„Ukmergės centro pertvarkos projektas tolimas nuo kokybiškos architektūros“

Ukmergės centro viešųjų erdvių pertvarkymo projektas (UAB „Panprojektas“; E. Klimavičienė, R. Skemundrienė, N. Sargautaitė). Ukmergės centro viešųjų erdvių pertvarkymo projektas (UAB „Panprojektas“; E. Klimavičienė, R. Skemundrienė, N. Sargautaitė).

Lietuvos architektų rūmai (LAR), gavę Ukmergės miesto bendruomenės tarybos prašymą įvertinti Ukmergės miesto centro rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus, surengė išvažiuojamąją architektūros ekspertų tarybą Ukmergėje. Ekspertus smarkiai nuvylė tiek šio projekto sprendinių kokybė, tiek nerezultatyvi Ukmergės savivaldybės pareigūnų koncentracija į formalius procedūrinius aspektus.

Birželio 28-ąją Ukmergės centro (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis) viešųjų erdvių pertvarkymo projektą ekspertams pristatė autoriai – UAB „Panprojektas“.

Diskusijoje su LAR ekspertais dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės meras R. Janickas, architektas-konsultantas K. Sabaliauskas, administracijos direktoriaus pavaduotoja A. Balčiūnienė, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė S. Vitaitė, Investicijų, užsienio ryšių skyriaus vyr. specialistas L. Rugienius ir KPD Vilniaus padalinio specialistė R. Trapikienė bei Ukmergės bendruomenės atstovas G. Karvelis. Buvo išklausyta informacija apie projekto eigą, abejonės dėl jo sprendinių ir apsikeista nuomonėmis.

Vėliau LAR ekspertai A. Ambrasas, G. Filipavičienė, A. E. Paslaitis, G. Zykuvienė, R. Miliukštis, L. Paulauskienė, pirmininkaujami A. Karaliaus, diskutavo uždarame posėdyje.

Ekspertus nuvylė projekto sprendinių kokybė, padrika vertybinė orientacija ir silpnas ryšys su vieno stipriausią identitetą turinčių Lietuvos miestų istoriniu-architektūriniu kontekstu. Taip pat – nerezultatyvi Ukmergės savivaldybės pareigūnų koncentracija į formalius procedūrinius aspektus, nesuvokiant problematikos ir projektinių sprendinių kokybinių aspektų ir nepasitelkiant tam reikalui kompetentingų konsultantų.

Trumpai tariant – normaliu atveju projektas turėtų būti sustabdytas ir utilizuotas, nes „sveikos, racionalios ir konceptualios užuomazgos“ aptikti jame nepavyko.

LAR ekspertai rekomendavo projekto autoriams sustiprinti kūrybines intelektines pajėgas ir darbą pradėti nuo „balto lapo“, nes atsitiktinių, nenuoseklių ir koliažinių elementų rinkinys, šiuo metu pateikiamas kaip projektas, iš esmės neatitinka istorinio miesto istorinio centro vertybinių charakteristikų.

Nurodė atsisakyti

LAR ekspertai rekomendavo atsisakyti smulkių ir erdviškai silpnai motyvuotų statinių ties Vilniaus gatvės kampu, nes tai neišvengiamai lemtų vietos pabloginimą ir komplikacijas.

Atkreiptas dėmesys, kad po II pasaulinio karo dramatiškai pasikeitė šios kvartalo dalies erdvinė struktūra ir urbanistinė situacija tapo problemiška, jai būtinas specialus, tikslinis architektūrinis-urbanistinis nagrinėjimas ir modeliavimas, kas iš esmės netelpa į šio projekto parametrus, todėl negalėtų būti atlikta, ką įrodo ir menkaverčiai sprendiniai.

LAR ekspertai akcentavo, kad įvertinant tarpukariu sukurtos memorialinės Kęstučio aikštės dualumą (aikštė-skveras) būtina laikytis šio esminio principo projektiniuose sprendiniuose, nuosekliai formuojant Ukmergės identitetu jau tapusią dvinarę aikštės-skvero kompoziciją.

LAR ekspertai pabrėžė, kad įvertinant stipraus ir stilingo tarpukario paminklo „Lituania Restituta“ erdvinį ir semantinį dominavimą Kęstučio aikštėje, primygtinai derėtų vengti aktyvių, individualizuotų ir kontrastuojančių paminklo atžvilgiu formų ir kompozicijos principų, pirmenybę teikiant simetrijai, nuosaikumui ir plastinei raiškai.

Taip pat LAR ekspertai atkreipė dėmesį, kad įvertinant esminį suaugusių, brandžių medžių erdvinį, rekreacinį vaidmenį Kęstučio aikštės skverinėje dalyje vertėtų rimtai pasistengti maksimaliai išlaikyti šiuos žaliosios architektūros formantus ir naujais keisti palaipsniui tik ten, kur būtina dėl medžių sveikatos būklės.

Be to, LAR ekspertai pasiūlė, įvertinant tarpukariu susiformavusią erdvinę, semantinę Pilies parko ir Vienuolyno alėjos kompozicinę darną, stengtis šį esminį žaliosios architektūros darinį (ypač alėjos tąsą iki šlaito) gerbti projektiniuose sprendiniuose ir maksimaliai įdarbinti bendroje parko struktūroje.

„Gydyti“ pasiūlė nuo esmės

Parko prieigose taip pat pasiūlyta apsispręsti dėl užstatymo ir nepalikti jo dabartiniame chaose, kas iš esmės devalvuoja urbanizuotą parko kraštinę. Be to, LAR ekspertai pastebėjo, jog viešųjų erdvių projektavimas nekuriant vyksmo scenarijų ir žmonių traukos taškų yra bergždžia gimnastika, todėl priminta autoriams pradėti „gydyti“ projektą nuo esmės, o ne nuo dekoro. Kartu akcentuotas perteklinis Pilies kalno ir piliakalnio jungties sureikšminimas įrengiant eskalatorių, kas ne tik rodo projekto rengėjų neadekvatumą, bet ir nesubalansuoto instrumentarijaus problemą.

LAR ekspertai išreiškė viltį, jog Ukmergės miestas, turėdamas neeilinį istorinį ir kultūrinį palikimą, yra vertas žymiai aukštesnės prabos sprendinių, kurie lemtų vietos pagerinimą, o ne atvirkščiai.

pilotas.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+2 # centriokas 2017-08-16 10:35
Įdomu būtų išgirsti savivaldybės nuomonę. Ar projektas eis buldozeriu?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Pranas 2017-08-31 08:02
Akivaizdu kad nėra šeimininko ir architekto
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Pyzius 2020-07-19 14:28
Projekto eskizuose -- ne vieno medzio, totali trinkelizcija ir nykuma
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų