Laikas pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu

Pirmomis rugsėjo dienomis mokyklai reikės pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pirmomis rugsėjo dienomis mokyklai reikės pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena tėveliams, turintiems mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikučių, kad pats laikas suskubti pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu ugdymo įstaigoms. Specialistai ragina nedelsti užsirašyti ir apsilankyti pas šeimos gydytoją ir gydytoją odontologą.

Rugsėjį susidaro nemažos eilės pas šeimos gydytoją, norint profilaktiškai patikrinti vaikų sveikatą. Todėl ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai kuo greičiau kviečiami pasirūpinti savo atžalų sveikatos patikra ir būti pasiruošę ugdymo įstaigai pateikti Vaiko sveikatos pažymėjimą. Pastarasis galioja vienus metus nuo jo išrašymo dienos. Profilaktiškai tikrintis sveikatą ir apsilankyti pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų.

Kai kurių gydymo įstaigų gydytojai duomenis apie vaikų sveikatos būklę gali įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Tokių pažymėjimų informacija siunčiama į naują, pradėjusią veikti Vaikų sveikatos stebėsenos informacinę sistemą.

„Kasmetinis vaiko sveikatos patikrinimas reikalingas ne tik ugdymo įstaigai, bet, visų pirmiausiai, ir pačiai šeimai. Tenka girdėti nuomonių, kad tėvai dažnai žiūri tai kaip į formalumą, tačiau tai – išsamus vaiko sveikatos būklės įvertinimas“, – teigia VLK atstovė Jurgita Grigarienė.

Sveikatos patikrinimo metu šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį ir svorį, pamatuoja kraujo spaudimą, patikrina regėjimą ir klausą, vertina kraujotakos, kvėpavimo, virškinimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų būklę. Jeigu patikrinus vaiko sveikatą nustatomos tam tikros vaikų sveikatos būklės, dėl kurių vaikui mokykloje gali prireikti laikytis tam tikrų rekomendacijų  (pvz., dėl pritaikyto maitinimo esant alergijai, laikysenos, regos sutrikimų, fizinės veiklos apribojimo ir pan.), gydytojai pažymėjime būtinai tokias įrašo.

Jei gydytojas randa pakitimų, tuomet vaikas siunčiamas pas gydytoją specialistą, kuris atliks apžiūrą ir skirs reikiamus tyrimus, jeigu reikės – ir gydymą.

Norint gauti vaiko sveikatos pažymą, reikia iš anksto užsiregistruoti ir laiku atvykti pas šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą. Vaiką iki 16 metų turi lydėti vienas iš tėvų arba globėjų.

Specialistų teigimu, pastaruoju metu daugėja vaikų, kurių dantų būklė nėra gera, todėl profilaktinis sveikatos patikrinimas yra puiki proga tėveliams pasirūpinti savo vaiko dantukais.  Gydytojas odontologas įvertina vaiko dantų ir žandikaulių būklę. Vaikams nuo 6 iki 14 metų sveiki nuolatiniai krūminiai dantys gali būti nemokamai padengiami silantu – specialia apsauga nuo karieso. Ši paslauga yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Nei profilaktinė apžiūra, nei gydytojo išduotas Vaiko sveikatos pažymėjimas vaiko šeimai nekainuoja: šios išlaidos apmokamos PSDF lėšomis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų