Nuo alkoholio skatins gelbėtis dalyvaujant programoje

Siekiama didinti žmonių motyvaciją nevartoti alkoholio. Gedimino Nemunaičio nuotr. Siekiama didinti žmonių motyvaciją nevartoti alkoholio. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Po šalį sklindant blaivybės idėjoms, jos neaplenkia ir Ukmergės. Šias idėjas bus bandoma puoselėti, įgyvendinant rajono savivaldybės tarybos patvirtintą Priklausomybių nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimo mažinimo Ukmergės rajone 2017–2020 m. programą.

Politikų pritarimo sulaukusi programa skirta formuoti palankų rajono gyventojų požiūrį į blaivybę, sveiką gyvenseną. Ji numato ir kompleksinės pagalbos priemones.

Siekiant mažinti alkoholinių gėrimų vartojimą, jų pasiūlą ir paklausą, Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programoje suformuluota daug įvairių uždavinių. Tarp jų – organizuoti socialines prevencines kampanijas tikslinėms asmenų grupėms; plėtoti psichologinės, medicininės bei socialinės reabilitacijos ir socialinės integracijos paslaugas asmenims, sergantiems priklausomybe nuo alkoholio; organizuoti pagalbą priklausomų nuo alkoholio asmenų šeimos nariams ir artimiesiems. Šia kryptimi bus einama ir mūsų rajone.

Nustatyta, kad per pastaruosius 12 mėnesių iki apklausos 75 proc. 15 metų ir vyresnių šalies gyventojų vartojo alkoholinius gėrimus (83 proc. vyrų ir 69 proc. moterų). Per pastaruosius devynerius metus gyventojų, vartojančių alkoholinius gėrimus, dalis beveik nepakito – 2005 m. vartoję nurodė 76 proc. gyventojų.

Didžiausia per praėjusius metus vartojusių alkoholį tiek vyrų (92 proc.), tiek moterų (86 proc.) dalis buvo 25–54 metų amžiaus grupėje. Per pastaruosius metus tiek miesto, tiek kaimo gyventojų, vartojusių svaigalus, dalis buvo vienoda – atitinkamai 75 ir 76 proc.

Į Ukmergės rajono savivaldybės socialinės rizikos šeimų, kuriose viena problemų – alkoholis, sąrašą šiemet įtraukta 240 šeimų. Jose auga 478 vaikai. Tuo metu rajono policijos komisariatas skelbia, kad mūsų rajono savivaldybėje, lyginant šiuos ir praėjusius metus, sumažėjo padarytų nusikalstamų veikų skaičius. Pernai apie 19 proc. nusikalstamų veikų padarė būtent neblaivūs asmenys.

Pernai padarytos 448 nusikalstamos veikos, už jas iškelta bylų 86 neblaiviems asmenims. 36 proc. neblaivių asmenų padarytų administracinės teisės pažeidimų padarė nepilnamečiai asmenys.

Be to, Ukmergės rajone yra 30 asmenų, kurie teismo sprendimu yra įpareigoti gydytis nuo alkoholio bei narkotinių medžiagų vartojimo.

Savivaldybės tarybos posėdyje praėjusią savaitę patvirtinta programa skirta ne tik bandyti ištraukti iš svaigalų liūno nuo jų priklausomus asmenis. Į ją bus įtraukti ir mūsų rajono specialistai, bendruomenės atstovai. Tarp programos uždavinių – suteikti žinių ir įgūdžių apie psichoaktyvių medžiagų vartojimo padarinius ir pagalbos būdus priklausomiems asmenims.

Programa taip pat siekiama, kad visuomenė būtų informuota apie pagalbos būdus priklausomiems asmenims; didinti jaunimo, darbingo amžiaus asmenų motyvaciją nevartoti alkoholio ir narkotikų; norintiems gydytis – teikti informaciją ir kompleksinę pagalbą.

Šią programą vykdys Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Partneriai – Nestacionarių socialinių paslaugų centras, rajono seniūnijos, seniūnaičiai. Jie turės teikti pirminę konsultaciją priklausomam nuo alkoholio asmeniui, jo šeimos nariams, organizuoti tęstinę pagalbą asmeniui ir šeimai.

VšĮ Ukmergės ligoninėje bus teikiamos gydytojo psichiatro konsultavimo, gydymo paslaugos. Programoje dalyvauja ir Vilniaus priklausomybės ligų centras, žadantis didesnį prieinamumą dėl gydymosi iš Ukmergės rajono nukreiptiems asmenims, bei nevyriausybinės organizacijos, dirbančios sveikatos apsaugos ir socialinėje srityse.

Manoma, kad finansuoti šios programos įgyvendinimo priemones, remiantis jų planu, kasmet reikės skirti apie 6 500 eurų iš savivaldybės biudžeto.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų