Išsaugokite odos jaunystę

Kofermento Q10 vartojimas gali būti naudingas būdas žmogaus odai išsaugoti pakankamą energijos apykaitą ir padėti ląstelėms apsisaugoti nuo oksidacinio streso, kuris spartina odos senėjimo procesus.

Beveik visų tipų žmogaus ląstelėse yra kofermento Q10 (su nedidelėmis išimtimis). Jis atlieka kelias pagrindines funkcijas: padeda energijos apykaitai ir veikia kaip antioksidantas, saugantis nuo reaktyviųjų deguonies formų, atakuojančių ląstelių membranas ir DNR.

Žmonėms senstant, endogeninė šios medžiagos gamyba organizme ima silpnėti, jos kiekis kraujyje ir audiniuose labai sumažėja. Dėl to silpnėja odos ląstelių sugebėjimas optimaliai funkcionuoti ir apsiginti nuo oksidacinio streso.

Molekulinės biologijos mokslų daktarė Anja Knott iš Vokietijos Hamburgo Beiersdorfo tyrimų centro išsamiai analizuoja žmogaus odą ir stengiasi išsiaiškinti jos senėjimo procesus. Pasak jos, yra du svarbūs veikimo mechanizmai, galintys sustiprinti natūralias odos funkcijas. Vienas jų – užtikrinti pakankamą kiekį ląstelių energijos ir sustabdyti mitochondrijų veiklos silpnėjimą, kitas – užtikrinti pakankamą apsaugą nuo oksidantų dėl reaktyviųjų deguonies formų atakų iš bet kokių šaltinių.

---

Slovėnijos Liublianos aukštosios taikomųjų mokslų mokyklos tyrinėtojų atliktos studijos rezultatai rodo, kad kofermento Q10 vartojimas teigiamai veikia odos lygumą, stangrumą ir paviršių.

Odos tyrimas atliktas atsitiktinės atrankos, placebu kontroliuojamu būdu. Jame dalyvavo 50 metų sulaukusios sveikos moterys. Savanorėms atsitiktinės atrankos būdu buvo skiriamas toks gydymas: placebas, maža dozė kofermento Q10 arba didelė jo dozė. Tyrimas truko 12 savaičių. Buvo atliekama raukšlių, lygumo ir odos paviršiaus analizė. Tyrimo pradžioje, po šešių ir po 12 savaičių odos būklę vertino patys dalyviai ir specialistai.

---

Iki studijos pabaigos tyrime dalyvavo 32 asmenys. Specialistų vertinimai ir tyrimai parodė, kad odos būklė pagerėjo tiek mažą, tiek didelę dozę vartojančių dalyvių grupėse.

Abiejose grupėse akivaizdžiai lygesnis tapo odos paviršius. Be to,  raukšlės aplink akis tapo mažiau pastebimos didelę kofermento Q10 dozę vartojančiųjų grupėje.

---

Q10 žinomas kaip antioksidantas, tad jo vartojimas gali sumažinti riziką susirgti vėžiu bei kraujagyslių ateroskleroze. Jis stabdo cholesterolio oksidavimą ir tuo būdu mažina aterosklerozės vystymąsi. Manoma, jog jis taip pat stiprina imuninę sistemą bei padeda išvengti kai kurių vėžio formų.

---

Šis kofermentas pagerina širdies raumens funkciją, ypač kai sergama  širdies nepakankamumu,  yra nustatytas nereguliarus širdies ritmas, padidėjęs kraujospūdis. Esant jo trūkumui sutrinka širdies ritmas, vystosi lėtinio širdies nepakankamumo požymiai, vargina krūtinės angina.

---

Daugiausia šio fermento yra riebioje mėsoje ir organų mėsoje – širdyje, kepenyse, inkstuose, taip pat jautienoje, riebioje žuvyje. Nedideli jo kiekiai aptinkami ir  špinatuose, brokoliuose, kalafioruose, žemės riešutuose, sojos pupelėse.

Daugiau informacijos, kaip prižiūrėti odą rasite apsilankę manomedicina.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų