Meno terapija – prieš negalias

Apie savo piešinius Valentinas Mačionis pasakojo globos namų direktoriui Viliui Petrauskui. V. Belapetravičienės nuotr. Apie savo piešinius Valentinas Mačionis pasakojo globos namų direktoriui Viliui Petrauskui. V. Belapetravičienės nuotr.

Jasiuliškių socialinės globos namai džiaugiasi savo gabiais globotiniais. Jie muzikuoja, kuria eiles, domisi tautodaile, rengia savo darbų parodas. Šiuo metu įstaigoje eksponuojamos net kelios jų.

Neseniai čia atidaryta Valentino Mačionio piešinių paroda. Šventiniame atidaryme dalyvavo įstaigos darbuotojai, autoriaus draugai, sveikino globos namų direktorius Vilius Petrauskas.

Viename iš korpusų eksponuojamuose pieštukais pieštuose darbuose – gamtos peizažai, miestų vaizdai, žmonių portretai, jausmai... Utenoje gimęs V. Mačionis Jasiuliškiuose gyvena nuo 2010 m. Pirmosios autorinės parodos atidarymo metu jam įteikta dovanų – popieriaus ir pieštukų, kad piešinių bei parodų būtų dar daugiau. Autorius džiaugiasi, jog ši proga beveik sutapo su jo gimtadieniu, kurį mini vasario 21 d.

Globos namų užimtumo specialistė ir bibliotekininkė Vilma Belapetravičienė pasakojo, jog čia nebe pirmą kartą eksponuojama ir akvarele piešiančio Jono Povilavičiaus darbelių paroda. Neseniai atnaujintoje parodoje galima susipažinti su dar nematytais autoriaus piešiniais.

67-erių globotinis Jasiuliškiuose – nuo 2008 m. Be piešimo, jis mėgsta skaityti, ypač – rajono spaudą, labai domisi literatūra apie Veprius, mat kilęs iš šio krašto. Vidiškiuose įsikūrusiame Jasiuliškių socialinės globos namų užimtumo centre „Ąžuolas“ vyras pina iš vytelių.

„Daug ir įvairių parodų čia pas mus būna. Vieni piešia, kiti mezga, treti dar kuo nors užsiima. Jei kas surengia parodą, kiti nenori atsilikti, – šypsosi V. Belapetravičienė. – O kai ilsisi nuo kūrybos, mėgsta klausytis muzikos ir ypač susidomėję sprendžia kryžiažodžius – dabar tikra jų banga.“

Beje, darbai iš vytelių ir kiti „Ąžuole“ gimę globotinių ir darbuotojų kūriniai netrukus bus eksponuojami per Kaziuką, kuriam jau ruošiamasi. Šios šventės tradicijos, sako pašnekovė, Jasiuliškiuose gilios ir nepraleidžiamos nė vienais metais. „Ąžuole“ ta proga surengiama paroda, o paskui šventė persikelia į globos namus, kur skamba muzika ir vyksta kermošius.

Įstaigos darbuotojos savo gaminius kasmet sėkmingai pristato ir Vilniuje vykstančioje Kaziuko mugėje.

Šiemet prieš ją Jasiuliškių auksarankės spėjo „pasitreniruoti“ neseniai Dusetose vykusiose dešimtis tūkstančių žiūrovų sutraukusiose žirgų lenktynėse. „Prekiavo gaminiais iš vytelių, keramikos darbais, skiautiniais. Visiems labai patiko mūsiškių megztos riešinės, net atvykę kiti tautodailininkai stebėjosi tokiais aukštaitiškais raštais“, – kolegių sėkme džiaugiasi V. Belapetravičienė.

Globos namuose šiuo metu vyksta ir dar viena – globotinio Romo Monkevičiaus piešinių – paroda. Taip pat ruošiamasi surengti šių namų gyventojos Eglės Staniūnaitės parodą. Gitara grojanti tikra menininke vadinama moteris kuria muziką ir dainas, koncertuoja renginiuose, o dabar atrado dar ir piešimo malonumą.

Unikalų balsą turinti atlikėja pastebima ir kituose rajonuose, kur vyksta kartu su jasiuliškiečiais koncertuoti pas likimo brolius ir seseris. Šiemet jos laukia ypatinga sukaktis – 50 metų jubiliejus, kurį minės vasarą. „Mūsų meno vadovė Daiva Šermukšnienė gvildena idėją tokia gražia proga padėti Eglei išleisti savo solinį albumą“, – prasitaria pašnekovė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų