Spausdinti šį puslapį

Ilgus mėnesius slapstęsis bėglys – pagaliau nelaisvėje

Sulaikytas Kazys Aukštuolis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Sulaikytas Kazys Aukštuolis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gyventojai gali lengviau atsikvėpti: sulaikytas policijos ilgai ieškotas, sunkių nusikaltimų ne viename rajone įvykdęs ukmergiškis Kazys Aukštuolis (g. 1963 m.). Psichikos negalią turintis ilgai slapstęsis ir atokias sodybas plėšdavęs vyras buvo vadinamas ypač pavojingu nusikaltėliu.

Paieškas dėl dingusio K. Aukštuolio policija skelbė ne kartą. Apie porą pastarųjų metų jo ieškota, įtariant įvykdžius plėšimą ir išžaginimą. Tarp jo padarytų nusikalstamų veikų – ne viena vagystė ir net prieš kelis dešimtmečius įvykdyta žmogžudystė.

Savo namų vyras neturėjo, gyveno ir gydėsi sveikatos priežiūros, socialinės globos įstaigose.

Kad Anykščių rajone dingo policijai žinomas vyras ir prašoma visuomenės pagalbos, žiniasklaidoje buvo pranešta 2014 m. spalį.  Anykščių rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dingusio be žinios tuomet 51 metų K. Aukštuolio. Jo pasigesta Aknystos socialinės globos namuose, kuriuose gyveno.

Netrukus globotinis buvo rastas ir grąžintas į įstaigą. Tačiau netrukus vėl dingo, o policija pradėjo paieškas.

Jis ir slapstydamasis vykdė nusikaltimus. Viešai skelbta, kad miškuose slapstosi pavojingas sutrikusios psichikos nusikaltėlis. Deja, jo taip ir nepavyko rasti visą šį laiką.

Įkliuvo Anykščių rajone

Šiemet gegužę Utenos policija ir vėl išplatino informaciją, kad K. Aukštuolis toliau ieškomas. Anot pareigūnų, jis gali būti užsimaskavęs išvaizdą, turėti ginklą. Skelbta, kad asmuo gali gyventi Anykščių, Molėtų, Ukmergės rajonų miškuose, atokiose negyvenamose sodybose, vienkiemiuose, kuriuose gyvena vieniši senyvi žmonės, ūkiniuose pastatuose. Išskirtinės įtariamo nusikaltėlio žymės – iš dalies amputuoti dešinės rankos pirštai ir tatuiruotė ant dešinės rankos dilbio.

Neseniai vyras pagaliau įkliuvo policijai. Pasak Utenos apskr. VPK Komunikacijos grupės vyr. specialistės Violetos Ginaitienės, jis buvo užkluptas, kai vykdė eilinį savo nusikaltimą.

K. Aukštuolį rugpjūčio 31-osios naktį sulaikė Anykščių policijos pareigūnai, sulaukę vienos gyventojos pagalbos šauksmo. Apie 3.30 val. paskambinusi moteris pranešė, kad į jos namą Kavarsko seniūnijos Pravydžių kaime įsibrovė nepažįstamas asmuo. „Jam bandant pasišalinti, atvyko pareigūnai ir jį sulaikė. Nustačius tapatybę paaiškėjo, kad tai – Utenos policijos ieškomas K. Aukštuolis“, – sakė pašnekovė.

Vyras, anot jos, sulaikytas trims mėnesiams: „Kardomoji priemonė jam skirta dėl išžaginimo ir plėšimo, prieš kelerius metus įvykdytų Molėtuose. Šiuo metu jis yra Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime Vilniuje. Teismas nuspręs, ką daryti toliau.“

Pasėjo nerimą

Informacija apie dar ieškomą iš mūsų kraštų kilusį visuomenei pavojingą vyrą socialiniame tinkle dalijosi ir Ukmergės rajono Valų bendruomenės pirmininkė Angelė Jokubynienė. „Tokios pagalbos prašė Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Mes ir miškus mūsų apylinkėse kartu su policija apvažiavom, padėjau tyrėjams apžiūrėti vietas“, – pasakojo ji.

Pirmininkė sako, kad žinia apie, kaip manyta, kažkur netoliese klajojantį bėglį iš tiesų pasėjo nerimą tarp gyventojų: „Žmonės buvo įsibaiminę. Vietiniai gyventojai juk žino apie jo nusikaltimus. Sakydavo, kad baisu ir į mišką eiti grybauti. Todėl kai policija rado, iškart pasidalijom šia žinia, kad visus nuramintume.“

Žiaurus ir neprognozuojamas

Moteris ir pati gerai atsimena šį savo kraštietį. Vyras, kaip ir ji, gimęs Traupyje – prie Valų esančiame kaime. „Čia gimęs, gyvenęs, ėjom į tą pačią mokyklą. Su žmona, kilusia nuo Molėtų, turėjo tris vaikus. Tačiau jo žmona mirė“, – pasakojo bendruomenės pirmininkė.

Gyventojams ne paslaptis, kad vyras buvo uždarytas į kalėjimą, gydytas psichiatrijos ligoninėje. „Jis visada buvo žiauraus charakterio, dar mokykloje mušdavosi. Visi jo bijojom, nes buvo neprognozuojamas“, – neslepia A. Jokubynienė.

„Dabar ten nieko nebėra, tuščias namas. Jie buvo keli broliai ir seserys. Kiek teko girdėti, vienas brolis lyg ir gyvena pas kažkurią seserį. O jų buvusios sodybos niekas neprižiūri“, – kalbėjo Valų bendruomenės pirmininkė.

Teigė, kad žinia apie surastą įtariamąjį aplinkinius nudžiugino: „Pastaruoju metu buvo iš tikrųjų neramu, žmonės gyveno nežinioje. Jautėmės nesaugiai, nes anksčiau kaime ir padegimų būta, o juk jis irgi degindavo, ir maisto produktų dingdavo iš sandėliukų.“

Kalbinti kiti vietiniai gyventojai prisimena dar tikslesnių dramatiškų, detektyvinės knygos vertų K. Aukštuolio gyvenimo detalių.

Pasakoja, kad tai jis įtartas nužudęs savo žmoną. Tai nutiko prieš kelis dešimtmečius.

Atsakomybės bijojęs vyras nuo teisėsaugos kurį laiką slapstėsi savo namuose. Kalbėta, kad pradingėlį ten slėpė brolis. Namuose lyg kokiam partizanui jam net buvo po grindimis įrengtas spinta užstumiamas bunkeris.

Stebino geru elgesiu

Visiškai kitoks K. Aukštuolis prisimenamas Aknystos socialinės globos namuose, įsikūrusiuose Anykščių rajone, Debeikių seniūnijos Aknystų kaime. Įstaigos vyr. socialinė darbuotoja Rima Zakarkienė pasakojo, kad čia vyras apsistojo 2014 metų kovą. Į šiuos globos namus jis atvyko iš VšĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninės.

K. Aukštuoliui čia gyvenant, jo paieškas policijai teko skelbti du sykius. „Vieną kartą policija jį grąžino, o kitas kartas ir buvo tas paskutinis, kai dingo ilgam. Kai sužinojom, kuo yra kaltinamas, negalėjom patikėti. Atvykęs pas mus, jis nuo pat pirmų dienų buvo mandagus, ramus, atrodė tolerantiškas, protingas ir atsakingas, – vardijo ji. – Gerbė ir mus, darbuotojus, ir kitus gyventojus. Labai noriai įsitraukė į užimtumo veiklas: staliaus, maisto gaminimo, vilnos vėlimo, aplinkos tvarkymo. Ir darbštus buvo, tvarkingas. Apie šį žmogų tik gera galim pasakyt.“

R. Zakarkienės teigimu, per tuos metus, kai vyras čia gyveno, nenutiko nieko blogo: „Jis nieko neskriaudė, nebuvo jokių vagysčių ar kitų incidentų. Mes visi juo absoliučiai pasitikėjom.“

Tiesa, gyvendamas Aknystos socialinės globos namuose, K. Aukštuolis vartodavo vaistus. Tai, anot socialinės darbuotojos, ir lėmė būtent tokį jo elgesį. „O pabėgęs vaistų juk nebegėrė. Laukinis gyvenimo būdas vėl kitaip veikia psichiką“, – ji nė neabejojanti, kad šis žmogus sąmoningai tikrai neužsidėdavo kitos kaukės.

Galėjo laisvai išeiti

Šioje bendruomenėje Aknystose K. Aukštuolis, sakė moteris, gyveno nelankomas savo artimųjų ar giminių. Ji prisimena, kad antrą kartą jis pabėgo 2015 metų sausį: „Kadangi geria vaistus ir yra veiksnus, uždaryti, izoliuoti tokio žmogaus neturim įgaliojimų, gali bet kada išeiti. O jis naktį išėjo parūkyti ir tuo pasinaudojo.“

Tuomet, prisipažįsta pašnekovė, įstaigos darbuotojai taip ir nerado atsakymo į klausimą, kodėl jų globotinis nusprendė vis dėlto pasirinkti kitokį – besislapstančio ir plėšikaujančio bėglio – gyvenimo būdą.

Bausmę už visus įvykdytus nusikaltimus jam skirs teismas. Vyrui greičiausiai bus ne tik apribota laisvė, bet ir skirtas gydymas su nuolatine medikų priežiūra.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)