Sližiuose įsitvirtina nauji papročiai

Nuotr. Paminėta Valstybės diena. Nuotr. Paminėta Valstybės diena.

Ar dažnas mūsų šiandien turime galimybę išvysti atgimstančius senuosius papročius? 

Matyt, ne... Tačiau liepos 6-ąją, Valstybės dieną, visi sližiškiai ir kaimo svečiai turėjo galimybę tokį reginį pamatyti, prisiliesti prie senojo, iš žilos senovės mus pasiekusio, švento papročio – savomis rankomis pilti piliakalnį ir pagerbti čia gyvenusius protėvius.

Tądien net pati gamta pakito – po kelias dienas trukusios kaitros pakilęs vėjas ir grėsmingi debesys lankstė ant piliakalnio augančių ąžuolų šakas, blaškė sukurto laužo dūmus. Atrodė, kad visi protėviai skubėjo pasižiūrėti, kas čia įvyks.

Ant švento Sližių kalno susirinkęs tautiniais rūbais pasidabinęs žmonių būrys laikė rankose vėliavas ir nekantriai žvelgė į kelią. Pusę devintos vakaro visi išvydo iš už rugių lauko išnyrančią 12 dviratininkų vorą.

Tai buvo visų laukti tradicinio dviratininkų žygio dalyviai. Valstybės dienos proga jie aplankė Slabadą, Bečius, Rizgonis, Dubių piliakalnį, Upninkus, Kunigiškius, Apeiškius, įveikė sunkiai išbrendamas pievas, ne vieną statų kalną, brasta perbrido Širvintą ir iš viso numynę 27 kilometrus artėjo prie savo kelionės tikslo – Sližių piliakalnio.

Keliautojai buvo smagiai nusiteikę, papasakojo apie sutiktus svetingus žmones, nepagailėjusius jiems nei vaišių, nei patarimų, kaip geriau įveikti vieną ar kitą žygio atkarpą, saugojusius dviratininkus nuo palaidų šunų ir gyrusius juos už prasmingą sumanymą – keliauti po gimtąją žemę.

Vos spėjus žygeiviams atsigaivinti šulinio vandeniu, iš kitos pusės ėmė artėti dar vienas, žymiai gausesnis, beveik šimto žmonių būrys! Tai – Ukmergės krašto skautų stovyklautojai iš Veprių. 11–17 metų jaunuoliai iki piliakalnio 5 kilometrus žygiavo išsirikiavę, skanduodami. 88 eisenos dalyviai nešini vėliavėlėmis užkopę ant Sližių piliakalnio aikštelės tvarkingai išsirikiavo.

Tautinė giesmė ant piliakalnio skambėjo nepaprastai: jaunimas giedojo rankas priglaudę prie širdies, vyresnieji neslėpė ašarų. Plazdėjo vėjyje dvi vėliavos: valstybinė trispalvė ir istorinė Lietuvos vėliava su vyčiu.

Sugiedojus himną prasidėjo šventinio vakaro apeiga. Daugybė šventės dalyvių ant piliakalnio užkopė nešini kas maišeliu, kas kibiru, kas pilna statinaite. Kiekviename nešulyje – žemė, pasemta iš kiekvieno ją atnešusio žmogaus sodybos, ilgus metus laistyta ją atnešusiojo praikaitu, dirbta ir mylėta. Tai tarsi duoklė piliakalniui, susiliejimas su praeitimi, pripažinimas, jog esame visuma.

Atsineštos žemės buvo pilamos į kadaise ant piliakalnio žmonių iškastą duobę, savotišką piliakalnio žaizdą – senąjį bulviarausį. Prieš pildamas kiekvienas pasisakė, kas jis toks ir iš kur atnešė žemių piliakalnio žaizdoms užlyginti.

Įvykdę trečius metus čia atliekamą priedermę, šventės dalyviai nusileido į piliakalnio papėdę. Žygeiviai dalijosi įspūdžiais iš dviračių žygio, skautų vadovė Rasa pasakojo apie jaunimo veiklą, visi dainavo, šoko. Stasei Novikienei grojant akordeonu Sližių folkloro kolektyvas „Siemanys“ pristatė Aukštaitijos regiono dainas, šokius, papročius.

Šiemet piliakalnio teritorija dar labiau pagražėjusi. Čia daug paplušėjo viešuosius darbus Veprių seniūnijoje dirbantys žmonės bei vietiniai gyventojai, sutvarkę piliakalnio prieigas. Dabar piliakalnis ir vaizdas nuo jo į srauniąją Širvintą  atsiskleidžia visu grožiu.

Sližių piliakalnis, kadaise perduodavęs kaimynams žinias ugnimi ir dūmais, įspėdavęs juos apie gresiantį pavojų, šiandien vėl neša žinią žmonėms – susitelkime, skubėkime gaivinti papročius, prisiminti, kas tokie esame.

Ačiū visiems dalyvavusiems ir prisidėjusiems! Dėkojame Ukmergės švietimo centro Veprių laisvalaikio užimtumo ir turizmo filialui už labai patogius ir gerus dviračius.

Rasa VASILIAUSKIENĖ

Sližių kaimo padalinio vyr. bibliotekininkė

 Dviratininkai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų