Ukmergėje – kuriozai dėl laikrodžių

Belieka tik spėlioti, ar ilgai veiks daug kartų taisytas ir tikslų laiką pagaliau vėl pradėjęs rodyti laikrodis... Gedimino Nemunaičio nuotr. Belieka tik spėlioti, ar ilgai veiks daug kartų taisytas ir tikslų laiką pagaliau vėl pradėjęs rodyti laikrodis... Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vienuolyno gatvėje esantis dvigubas laikrodis pagaliau vėl skaičiuoja laiką. Jo mechanizmas ne vieną kartą buvo remontuojamas Italijoje. Kitas, taip pat italų remontuotas, miesto laikrodis turėjo pradėti eiti šį pirmadienį. Bet koją pakišo iš pradžių lietus, paskui susirgo meistras.

Vienuolyno gatvės laikrodžio vidaus mechanizmas tapo tikru „klajūnu“. Jis buvo ne kartą sugedęs ir išvežtas taisyti į Italiją. Ukmergiškiai jau pradėjo juokauti, kad Ukmergė – labai laiminga, nes valandų neskaičiuoja.

Neseniai laikrodžio rodyklės atgijo. Įrenginio tvarkymu eilinį kartą rūpinosi italų meistrai, kuriems Lietuvoje atstovauja Vilniuje įsikūrusi UAB „Miesto baldai“.

„Gamintojas įtaria, kad yra problemų su palydoviniu ryšiu, kuriuo laikrodis buvo reguliuojamas. Jis kelis kartus per parą turėtų jungtis su palydovu, tačiau tai vykdavo nereguliariai“, – sakė UAB „Ukmergės versmė“ direktoriaus servisui pavaduotojas Gintaras Zaikauskas.

Pasak jo, kadangi įdėtas maitinimo elementas – ličio baterijos, palydovas kaip ir nebūtinas. Laiko keitimas dukart per metus – valanda į priekį ir atgal – dabar bus atliekamas rankiniu būdu. Gamintojas užtikrino, kad pataisytas laikrodis turėtų eiti tiksliai.

G. Zaikausko teigimu, remonto darbai nieko nekainavo: „Remontas buvo garantinis. Dabar dar yra ir priedas prie sutarties – 3 metų garantinis įsipareigojimas.“

Sutvarkytą UAB „Ukmergės versmė“ prižiūrimo laikrodžio dalį pirmiausia gavo Ukmergės butų ūkis. Ji turėjo ateiti kartu su kito laikrodžio, esančio miesto centre, pataisyta dalimi.

Ant pastato Vilniaus ir Vytauto gatvių sankryžoje sienos pakabinto, bet greit sugedusio laikrodžio mechanizmą parūpino ta pati italų įmonė.

Šis unikaliu vadinamas laikrodis su baltų mitologijos ženklais taip pat turi nekokią istoriją. Sumontuotas ir iškilmingai atidarytas jis labai greitai sustojo. Sugedimo priežastys buvo paslaptingos. Svarstyta, jog gal kalti ant laikrodžio rodyklių tupiantys balandžiai, o gal Ukmergės klimatas netinka...

Pagaliau ir jo mechanizmas jau pataisytas, atsiųstas į Ukmergę. Tačiau kada vėl nušvis, nežinia. Pasak rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialisto Juliaus Zarecko, greičiausiai dar teks palaukti, kol jis atgis. Teigė, kad yra „įvairių niuansų“, susijusių ir su montavimu, ir kitais pageidavimais. Vienas iš jų – kad rodyklės būtų nudažytos.

Mat tik atsiradus naujajam laikrodžiui nuostabą sukėlė tai, kad rodyklės ir ciferblatas – vienodos spalvos, tad dieną jų beveik nesimato.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Giedrius Pocius informavo, kad svarbiausia šio įrenginio detalė iš Italijos jau atgabenta. Mechanizmas turėjo būti montuojamas dar praėjusią savaitę, tačiau darbams sutrukdė lietus. Todėl jie buvo nukelti į pirmadienį.

Tačiau pasirūpinti montavimu turintis meistras... susirgo. Trečiadienį sužinojome, kad situacija tokia pati, laukiama tvarkyti laikrodį palankaus meto, o pirmiausia bus imtasi laikrodžio apšvietimo montavimo darbų...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų