Pasidžiaugė rezultatais, apdovanojo bendruomenes

Klavdiją Stepanovą (dešinėje) pasveikino Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos atstovė Virginija Šetkienė. Klavdiją Stepanovą (dešinėje) pasveikino Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos atstovė Virginija Šetkienė.

Ukmergės rajono vietos veiklos grupės šventiniame renginyje pristatyta parengta strategija, kuri bus įgyvendinama iki 2023 metų. Šventėje taip pat apdovanoti kaimų bendruomenių aktyvistai.

Susirinkusius kaimo bendruomenių narius pasveikino Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas. Jis pasidžiaugė, kad kaimas užaugo, kad jis nebijo iššūkių. Meras žadėjo, kad ateityje savivaldybė paslaugas pirks ir iš nevyriausybinio sektoriaus.

Ukmergės rajono vietos veiklos grupė (VVG) neseniai paminėjo 13-ąją savo veiklos sukaktį. Ta proga sveikino ir už aktyvumą dėkojo Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos atstovė Virginija Šetkienė. Ji įteikė ilgametės šios sąjungos pirmininkės kraštietės Seimo narės Guodos Burokienės padėkas Sližių, Taujėnų, Lyduokių, Šventupės, Valų kaimų bendruomenėms.

Ukmergės rajono VVG 2016–2023 metų vietos plėtros strategijos rengimo istoriją ir siekius pristatė ilgametė Ukmergės VVG vadovė Klavdija Stepanova ir šiuo metu projektus rengianti Agnė Kanapeckaitė.

Ši strategija – didžiulis planinis dokumentas – jau ketvirtoji, kurią parengė ukmergiškiai.

Išsiaiškino problemas

Pasidžiaugta, kad joms įgyvendinti skirta beveik 1,9 mln. eurų. Rengiant strategiją aktyviai dalyvavo vietos bendruomenės, verslininkai, nevyriausybinės organizacijos, savivaldybės įstaigų darbuotojai, seniūnai.

Siekdama išsiaiškinti problemas ir gyventojų poreikius, VVG dar 2013 metais pradėjo organizuoti susitikimus su bendruomenėmis, smulkiais vietos verslininkais, jaunimu.

Susitikimuose dalyvavo atstovai iš kaimiškųjų vietovių, jie kviesti aktyviai išsakyti savo lūkesčius, identifikuoti  viso rajono ir savo gyvenamos teritorijos poreikius. Vėliau išsakytos idėjos buvo gludintos, filtruotos, aptartos konkrečios kryptys ir projektinės idėjos.

Ukmergės rajono vietos veiklos grupės 2016–2023 metų vietos plėtros strategijoje sugulė daug įdomių sumanymų.

Daug idėjų

Pavyzdžiui, Tulpiakiemio ir Tolučių-Bajorų bendruomenės siekia įgyvendinti „Bendruomenės taksi“ idėją, viena viešoji įstaiga siekia ant Mūšios ežero įkurti vandenlenčių parką, „Skautų slėnio stovyklavietė“ siekia įkurti stovyklavietę, kuri būtų paremta pasaulio skautų judėjimo patirtimi ir praktika. Taip pat idėjas pateikė ir privatūs fiziniai ir juridiniai asmenys, norintys rajone įkurti arba plėtoti jau turimą verslą.

Bendruomenės skatintos išanalizuoti savo gyvenamosios vietovės išteklius, nustatyti unikalius ir apsibrėžti prioritetinius vietovės plėtros poreikius.

Naujuoju 2014–2020 m. finansavimo laikotarpiu ypač didelis dėmesys bus skiriamas ekonominei plėtrai kaimo vietovėse – mažoms įmonėms kurti ir plėtoti, socialiniam ir bendruomeniniam verslui, naujoms darbo vietoms kurti.

Akcentuojamas jaunimo gyvenimo kokybės gerinimas, kaimo jaunimo verslumo ir užimtumo skatinimas, nevyriausybinio sektoriaus verslumo didinimas, bus skatinamas skurdo mažinimas ir socialinė įtrauktis.

Kitaip nei praeitą finansavimo laikotarpį, investicijos į pastatus, viešąsias erdves sudarys tik nedidelę dalį vietos plėtros strategijos lėšų.

Vyko rinkimai

Šventės metu apdovanotos gyventojų nominuotos kaimų bendruomenės. Rinkimai vyko internetu pildant anketas ir balsuojant.

Versliausia išrinkta savo patiekalus ir suvenyrus gebanti parduoti Šventupės kaimo bendruomenė, pilietiškiausia – pilietiškumą skatinančiais renginiais garsėjanti Želvos, sportiškiausia – sporto olimpiadas kasmet rengianti Deltuvos miestelio bendruomenė

Jaunatviškiausiu tituluotas vištų varžybomis pernai nustebinęs Pabaisko krašto bendraminčių klubas.

Pažangiausios nominaciją pelnė Dukstynėlės bendruomenė, savo teritorijoje įsirengusi atliekų rūšiavimo aikštelę, bendruomeniškiausios – pernai mažąja kultūros sostine buvusi Veprių kaimo, aktyviausios – saviveikla garsėjanti Valų kaimo bendruomenė. Beje, Valų kaimo bendruomenės narės nuotaikingai sveikino visus ir šios apdovanojimų šventės metu.

Dar vieną bendruomenę apdovanojo ir jai prizą skyrė Ukmergės rajono tarybos Kaimo ir aplinkosaugos komitetas. Šio komiteto pirmininkas Valdas Petronis kaip labiausiai garsinusią Ukmergės kraštą apdovanojo Sližių kaimo bendruomenę, kurioje labai daug metų vyksta respublikiniai poezijos konkursai.

Susirinkusiuosius linksmino Ukmergės kultūros centro kolektyvas „Pyniava“. Pakalbėti, pasidžiaugti nuveiktais darbais, pasidalinti ateities siekiais buvo pakviesti visų bendruomenių aktyvistai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų