Ekstremalus baidarių žygis užšalusia Armona. Ekstremalus baidarių žygis užšalusia Armona.

Jei užtenka drąsos ir užsidegimo, nebaisus kelyje ir 27 laipsnių šaltis. Tad šalčiausią šių metų dieną ekstremalių potyrių mėgėjų būrys leidosi į nuotykių žygį baidarėmis ir pėsčiomis po Ukmergę ir apylinkes.

Kastyčio Kvietkausko iniciatyva metų pradžioje surengtas tradicinis žiemos žygis, skirtas paminėti reformacijos Lietuvoje 500 m. jubiliejui, piliakalnių metams ir žydų genocido Lietuvoje 75-osioms metinėms.

Nuo pat ryto vyko orientacinis žygis po Ukmergę ,,lobiams“ – sutartiniams ženklams – surasti.

Žygeiviai aplankė žydų genocido vietas, kultūros paveldo objektus. Vienas iš jų – Deltuvos  evangelikų reformatų bažnyčios liekanos. Tai viena pirmųjų reformatų bažnyčia Lietuvoje. Joje pastoriavęs ir S. Marcijanus, M. Mažvydo bendražygis, lietuviškų knygų leidėjas.

Toliau žygeiviai leidosi į nuotykį baidarėmis Armona. Beveik visa upė užšalusi, todėl ekstremalių pojūčių mėgėjai baidarę arba tempdavę, arba, paplaukę properša, užšliuoždavę ant ledo. Šiam įlinkus, užsiliedavęs vanduo, ir kelionė tęsdavusis iki kitos properšos.

Nė vienas sako nesušalęs. Priešingai, buvo sušilę, nesvarbu, kad vyrų barzdos apšerkšniję. Sako, kas nebandę – nesupras. Tarp žygeivių radosi vienas sveikuolis, kuris ir tokiame šaltyje nepabūgo išsimaudyti Šventojoje. Vakarop visi pas vieną keliautoją kaitinosi pirtyje.

Nuotykių turizmo organizatorius K. Kvietkauskas pasakojo, kad tai jau devintasis sezonas, kai rengiamas toks naujametinis žygis. Kasmet jis kitoks. Šiemet išskirtinis savo dideliu šalčiu. Ligi šiol yra plaukę tik 17 laipsnių šaltyje. Abejojo, kiek entuziastų bus. Tačiau susirinko 18 jau nuolatinių, antrą, penktą, net septintą kartą plaukiančių vyrų ir moterų iš Vilniaus, Ukmergės būrys: inžinierių, tarnautojų, krašto apsaugos, policijos darbuotojų, mokinių.

„Tai nebaikštūs žmonės, nes ne kiekvienas išdrįs išbandyt save, įveikti baimę. Žinoma, būtina tinkamai pasiruošti tokiai kelionei: turėt antrą rūbų komplektą, jei tektų niurktelt į upę, daugiau kojinių, termosą su karšta arbata ir sumuštinių. Tinka ir lašinukai su svogūnu – reikia angliavandenių. Bet svarbiausia, – sako K. Kvietkauskas, – entuziazmas ir karšta širdis.“

Tokių ir panašių žygių turizmo entuziastas organizuoja kasmet maždaug 3000 žmonių ne tik iš Ukmergės, bet ir kitų rajonų. Plaukia Šventąja, Širvinta, Virinta. Jei pavasarį einant ledams Armona ar Anykšta, – tai jau ekstremalūs, tik patyrusių žygiai. Organizuoja teminius, teatralizuotus nuotykių žygius pėsčiomis, autostopu.

Kaip teigia organizatorius, turistai žygyje būna taip užimti, kad  net pamiršta ir žalingus įpročius – rūkymą ir alkoholį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų