Spausdinti šį puslapį

Teismo statybos verčia šarvuotis kantrybe

Rajono apylinkės teismo statybos ir kai kuriems vairuojantiems ukmergiškiams tapo tikru išbandymu. Gedimino Nemunaičio nuotr. Rajono apylinkės teismo statybos ir kai kuriems vairuojantiems ukmergiškiams tapo tikru išbandymu. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Daugiau kaip pusantro milijono eurų vertės naujojo Ukmergės teismo pastato statybų darbai juda, bet su pertraukomis. Kai ką tenka koreguoti, be to, darbai kelia nepatogumų šalia įsikūrusioms įstaigoms.

Statybos vykdomos šalia Deltuvos ir A. Smetonos gatvių esančiame sklype. Čia buvo iškirsti medžiai, teritorija aptverta.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjo Arūno Stravinsko, dar 2008 m., ieškant sklypo statybai, šią vietą pasiūlė Ukmergės rajono savivaldybė. Čia buvo suformuotas naujas žemės sklypas. Nuo 2010 m. lapkričio jį pagal panaudos sutartį valdo Ukmergės rajono apylinkės teismas.

Darbų atlikimo sutartis sudaryta su UAB „Statybos ir restauravimo darbai“ iš Kauno.

Nepatogu ir nesaugu

Su statybininkais šia teritorija dabar tenka dalytis čia pat įsikūrusiems krašto apsaugos savanoriams, savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, Nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojams ir lankytojams. Jie naudojasi bendru šių įstaigų kiemu, stato čia automobilius.

„Transporto daug, intensyviai dirba ir žemių atvežančios, kitos darbininkų mašinos. Kiemas apkrautas, ištisai pilna automobilių. Suprantama – reikia kantrybės, tačiau, išskyrus nepatogumus, dar ir nesaugu...“ – būgštavo tokias bėdas išsakę ukmergiškiai.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos Turto valdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Daliaus Noreikos, už statybvietės saugumą iki statybos darbų pabaigos atsako rangovas. Jis turi įrengti laikinus užtvėrimus, organizuoti fizinę apsaugą taip, kad būtų užkirstas kelias pašaliniams asmenims patekti ir užtikrintas saugus statybvietės atskyrimas.

„Statybvietė buvo perduota rangovui, sudarius statybvietės perdavimo ir priėmimo aktą, – komentavo specialistas. – Šiuo metu visa teritorija yra aptverta. Pravažiavimas prie pastatų paliktas tokio pločio, kaip ir buvo anksčiau, net platesnis. O dėl saugumo pravažiavimas nuo likusios statybvietės dalies yra atitvertas papildoma laikinąja tvora.“

D. Noreikos teigimu, rangovas buvo žodžiu įspėtas, kad atkreiptų dėmesį į statybinės technikos judėjimą ir pagal galimybes neužtvertų pravažiavimo, nesudarytų kamščių.

Pašnekovas taip pat pasakojo, jog teismo pastato statybų darbai buvo trumpai stabtelėję, nes reikėjo perskaičiuoti medžių atkuriamąją vertę. Ruoštasi pamatų įrengimo darbams, rangovo užduotis – sudaryti sutartis pirkti gelžbetonio, metalo gaminius. „Atsižvelgiant į būsimus Ukmergės vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcijos darbus, reikės pakoreguoti ir teismo pastato inžinerinių tinklų projektą“, – aiškino specialistas.

Modernios sistemos

Statomame teisme bus įrengtos 28 darbo vietos, 3 teismo posėdžių salės, laikino sulaikymo kameros konvojuojamiems asmenims, nepilnamečio ir įslaptinto liudytojo ar nukentėjusiojo apklausos patalpos. Pastate bus atskirtos viešosios, tarnybinės ir didesnio saugumo zonos. Visi praėjimai tarp jų kontroliuojami įdiegta įeigos kontrolės sistema.

Tai automatiškai veikianti praėjimo/patekimo į pastatus sistema, susidedanti iš įeigos kontrolės nuotolinių skaitytuvų, durų kontrolerių, elektromechaninių spynų ir įeigos kortelių. Į pastatą patenkama ne su raktais, o su kortele, galima stebėti patenkančių asmenų srautus, įėjimo ir išėjimo laikus.

„Saugumui užtikrinti bus įrengtos įvairios inžinerinės saugumo priemonės: apsaugos ir gaisrinė signalizacijos sistemos, vaizdo stebėjimo sistema, pavojaus mygtukai. Saugumą padidins ir pastato planiniai sprendimai, kurie užtikrins, kad liudytojai, konvojuojami asmenys ir teisėjai į posėdžių sales patektų per skirtingus įėjimus ir susitiktų tik teismo posėdžių salėje“, – aiškino Nacionalinės teismų administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas A. Stravinskas.

UAB „Statybos ir restauravimo darbai“ teismo pastato statybos darbus atliks už 1,678 mln. eurų.

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme, kad teismo pastato statybos Deltuvos gatvėje turėjo prasidėti dar pernai. Tačiau keitėsi terminai, buvo koreguojamos projektui skirtų lėšų sumos. Planuojama Ukmergės rajono apylinkės teismo pastatą pastatyti iki 2018 m. pabaigos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)