Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas A. Taicas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas A. Taicas.

Kasmet rugsėjo pirmąjį sekmadienį per patį vidurdienį Pivonijos šile nuaidi automobilių sirenų gausmas. Taip simboliškai pradedamas minėjimas, skirtas žydų žudynių šalia Ukmergės aukoms atminti.

Iki Antrojo pasaulinio karo kone pusė Ukmergės miesto gyventojų buvo žydai. Lietuvą okupavus vokiečiams, naciai ėmėsi šios tautos genocido. 1941 m. Ukmergės ir apylinkių žydai buvo suvaryti į Vaitkuškio dvare įkurtą getą. Iš ten jie varomi į Pivonijos šilą ir žudomi.

Kraupius laikus menantis žudynių vietoje esantis paminklas byloja, kad šioje vietoje buvo nužudyti 10 239 žmonės. Vien tik 1941 m. rugpjūčio 18–19 ir rugsėjo 5-ąją – 6354 žydų tautybės asmenys.

Kasmet pirmąjį rugsėjo šeštadienį čia susirenka žydai iš visos Lietuvos. Šiemet minima tragiškų įvykių 74 metų sukaktis. 

Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas pabrėžė, kad ši žudynių vieta – viena masiškiausių Lietuvoje, trečia po Panerių ir IX forto. Deja, prie žydų naikinimo prisidėjo ne tik naciai, bet jiems talkino ir lietuviai.

Prisiminus istoriją susirinkusieji susikaupė bendrai maldai.

Kasmet į atminimo renginį atvyksta ir Ukmergės moksleiviai – Dukstynos pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro, vadovaujamo mokytojos Vidos Pulkauninkienės, auklėtiniai. Šiemet su savo trumpu jausmingu pasirodymu jie atvyko jau dvyliktus metus.

Kraupius Antrojo pasaulinio karo laikus prisiminė juos atmintyje išsaugojęs ukmergiškis Henrikas Gintautas.

Gėlių prie paminklo padėjo Ukmergės rajono vicemerė Klavdija Stepanova. Ji informavo apie tai, kad visai neseniai Ukmergės, Kėdainių ir Joniškio savivaldybės įkūrė Žydų kultūros paveldo kelio asociaciją. Ji sieks išsaugoti Lietuvos žydų kultūros paveldą. Tarp asociacijos tikslų – ir gyventojų skatinimas domėtis žydų kultūra, tradicijomis, paveldu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+3 # šaunuoliai 2015-09-08 11:03
šaunuoliai mokiniai gražiai pasirodė
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų