Spausdinti šį puslapį

Mityba sportuojant: kaip aprūpinti savo organizmą reikalingomis medžiagomis?

Mityba sportuojant. Delfi.lt nuotr. Mityba sportuojant. Delfi.lt nuotr.

Aktyviai sportuojantys asmenys žino, kad tinkama mityba - kelias į sėkmę. Tiesa, kartais mityba per daug sureikšminama ir vietoj įprasto plano žmonės stengiasi maitintis labai sudėtingai, dažnai net nelabai skaniai. Mityba sportuojant neturi būti sudėtinga. Žinoma, paprasčiausia yra pasitarti su asmeniniu treneriu, kuris sudarys mitybos planą. Tereikės juo sekti ir stebėti besikeičiančias kūno linijas.

Mityba sportuojant turi būti reguliari ir dažna. Rekomenduojama valgyti penkis kartus per dieną: trys dideli patiekalai ir du maži, kurie pavadinami užkandžiais. Taip maitinantis leisite kūnui jaustis puikiai, aprūpinsite jį reikalingomis medžiagomis ir atitinkamų kalorijų kiekiu.

BALTYMAI

Trečdalį Jūsų mitybos turi sudaryti baltymai. Visi puikiai jau nuo mokyklos laikų žinome, kad baltymai yra kūno statybinė medžiaga, o kadangi sportuojantys asmenys dažniausiai “dirba dėl raumenukų” - to cemento jiems labai reikia.

Kol vieni galvoja, kad vištiena, varškė ir kiaušiniai yra geriausi baltymų šaltiniai, tuo tarpu kiti valgo ankštines daržoves, kurios ypač giriamos. Vis daugiau žmonių perka sojos gaminius, žirnius, pupeles ir lęšius. Reguliariai jais maitinantis gana greitai pamatomi ir akivaizdūs rezultatai.

ANGLIAVANDENIAI

Angliavandeniai yra energijos šaltinis, tad juos turi vartoti ne tik sportuojantys asmenys, tačiau ir visi kiti. Tiesa, angliavandeniai labai dažnai be jokios priežasties yra keikiami. Paprasčiausiai juos galima būtų suskirstyti į naudinguosius ir tokius, kurie augina riebaliukus ant mūsų klubų.

Svarbiausia, kad pasirinkti angliavandeniai būtų naudingi ir kad organizmas galėtų juos tinkamai įsisavinti. Geriausia angliavandeniai yra tie, kurie užaugo laukuose: ryžiai, grikiai, avižos, bulvės ir net makaronai. Tačiau svarbiausia, kad maistas būtų suderintas. Tokiu atveju gausite naudingas medžiagas ir turėsite jėgų sportuoti.

VAISIAI IR DARŽOVĖS

Galiausiai, kaip ir kiekvienam kitam žmogui, taip ir aktyviai sportuojančiam - vaisiai ir daržovės yra galimybė jaustis puikiai, atrodyti žvaliai ir aplinkinius stebinti savo puikia figūra. Kuo daugiau jų vartosite - tuo organizmas Jums bus dėkingesnis. Tiesa, su vaisiais reikia jaustis saiką, kadangi juose yra daug cukraus. Sportuojantiems asmenims rekomenduojame šiuos vaisius ir daržoves: brokoliai, špinatai, šparagai, bananai, apelsinai bei obuoliai. Jie ne tik kad nesugadins Jūsų figūros, tačiau kaip tik suteiks puikis linijas.

Mityba sportuojant yra labai svarbi. 65 % sėkmingų rezultatų lemia būtent ji, tad jeigu pačiam sunku suprasti, kokių medžiagų reikia kiekvieną dieną - kreipkitės į asmeninį trenerį, kuris sudarys Jums mitybos planą.

Jeigu norite specialistų patarimų kreipkitės - zizas.lt


Daugiau: sveikatai palankys baltyminis maistas

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)