Autorės nuotr. Kalbėta apie medikų paslaugas kaimo vietovėse. Autorės nuotr. Kalbėta apie medikų paslaugas kaimo vietovėse.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas ir jo pavaduotoja Klavdija Stepanova ketvirtadienį susitiko su kaimuose dirbančiais šeimos gydytojais: Dalia Gudaitiene (Žemaitkiemio ambulatorija), Rima Vaičekauskiene (Deltuvos ambulatorija), Gražina Šauliene (Veprių ambulatorija), Kristina Dovydavičiūte (Taujėnų ambulatorija) ir Rimgaudu Nekrošiumi (Želvos ambulatorija).

Šį susitikimą inicijavo Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovė Janina Galiauskienė.

Rajono vadovai su medikais aptarė problemas, su kuriomis susiduriama organizuojant ir teikiant gydymo paslaugas kaimo vietovėse gyvenantiems žmonėms. Kalbėta apie prastą ambulatorijų pastatų ir šildymo sistemų būklę, pasenusius tarnybinius automobilius ir kt.

Šiuo metu Ukmergės PSPC priklauso 7 ambulatorijos ir 16 kaimuose esančių bendruomenės sveikatos punktų. Deltuvos ambulatorijai priklauso Atkočių ir Dainavos,  Siesikų – Petronių ir Tulpiakiemio, Veprių  – Antakalnio ir Sližių, Vidiškių – Šventupės, Želvos – Liaušių ir Šešuolių, Žemaitkiemio – Lyduokių, Taujėnų – Balelių ir Lėno bendruomenės sveikatos punktai.

Pivonijos, Krikštėnų, Pabaisko ir Laičių punktus tiesiogiai valdo PSPC, kadangi tose teritorijose nėra ambulatorijų.

Ambulatorijose ir bendruomenės sveikatos punktuose dirba 6 šeimos gydytojai ir 14 bendruomenės slaugytojų. Dvi bendruomenės slaugytojos aptarnauja po du punktus. Viena – Tulpiakiemio ir Petronių, kita – Pabaisko ir Antakalnio.

Trijose ambulatorijose dirba iš miesto atvažiuojantys šeimos gydytojai (Taujėnuose – K. Dovydavičiūtė, Siesikuose ir Vidiškiuose – Justas Šakalys). Šeimos gydytojai R. Nekrošius, G. Šaulienė, R. Vaičekauskienė ir D. Gudaitienė yra vietiniai gyventojai.

Praėjusių metų gruodžio mėnesio duomenimis, daugiausia prisirašiusių gyventojų buvo Želvos ir Žemaitkiemio ambulatorijose – po 957, Deltuvos – 837, Taujėnų – 817, Siesikų – 715, Veprių – 529 ir Vidiškių – 245. Daugiau nei 30 proc. prisirašiusiųjų yra vyresni nei 60 metų amžiaus.

„Demografinė situacija rajone nekokia, per metus 808-iais sumažėjo mūsų gyventojų. Nuolat mažėjant gyventojų skaičiui kaime, mažėja ir prisirašiusiųjų kaimo ambulatorijose.

Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro 2005 metų įsakymu, pagal apylinkės tipą vieno šeimos gydytojo aptarnaujamų gyventojų skaičius turi būti 950–1550. Nuo prisirašiusių gyventojų skaičiaus priklauso šeimos gydytojo atlyginimas, mūsų kaimuose dirbančių šeimos gydytojų atlyginimai nėra dideli“, – sakė J. Galiauskienė.

„Noriu paneigti mus pasiekiančias kalbas, kad kažkas bus daroma su kaimuose esančiomis gydymo įstaigomis ir dėl to sutriks ar nebus teikiamos jų paslaugos. Savivaldybės, rajono tarybos nuostata šiuo klausimu yra labai aiški – viską darome ir darysime, kad kaimo ambulatorijos, bendruomenės sveikatos punktai ir jų teikiamos paslaugos būtų pasiekiamos gyventojams.

Nė vienas šalies PSPC negauna paramos iš savivaldybių. Pernai rajono tarybos sprendimu skyrėme visišką finansavimą ne tik bendruomenės sveikatos punktų išlaikymui, bet ir jų darbuotojų atlyginimams, šių metų biudžeto projekte taip pat tam yra numatytos lėšos.

Laukiame ES lėšų, skirtų pirminės sveikatos priežiūros grandies stiprinimui. Turėsime galimybę kaimuose dirbančius medikus aprūpinti naujais automobiliais, įranga, paremontuoti ne tik ambulatorijų, bet ir PSPC ir jos padalinių pastatus.

Gyventojų mažėja visoje šalyje, ne išimtis yra ir Ukmergė. Manau, kad PSPC vadovai turi labai pasistengti, kad nemažėtų PSPC ir jo padaliniuose prisirašiusių gyventojų skaičius. Juk turime privačias sveikatos priežiūros įstaigas ir negalime ignoruoti konkurencijos. PSPC gydytojai ir jų teikiamos paslaugos turi būti geresnės už privatininkų. Taip pat jau dabar PSPC vadovybei reikia lanksčiai galvoti, kaip pritraukti naujų gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų, kurie netolimoje ateityje turės pakeisti dabartinius, išeisiančius į pensiją. 

Savivaldybė jauniems gydytojams gali suteikti gyvenamąjį būstą, o kitus organizacinius klausimus turi spręsti PSPC.

Jei atsitiktų taip, kad nebus kam kaimo sveikatos priežiūros įstaigose dirbti, PSPC turi organizuoti veiklą taip, kad gyventojai nuo to nenukentėtų ir gautų visas, jau mobilias, paslaugas, bet ne prastesnes už anksčiau buvusias. Gyventojas turi žinoti, kam turi paskambinti ir kas padės. Taigi, medikai turės atvykti į vietą, juos teks aprūpinti visomis darbui reikalingomis priemonėmis.

Kokiu būdu tai bus daroma, priklausys nuo PSPC vadovybės ir gydytojų“, – kalbėjo R. Janickas.

Daiva ZIMBLIENĖ

Savivaldybės atstovė spaudai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų