kolektyvas pasirinko sveikos gyvensenos kryptį. Todėl iki šiol palaikomos visos sportinės iniciatyvos, visos auklėtojos įsitraukia į sveikos gyvensenos ugdymo veiklas. Pedagogė sako, kad respublikoje neteko girdėti apie kitą tokį darželį, pasirinkusį fizinio aktyvumo krypties modelį. Jis pagrįstas fizinės veiklos pritaikymu tam tikriems vaikų amžiaus tarpsniams.

Sportuoja visi

3–4 metų vaikams darželyje organizuojami judrieji žaidimai, nes šiuo metu labai svarbu teigiamos emocijos. 4–5 metukų vaikučiams – futboliukas, jo pradmenys ir visų fizinių ypatybių lavinimas. 5–6 metų vaikai mokosi plaukti.

„Nykštukas“ turi nedidelį baseiniuką. Vandens čia tik iki kelių, kad vaikai jaustųsi ir plaukiotų saugiai. Tad per šildymo sezoną mažyliai išmoksta svarbiausio mokymosi plaukti elemento – išlaikyti tiesų kūną, įsitvėrę lazdelių – laikytis ant vandens. Baseiniukas mažas, todėl plaukia pogrupiais – po keturis, penkis. 6–7 metų vaikai, priešmokyklinukai, mokosi krepšinio pradmenų. „Reikia ruošti, ugdyti jaunąją krepšinio kartą“, – šypsosi sveikatos ambasadorė.

Įtraukia ir šeimas

Pedagogė pasakoja, kaip, pakviestos Ukmergės moterų krepšinio klubo prezidentės R. Boškevičienės, renkasi su mergaitėmis ir jų mamomis į ,,Vilkmergės“ moterų krepšinio komandos varžybas. Darželinukės tada vilki „Nykštuko“ reprezentacinę aprangą. Mažosios išdidžiai palydi krepšininkes į aikštelę, pastovi kartu, kol giedamas himnas, kartu išrėžia šūkį. Krepšininkes veda tik mergaitės, tačiau, sako mokytoja, jau turi tokį pat pasiūlymą ir berniukams: per vyrų „Olimpo“ komandos varžybas į salę atvykti su tėveliais.

Pedagogė suburia į judrius renginius ir šeimas. Tėvelius pakviečia į bendras darželio sporto šventes, akcijas. Moters tikslas – kad sportas būtų ne tik varžybose, bet ir gyvenime. Tai, kuo gyvena mažieji „Nykštuko“ auklėtiniai, yra ne tiek sportas, kiek mankšta. Vadovė siekia ne rezultatų, o dalyvauti, kartu pasidžiaugti, aktyviai judėti ir mankštintis.

N. Godliauskienės šeima taip pat aktyvi. Vyresnioji dukra Justina mokykloje buvo krepšininkė. Jaunėlė Viltė daugiau linkusi į menus, bet laisvalaikį taip pat leidžia aktyviai. Šeima mėgsta savaitgalį pasivaikščioti, automobilį palikti kieme ir pėstute paėjėti iki reikalingo prekybos centro, nesvarbu kuriame Ukmergės gale jis būtų.

Žinoma ne tik respublikoje

Metų pradžioje N. Godliauskienė kartu su Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos (RIUKKPA) aktyvu ir Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu organizuoja mažųjų olimpiadą. Rengiasi ir darželinukai joje dalyvauti. Pedagogė ugdo vaikus olimpiados principais: gerbti varžovą, nesityčioti iš pralaimėjusio, varžytis garbingai.

N. Godliauskienė – asociacijos ,,Sveikatos želmenėliai“ prezidiumo narė. Tai respublikos ikimokyklinių įstaigų darbuotojų sambūris, kurio nariams ji veda seminarus, organizuoja praktines veiklas.

,,Sveikatos želmenėliai“ ir RIUKKPA padėjo respublikoje organizuoti N. Godliauskienės inicijuotą akciją, skirtą Lietuvos krepšinio rinktinei Europos čempionate palaikyti, „Darželinukai – už krepšininkų pergales!“. „Lietuvoje prasidėjus akcijai „Varom už Lietuvą“, pagalvojau: o kodėl darželinukai negalėtų pagal savo galimybes „varyti“? Taip ir gimė idėja, kurią paskelbiau per respublikos darželius (o pernai ir užsienio lietuviams) ir išėjo puiki akcija, kai visi numatytą dieną, vienu metu varo kamuolį ir rengia įvairius žaidimus su kamuoliais“, – pasakoja moteris. Šventėje vaikus krepšinio elementų mokė krepšininkai, treneriai, mokytojai. Tokias šventes surengė JAV, Graikijoje, Nyderlanduose gyvenančios šeimos, atsiuntė nuotraukų, vaizdo įrašų.

Mokytoja apdovanota švietimo ir mokslo ministro padėkos raštu už iniciatyvas, sveikatos projektų įgyvendinimą ir pasiektus laimėjimus konkursuose. O Ukmergės rajono bendruomenės sveikatos ambasadoriaus vardo suteikimas N. Godliauskienei buvo ir maloni staigmena, ir kartu atsakomybė ir įpareigojimas.

Pedagogė žadėjo ir toliau tęsti savo darbą, siekti, kad ikimokykliniame amžiuje susidaręs vaikų įgūdis aktyviai veikti, sportuoti ir toliau skatintų rinktis aktyvų laisvalaikį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų