Spausdinti šį puslapį

Nutarė atsižvelgti į ekspertų nuomonę

Ukmergės rajono vadovai nutarė atsižvelgti į šalies architektų kritiką dėl mūsų centro pertvarkos. Projektą rengiančiai įmonei pavesta jį perdaryti. Pagrindinis dalykas, kurį nurodoma įgyvendinti, – palikti sveikus miesto centro medžius. Šią vasarą visuomenei pristatytame projekte jų buvo nelikę ir tai sukėlė didelį ukmergiškių pasipiktinimą.

Lietuvos architektų rūmai, gavę Ukmergės miesto bendruomenės prašymą įvertinti mūsų miesto centro rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus, birželio pabaigoje buvo surengę išvažiuojamąją architektūros ekspertų tarybą Ukmergėje.

Vėliau paskelbė, kad ekspertus nuvylė projekto sprendinių kokybė, padrika vertybinė orientacija ir silpnas ryšys su vieno stipriausią identitetą turinčių Lietuvos miestų istoriniu-architektūriniu kontekstu. Taip pat teigė, kad nerezultatyvi Ukmergės savivaldybės pareigūnų koncentracija į formalius procedūrinius aspektus, nesuvokiant problematikos, nepasitelkiant tam reikalui kompetentingų konsultantų.

Rekomenduota projekto autoriams sustiprinti kūrybines intelektines pajėgas ir darbą pradėti nuo „balto lapo“, nes atsitiktinių, nenuoseklių ir koliažinių elementų rinkinys, pateikiamas kaip projektas, iš esmės neatitinka istorinio miesto istorinio centro vertybinių charakteristikų.

LAR ekspertai rekomendavo atsisakyti smulkių ir erdviškai silpnai motyvuotų statinių ties Vilniaus gatvės kampu, nes tai neišvengiamai lemtų įvairius nepatogumus.

Atkreiptas dėmesys, kad po II pasaulinio karo dramatiškai pasikeitė šios kvartalo dalies erdvinė struktūra ir urbanistinė situacija tapo problemiška, jai būtinas specialus architektūrinis-urbanistinis nagrinėjimas ir modeliavimas.

LAR ekspertai pabrėžė, kad įvertinant stilingo tarpukario paminklo „Lituania Restituta“ erdvinį ir semantinį dominavimą Kęstučio aikštėje, primygtinai derėtų vengti aktyvių, individualizuotų ir kontrastuojančių paminklo atžvilgiu formų ir kompozicijos principų, pirmenybę teikiant simetrijai, nuosaikumui ir plastinei raiškai.

Atkreiptas dėmesys, kad įvertinant esminį suaugusių, brandžių medžių erdvinį, rekreacinį vaidmenį Kęstučio aikštės skvere, vertėtų rimtai pasistengti maksimaliai išlaikyti šiuos žaliosios architektūros formantus ir naujais keisti palaipsniui tik ten, kur būtina dėl medžių sveikatos būklės.

LAR ekspertai pastebėjo, jog viešųjų erdvių projektavimas nekuriant vyksmo scenarijų ir žmonių traukos taškų yra bergždžia gimnastika, todėl priminta autoriams pradėti „gydyti“ projektą nuo esmės, o ne nuo dekoro. Kartu akcentuotas perteklinis Pilies kalno ir piliakalnio jungties sureikšminimas įrengiant eskalatorių.

LAR ekspertai išreiškė viltį, jog Ukmergės miestas, turėdamas neeilinį istorinį ir kultūrinį palikimą, yra vertas žymiai aukštesnės prabos sprendinių, kurie lemtų vietos pagerinimą, o ne atvirkščiai.

Rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova informavo, kad praėjusią savaitę buvo surengtas Ukmergės savivaldybės susitikimas su miesto centro projektą rengiančiais UAB „Panprojektas“ architektais.

Atsižvelgę į Architektų sąjungos pastabas, jie koreguoja projektą.

Pažymima, kad visi  miesto centre augantys medžiai bus įvertinti, sveiki medžiai bus išsaugoti, vietoj ligotų bus atsodinami nauji. 

Atsisakyta ir kito nei visuomenei, nei ekspertams netikusio sumanymo dėl planuoto užstatymo nuo Vilniaus gatvės. Numatytas žavesio erdvei suteikiantis fontanas plane lieka.

„Kai bus parengtos projekto vizualizacijos, paskelbsime viešai visų svarstymui. Žinau, kad ne visų nuomonės sutaps, ,,gražu negražu“ – labai subjektyvu. Svarbiausia, kad projektą rengtų profesionalai ir savo siūlymus pagrįstų. Po šios dienos susitikimo tikiu, kad taip ir bus“, – sako mero pavaduotoja.

Pasak jos, Ukmergės centro (Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis) viešųjų erdvių pertvarkymo projekto įgyvendinimas dėl pasikeitimų kiek nusitolins.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)