Švietimo įvykiai persikėlė į policiją

Rajono policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas ir dėl Senamiesčio pagrindinės mokyklos. Gedimino Nemunaičio nuotr. Rajono policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas ir dėl Senamiesčio pagrindinės mokyklos. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į teisėsaugos akiratį šiomis dienomis pakliuvo ne viena mūsų rajono ugdymo įstaiga. Pradėti keli ikiteisminiai tyrimai, susiję ne tik su dokumentų klastojimu, bet ir išpuoliu prieš mokytoją.

Viena iš nusikalstamų veikų, įtariama, galėjo būti vykdoma Senamiesčio pagrindinėje mokykloje. Tiriama, ar čia nebuvo klastojami dokumentai, kuriuose nurodomas mokyklą lankančių mokinių skaičius.

Galimos incidento aplinkybės svarstytos darbo grupėje, kurios pirmininkė – rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova. Darbo grupės išvados buvo pateiktos rajono merui Rolandui Janickui.

K. Stepanovos teigimu, šiuo metu aiškinamasi dėl įstaigos moksleivių. Anot pavaduotojos, manoma, kad pamokas lankančių vaikų sąraše galėjo būti žymimi ir tie, kurie tuo metu mokykloje tiesiog nebuvo. Jie, turimomis žiniomis, buvo išvykę į užsienį.

Pasak K. Stepanovos, dėl šio įvykio ir kreiptasi į teisėsaugą, kad, atlikus tyrimą, būtų galima įvertinti visas aplinkybes. Nuo to priklausys tolesnės tyrimo išvados.

Atsakytų pagal Baudžiamąjį kodeksą

Antradienį paskambinus į Senamiesčio pagrindinę mokyklą, paaiškėjo, kad su direktore Audra Useliene susisiekti negalima, nes ji serga.

Pasak Ukmergės rajono policijos komisariato viršininko Mindaugo Petrausko, ikiteisminis tyrimas dėl įvykių šioje mokykloje buvo pradėtas praeitą savaitę. „Iš prokuratūros mums buvo persiųsta medžiaga dėl galimai klastojamų dokumentų, įrašant, kad mokiniai yra mokykloje, o tuo metu jų ten nebuvo. Pradėtas tyrimas, suplanuoti veiksmai – prokuroro surašyta, kokius reikia atlikti. Kol kas tik pati pradžia“, – komentavo policijos vadovas.

Anot pareigūno, ši galimai neteisėta veikla gali apimti kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Tarp jų – ir piktnaudžiavimo tarnyba tikimybė. Todėl, paaiškėjus visoms aplinkybėms, susijusiems asmenims bus taikoma atitinkama atsakomybė.

Tyrimas greičiausiai persikels ir į teismą. „Panašiais atvejais prokuroras viską kontroliuoja. Turės būti priimtas nutarimas, o paskui spręstų teismas“, – apie galimą šio proceso eigos tvarką kalbėjo rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas laikinai einanti Edita Zarembienė.

Trenkė mokytojai

Policija tiria ir kitą įvykį, neseniai nutikusį „Ryto“ specialiojoje mokykloje, kai staiga į pamoką įsiveržusi viena mama smurtavo prieš mokytoją. Už tai, kad jai delnu buvo trenkta per veidą, pedagogė parašė pareiškimą. Policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Mokyklos direktorė Elena Šemetienė sakė, kad su panašia situacija įstaigos bendruomenei tenka susidurti pirmą kartą. „Negraži situacija... Pati tą dieną buvau išvykusi į komandiruotę, įvykio nemačiau. Tačiau mes visi be žado. Nesuprantam, kas galėjo atsitikti... – apgailestavo vadovė. – Ir pati mama dabar gailisi, kad taip nesąmoningai pasielgė, bet juk mokytojai kreiptis į policiją neuždrausim.“

Anot pašnekovės, nieko panašaus nėra buvę: „Kiekvieno mokyklą lankančio vaiko mamą gerai pažįstam. Pas mus mokosi keli šios mamos vaikai – pradinukas ir vyresnis. Ir ją labai gerai pažįstam, bendraujam, savo vaikais ji labai rūpinasi.“

Svarsto apie saugumą

Incidentas, sakė E. Šemetienė, buvo apsvarstytas vaiko gerovės komisijoje: „Priėmėm sprendimą, kad ateity, tėvams atėjus pabendrauti su mokytojais, dalyvautų ir įstaigos socialinė pedagogė ar pavaduotoja. Svarstyta ir apie galimybę dažniau rakinti duris, apie kitas apsaugos priemones. Tačiau uždrausti tėvams ateiti negalim. Kaip tik džiaugiamės, kad ateina. Tik niekam ir prisisapnuoti negalėjo, kad bus toks atvejis...“

Nepasitvirtino

Dar vienas tyrimas, tiesa, nepasiekęs policijos, atliktas Užupio pagrindinėje mokykloje. Pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjos Dalės Steponavičienės, buvo gautas anoniminis skundas, kuriame kalbama apie esą neteisėtus įstaigos administracijos veiksmus.

„Skundas – ir dėl ne darbo reikalais naudojamo tarnybinio transporto, ugdymo plane numatytų valandų, dviejų procentų paramos panaudojimo, ir mokinių vežimo į konkursus... Kad mokykloje nesiskaitoma, tėvų susirinkimai neorganizuojami“, – vardijo vedėja.

Į skandalą ši situacija neišsirutuliojo. „Pagal teisės aktus toks skundas gali būti ir netiriamas, nes jis be parašų, datų. Tačiau mūsų specialistų darbo grupė išnagrinėjo, patikrino. Kas buvo – nepasitvirtino“, – teigė vedėja.

Prieš išleistuves...

Nepraėjo be atgarsių ir įvykiai Jono Basanavičiaus gimnazijoje. Vieną interneto portalą pasiekus kai kurių abiturientų skundams dėl laukiančių per brangių išleistuvių, buvo paviešintos ruošimosi iškilmėms subtilybės. Nors pokylio, dovanų kainos įkandamos anaiptol ne kiekvienai šeimai, taip atrodo ne visiems išleistuves rengiantiems tėveliams.

„Tėvai patys organizuoja, o paskui iš jų pačių kažkas skundžia... Mokykla išleistuvėms nieko nedaro – tik įteikia brandos atestatus. O tėvų reikalas – iškilmės, dovanos, medelių sodinimas, gėlės, balionai. Ne visiems tai pagal kišenę, todėl paskui taip ir nuskamba“, – savo nuomonę apie šią situaciją išsakė D. Steponavičienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+15 # Gailė 2017-05-14 17:03
Keista, kad Šilo vidurinės niekas nepamini kiek nusiskundymu gavusi Steponavičienė,bet patikrinti tos mokyklos negali
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Alina 2018-06-07 11:39
O as ypac siulyciau patikrint suaugusiuju mokyklas, kaip mokiniu skaiciu taip ir lankomuma...manau musu salis taip ir skursta...mokame mokescius, kurie iskeliauja tokiu mokyklu komunaliniams mokesciams ir tusciu klasiu mokytoju algoms padengti, o realiai jos stovi tuscios ir tik kada ne kada keli mokinukai sedi pamokose...ar is tiesu Lietuva tokia turtinga, kad islaikytu tokia tinginiu armija?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų