Spausdinti šį puslapį

Gido paslaugos – vis populiaresnės

Po Ukmergę vis dažniau vaikšto turistų grupės. Po Ukmergę vis dažniau vaikšto turistų grupės.

Pagal Turizmo įstatymą gido profesinė kvalifikacija suteikiama aukštąjį išsilavinimą turintiems asmenims, išklausiusiems ne trumpesnį kaip 250 valandų specialų gidų rengimo kursą ir išlaikiusiems praktinį ekskursijų vedimo egzaminą.

Kasmet į Turizmo departamentą kreipiasi apie 250 asmenų dėl kvalifikacijos pripažinimo bei gido pažymėjimo išdavimo. Iš viso Lietuvoje šiuo metu yra daugiau nei 4 tūkst. gidų, tarp jų ir ukmergiškių.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė pasakojo, kad  jei į juos kreipiasi turistai, pageidaujantys susipažinti su mūsų miestu, ekskursijas dažniausiai veda ji pati – turi gido pažymėjimą.

Smagias teatralizuotas žydiškąją Ukmergės praeitį atskleidžiančias ekskursijas veda ir pedagogas, aktyvių pramogų organizatorius Kastytis Kvietkauskas.

Direktorė sako, jog tikrai yra ir daugiau specialius mokslus baigusių, gido pažymėjimą turinčių ukmergiškių, tačiau jie patys savo paslaugų nesiūlo. O tokių pasiūlymų išties laukiama, nes tuomet gal ekskursijų būtų pasiūlyta įvairesnių. Pavyzdžiui, kad ir kulinarinių.

Norintieji susipažinti su Ukmerge labai dažnai kreipiasi ir į Ukmergės kraštotyros muziejų. Jo direktorė Vaidutė Sakolnikienė pasakojo, kad gido pažymėjimus yra įgiję du muziejaus darbuotojai. Dar du rengiasi juos įgyti. Muziejus organizuoja ekskursijas po miestą, muziejų, Ukmergės dvarus.

Direktorė pasakojo, kad šios muziejaus siūlomos paslaugos pastaruoju metu labai suaktyvėjo. Jas vis dažniau užsisako asmenines šventes, pavyzdžiui gimtadienius, švenčiantys ukmergiškiai.

„Žmonės nori ir atranda miestą iš naujo“, – sako muziejaus vadovė. Primena, kad turistinio sezono metu muziejus dirba ir šeštadienį, ir sekmadienį. Nuo šių metų tarp muziejaus paslaugų – ekskursijos užsienio kalbomis. Sako, kad tokių jau būta. Gidui tokiu atveju talkina vertėjas.

„Gido profesiją Lietuvoje reglamentuoja Turizmo įstatymas, ir gido paslaugas mūsų šalyje gali teikti tik Turizmo departamento išduotą pažymėjimą turintys asmenys. Gidai yra Lietuvos balsas ir veidas, nuo jų labai priklauso, kokį pirmąjį įspūdį apie mūsų šalį susidarys turistai“, – tvirtina gidų veiklą koordinuojanti Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vyr. specialistė Laura Bieliauskienė.

Ji primena, kad ekskursijas Lietuvoje vedantiems gidams neseniai buvo išduoti nauji pažymėjimai. Jie yra plastikiniai, panašūs į asmens identifikavimo dokumentus.

Visi anksčiau išduoti gidų pažymėjimai galioja ir galios – jų pasikeisti gidams neprivalu. Tačiau pageidaujantieji gauti  naujus pažymėjimus Turizmo departamentui turi pateikti prašymą, nuotrauką, dokumentą bei patvirtinimą apie sumokėtą valstybinę rinkliavą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)