Šventupės dvaro 525 metų jubiliejaus proga pastatė koplytstulpį

Skvere pastatytas koplytstulpis laimins gražią gyvenvietę ir jos žmones.  Anetos Šiopės nuotr. Skvere pastatytas koplytstulpis laimins gražią gyvenvietę ir jos žmones. Anetos Šiopės nuotr.

Šventupės dvaras šiemet mini 525 metų jubiliejų. Ta proga buvo surengtas iškilmingas šventės paminėjimas.

Renginys prasidėjo bendruomenės vėliavos įnešimu, Birutė Stundienė gražiai sudėliojo ir priminė dvaro istoriją, skambėjo „Šventerečiaus“ atliekamos dainos apie gimtinę, bibliotekoje buvo galima aplankyti parodą „Šventupės dvaras – vardai ir sukaktys“.

Šventupiečius sveikino Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Leonpolio, Sližių, Anykščių rajono Kurklių kaimo bendruomenių atstovai, Vidiškių seniūnas Virgilijus Štaras, Vidiškių parapijos klebonas Laurynas Grikietis.

Pagrindiniu šventės akcentu tapo šalia senojo dvaro pastato skvere pastatytas koplytstulpis. Po minėjimo vyko jo atidengimo ir pašventinimo ceremonija.

Kai praėjusią vasarą vieno renginio metu šventupietės moterys užsiminė, kad kaimui reikėtų kryžiaus ar koplytstulpio, net mintis nekilo, kad jau po metų idėja bus įgyvendinta. Pernai rudenį bendruomenės susirinkimo metu pasiūlyta organizuoti rinkliavą. Po pusės metų, paskaičiavęs, kad didžioji projektui reikalingų lėšų suma jau surinkta, bendruomenės pirmininkas Vytautas ėmė ieškoti koplytstulpio meistro. Nutarta pastatyti koplytstulpį kaimo jubiliejui ir šventės metu pasidžiaugti nuoširdžiu žmonių sutarimu, bendruomeniškumu, savo praeities, istorijos saugojimu ir įprasminimu. Skvere pastatytas koplytstulpis laimins gražią gyvenvietę ir jos žmones.

Dievdirbio iš Prienų Tomo Stambrausko išdrožtą koplytstulpį pašventino Vidiškių parapijos klebonas Laurynas Grikietis. Vyriausia kaimo gyventoja Vanda Urbanavičienė įdėjo kapsulę su visų aukojusiųjų pavardėmis ir atrišo koplytstulpį juosusią tautinę juostą. Vidiškių pagrindinės mokyklos mokinukės pamerkė gėlių puokštelių, uždegė žvakučių, nuskambėjo giesmė „Marija, Marija“...

Po šios iškilmingos ceremonijos vėl susirinkom į kultūros namų salę, kur vyko Sližių folkloro kolektyvo „Siemanys“ ir Jasiuliškių socialinės globos namų ansamblio „Melodija“ saviveiklininkų koncertas.

Šventės metu padėkojome vienas kitam už atliktą gražų darbą ir pasidžiaugėme paprasta žmogiška bendryste.

Šventupiečiai dėkoja įmonėms UAB „Ukmergės melioracija“ ir UAB „Ukmergės versmė“, Vidiškių seniūnijai už paramą ir pažada padėti sutvarkyti skvero aplinką.

Už visokeriopą pagalbą organizuojant darbus dėkojame Albinui Vaitkūnui, už nunertą tautinę juostą, papuošusią koplytstulpį, – Jadziai Mažuolienei, už gėlių puokštes – Giletai Laskauskienei ir Birutei Gelumbeckienei, už pagalbą ruošiant meninę programą – Daivai Šermukšnienei.

Dėkojame visiems talkininkams, tvarkiusiems skverą, ruošusiems šventę. O labiausiai turime būti dėkingi patys sau – visoms 150 šeimų, kurios lyg bitės po kruopelę sulipdė kaimo puošmeną – koplytstulpį, kuriuo nuo šiol visi labai didžiuosimės.

Genė VAITKŪNIENĖ

Šventupės kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų