Tarptautiniame bendruomenių festivalyje

Veikė darbų mugė. Veikė darbų mugė.

Neseniai Nidoje vyko tarptautinis bendruomenių festivalis, kuriame dalyvavo ir nemažas būrys ukmergiškių.

Nida – unikalus gamtos kampelis, kuriame pabūti, prisiliesti prie tenykštės gamtos, pasigrožėti Kuršių mariomis, kopomis kiekvienam smagu.

Organizatoriai 4-ių dienų darbą suplanavo taip, kad veiklos turėtų visi. Veikė bendruomenių meistrų darbų mugė, koncertavo svečiai iš Latvijos, Estijos, Rusijos, Gruzijos, vyko žvejų turnyras, orientacinio sporto varžybos, vargonų ir fortepijono muzikos koncertas...

Seminare ,,Lietuvos vietos bendruomenių šiandiena ir rytdiena“ patirtimi dalinosi įvairiapusiški pranešėjai.

Lektorius A. Račkauskas, Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos pirmininkas, įrodinėjo, kad bendruomenėje svarbiausia ne materija, o dvasinis bendravimas, bendrų gyvenimo poreikių sprendimas.

Bendruomenės narių svarbiausi partneriai turėtų būti (o gal jau yra?) seniūnai ir seniūnaičiai. Būtų idealu, jeigu seniūnaičiai taptų vieni iš vietos bendruomenės lyderių, o į seniūną būtų galima kreiptis visais klausimais.

Kučikas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bendruomenių skyriaus vedėjas, pabrėžė, jog LR Seimas 2016-uosius metus paskelbė vietos bendruomenių metais. Numatoma sukurti metų ženklą, paruošti renginių planą, į kurį bus įtraukta bendruomenių sąskrydis, aktyviausių bendruomenių bei jų lyderių rinkimai. Suintrigavo pastaba, jog bus pradėta vykdyti programa ,,54+“, skirta priešpensinio bei pensinio amžiaus žmonėms.

Apie užsienio šalių bendruomenių patirtį mintimis dalijosi Mykolo Romerio universiteto profesorė, socialinių mokslų daktarė I. Leliūgienė. Vokietijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Olandijoje, kur ji sėmėsi patirties, bendruomenių centrai veikia jau labai seniai, tose šalyse koordinatoriais dirba paruošti specialistai, kurie užkrečia žmones savanorystės ,,virusu“.

Užsienyje bendruomenių veikla įvairiapusė: dirbama ir su pagyvenusiais žmonėmis, vaikais, specialių interesų žmonėmis. ,,Bendruomenės – tai 4-oji šalies valdžia. Ji daug gali! Išmokime kultūringai rėkti, rėkti kolektyviai, tik tada būsime išgirsti“, – entuziastingai užbaigė savo pranešimą profesorė.

Apie Dublino miesto bendruomenių veiklą kalbėjo Kauno bendruomenių centrų asociacijos administratorė M. Bindokaitė, partnerystės naudą tarp Neringos ir Fėmarno miestų atskleidė Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė A. Feser, o Kretingos rajono savivaldybės darbuotoja D. Binkienė pasidalino patirtimi apie savo rajono kaimo bendruomenių veiklą.

Kai kurių lektorių teiginiai sukėlė net prieštaringų minčių, bet svarbiausia – įrodė, kad einame teisingu keliu, kad tik dirbant ir kantriai einant į priekį galima pasiekti rezultatų.

Lietuva – ne Švedija, kur bendruomenės veikia jau 100 metų, tačiau ir pas mus jau nemažai nuveikta. Belieka palinkėti visoms bendruomenėms geležinės valios, kantrybės, kūrybinio polėkio ir valdžios palaikymo.

Gailutė VĖBRIENĖ

III Antakalnio kaimo

bendruomenės narė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų