Jaunimo susidomėjimas profesiniu mokymu neslūgsta

Jaunimo susidomėjimas profesiniu mokymu neslūgsta Jaunimo susidomėjimas profesiniu mokymu neslūgsta

Auga pretendentų į profesines mokyklas skaičius: rugpjūčio vidurio duomenimis, šiemet profesinėse pageidauja mokytis 5 proc. daugiau pirmakursių nei pernai tuo pačiu metu.

Mokytis darbo rinkoje paklausaus amato jau pareiškė norą beveik 13 tūkstančių moksleivių. Nors priėmimas dar tęsis iki rugsėjo, keletas profesinių mokyklų jau perpildytos.

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau jaunų žmonių kryptingai renkasi profesines mokyklas. Pamažu turi formuotis sveika specialistų rengimo sistema, kai jaunimas pirmiausia įgyja profesiją ir tik po to, jei nori, siekia bakalauro ir magistro“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Kaip pabrėžia ministrė A. Pitrėnienė, dauguma profesinių mokyklų yra atnaujintos, aprūpintos pačia moderniausia praktinio mokymo įranga, kokią naudoja ir pažangiausios verslo bendrovės. Profesinių mokyklų bendradarbiavimas su darbdaviais, regionų valdžia ir kitais socialiniais partneriais, naujos mokymo programos suteikia absolventams geresnę įsidarbinimo perspektyvą.

Iš viso į profesines mokyklas šiemet planuojama priimti per 19 tūkst. moksleivių. Šiuo metu jau sulaukta beveik 70 proc. būsimų pirmakursių paraiškų.

Nors priėmimas dar tęsiasi, penkios profesinio mokymo įstaigos ne tik surinko, bet ir perkops savo priėmimo planus. Itin didelį jaunimo dėmesį patraukė Vilniaus automechanikos ir verslo mokykla, jau sulaukusi 120 proc. planuojamų paraiškų, Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centras – 107 proc., Joniškio žemės ūkio mokykla – 105 proc.

Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykla – 103 proc., Panevėžio profesinio rengimo centras jau užpildė 100 proc. vietų.

Dar penkios profesinės mokyklos rugpjūčio vidury buvo gavusios per 90 proc. būsimų moksleivių paraiškų – tai Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras (98 proc.), Plungės technologijų ir verslo mokykla (97 proc.), Klaipėdos turizmo mokykla (95 proc.), Elektrėnų profesinio mokymo centras (93 proc.), Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras (90 proc.).

Šiemet norintieji įgyti amato dažniausiai renkasi grožio ir sveikatos paslaugų, tokių kaip kirpėjo, kosmetiko-visažisto, masažisto, kosmetologo, taip pat automechaniko, statybininko apdailininko, suvirintojo profesijas. Didelio susidomėjimo sulaukia naujos profesinėse mokyklose siūlomos programuotojo ir aviamechaniko specialybės.

74 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo per 200 įvairių profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir t.t.

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Profesinėse mokyklose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip pat tat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti ar įgyti naują kompetenciją ar kvalifikaciją.

Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikacijos siekiantiems asmenims. Pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.

Švietimo ir mokslo ministerijos
Komunikacijos skyrius

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų