„Dagilėlis“ džiugina jau 30 metų

„Dagilėlis“ mini 30-ies metų jubiliejų. „Dagilėlis“ mini 30-ies metų jubiliejų.

Ukmergės rajoną garsinančiam Kultūros centro folkloriniam ansambliui „Dagilėlis“ – jau 30 metų.

Ansamblio vadovė Jūratė Martinkutė papasakojo, kad kolektyvo metraštyje sukaupta visa 30-ies metų kolektyvo istorija nuo pat pirmos susikūrimo dienos.

„1985 metų gegužės 31 dieną ligoninės tarpskyrinės meno saviveiklos konkurso metu vaistinių, stomatologijos, poliklinikos, infekcinių ligų skyriaus saviveiklininkai, vadovaujami Anykščių A. Vienuolio vidurinės mokyklos mokytojos Jūratės Martinkutės, parengė etnografinę vakaronę ir laimėjo nugalėtojų laurus. Pirmą kartą mūsų padangėje suskambėjo autentiška lietuvių liaudies daina, suvirpinusi ne vieną širdį“. Tai pats pirmasis metraščio įrašas.

Martinkutė sako, kad kolektyvas atsirado gana netikėtai. Tarybiniais laikais vyko konkursai „Dainuoju partijai“ tarp kolektyvų ir organizacijų. Viename jų dalyvavo ir ligoninės skyriai. J. Martinkutės teta gydytoja Danutė Mackevičienė pasikvietė dukterėčią suburti kolektyvą ligoninėje. Taip Ukmergėje atsirado tuo metu unikalus folklorinės muzikos ansamblis.

Martinkutei ši veikla buvo labai artima – ji visada mėgo liaudies dainas. Tai įskiepijo giminė – senelis buvo dainininkas, visa giminė taip pat – lietuvių liaudies dainų mylėtojai.

Nuo 1986 metų vadovė pradėjo dirbti Ukmergėje. Tuo metu ligoninės darbuotojai, gydytojai, seselės garsėjo saviveikla – čia buvo moterų ansamblis, kapela, šokių ratelis, folklorinis ansamblis. „Dagilėlis“ darėsi vis populiaresnis – jis aplankė kolūkius, rajono įstaigas.

Papūtus valstybės nepriklausomybės atkūrimo vėjams tai atsispindėjo ir saviveikloje. Pavyzdžiui, 1988 metų spalį koncerte, skirtame II vidurinės mokyklos (dabar – A. Smetonos gimnazija) jubiliejui, buvę mokiniai pasiūlė grąžinti mokyklai A. Smetonos vardą. 

Nepriklausomybės pradžioje „Dagilėlis“ iš ligoninės perėjo į Kultūros rūmų pavaldumą. J. Martinkutė papasakojo, kad įmonėms tuo metu trūko lėšų, todėl saviveiklos išlaikymas tapo prabanga. Taip ansamblis tapo nebe ligoninės, o miesto...

Nuo pat 1985 metų „Dagilėlyje“ – gydytoja odontologė Marytė Vizbarienė, nuo 1986 metų – Nijolė Bolšakovienė. Vėliau į ansamblį įsiliejo Vaidas Žižys ir Jonas Bareikis. Kartu su vadove tai – seniausių ansambliečių penketukas.

Martinkutė skaičiuoja, kad iki 20-mečio „Dagilėlyje“ pasikeitė apie šimtas žmonių, iki 30-mečio – dar apie 120. Vieni iš jų išvyko gyventi kitur, kiti išėjo Anapilin. Tačiau gyvenančiųjų Ukmergėje ir nustojusiųjų lankyti repeticijas – mažai. Dabar kolektyvo branduolį sudaro 24 žmonės.

Martinkutė vadovauja dar vienam Kultūros centro kolektyvui – mišriam vokaliniam ansambliui „Klasika“. Ši veikla – labai svarbi jos gyvenimo dalis. „Per daug metų buvo ir gero, ir blogo. Blogai tai, kad smunka bendra kultūrinė situacija – žmonėms nebelabai reikia liaudies muzikos“, – dalijosi mintimis kolektyvo vadovė.

Prisimena, kad pirmaisiais atgimimo dešimtmečiais  žmonės ateidavo į visus renginius. Dabar to nėra. Anksčiau per metus „Dagilėlis“ koncertuodavo po 20 kartų, dabar – dvigubai mažiau. Ansambliečiai draugauja su kitais kolektyvais, ieško galimybių išvažiuoti į užsienio keliones.

Kolektyvas koncertavo Dainų šventėse, visuose svarbiausiuose Lietuvos folkloro festivaliuose. Taip pat aplankė Švediją, Belgiją, Vokietiją, Ukrainą, Latviją, Turkiją, Angliją.

„Dagilėlis“ laikomas aukšto lygio Lietuvos kolektyvu – minint etnografinių regionų metus, šalies sostinėje jis pristatė Aukštaitiją.

30-metis bus įamžintas knygelėje, į kurią sudėtas „Dagilėlio“ repertuaras. Joje – dainos, kurias ansamblio vadovė surinko iš ukmergiškių.

Jubiliejinis koncertas tapo iš viso 470-uoju. Jame rajono Garbės pilietės J. Martinkutės vadovaujamas folkloro ansamblis „Dagilėlis“ Kultūros centro salėje susirinkusiuosius pradžiugino dainomis. Skambėjo įvairūs instrumentai, ansambliečiai sukosi šokių sūkuryje.

Dainomis ir šokiais „Dagilėlį“ sveikino  Rokiškio „Gastauta“ ir Kaišiadorių „Verpeta“.  Saviveiklininkus sveikino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Viešnia buvo pirmoji, gavusi jubiliejinę „Dagilėlio“ knygelę.

Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė ansambliui įteikė ir Lietuvos liaudies kultūros centro padėką.

Rajono mero padėką įteikė mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, kiekvienam ansamblio dalyviui padėką įteikė savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė.

Ansambliečiai žadėjo dar ne kartą džiuginti žiūrovus ir klausytojus savo dainomis ir šokiais. 

Ukmergės naujienos

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų