Pirmųjų braškių lietus nebučiavo...

V. Guzelis – vienas stambiausių Lietuvos braškių augintojų. Gedimino Nemunaičio nuotr. V. Guzelis – vienas stambiausių Lietuvos braškių augintojų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės turgavietėje jau pasirodė pirmosios lietuviškos braškės. Šią savaitę jomis pradėjo prekiauti ir Obeliuose 10 ha braškyną turintis Vladas Guzelis. Deja, ūkininkui šiuo metu tenka rūpintis ne tik prasidedančiu derliumi, bet ir jį gelbėjančia laistymo įranga. Gamta šiemet šykšti lietaus – jo nebuvo visą mėnesį.

V. Guzelis – vienas stambiausių Lietuvos braškių augintojų – turi daugiau nei 10 ha. Tokius didelius braškių plotus mūsų šalyje ryžtasi auginti retas.

Ūkininkas apgailestauja, kad pastaraisiais metais kiekvieną sezoną gamta kiša koją versle ir vis spendžia naujas pinkles. Buvo metų, kai uogas išdaužė kruša, o šiemet ir pernai alina sausra. Praėjusiais metais ji prasidėjo derliui jau įpusėjus, o šiemet – jam nė neprasidėjus. Jei ne laistymo įranga, V. Guzelis sako, kad derliaus visai nebūtų – ūkiui tektų bankrutuoti. Deja, laistymas atima daug finansinių išteklių. Nepaisant pastangų, nuostolių vis tiek bus – nunyko naujai įveisti braškynai.

Didelę patirtį turintis ūkininkas stebi ir kitą sausros nulemtą reiškinį – šiuo metu braškynus daug atkakliau atakuoja grambuolių lervos. Grambuoliai keliauja nuo vieno link kito kerelio, visiškai sunaikindami augalą.

Ūkininkas pasakojo, kad pirmomis sezono dienomis uogų skinama po kelis šimtus kilogramų, po to kiekiai didėja. Nuo birželio vidurio tradiciškai uogautojai bus kviečiami į Obelius pasiskinti braškių už mažesnę nei turgaus kainą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų