Naujų mokslo metų pradžios kaina – beveik pusė milijono eurų

Naujų mokslo metų pradžios kaina – beveik  pusė milijono eurų Naujų mokslo metų pradžios kaina – beveik pusė milijono eurų

Kol vaikai dar džiaugiasi paskutinėmis atostogų savaitėmis, šalies moksleivius maitinančioje įmonėje „Kretingos maistas“ dar darbymetis.

Derinami valgiaraščiai, vertinami maisto produktų tiekėjai – didžiausias darbas - vyksta remontuojant mokyklų valgyklas.  


„Vertinant šalies ugdymo įstaigų situaciją, valgyklų patalpų būklė daugelyje mokyklų itin prasta. Virtuvės įrangos mokyklos arba neturi arba ji labai susidėvėjusi. Daugelyje ugdymo įstaigų reikalingos didelės investicijos į patalpų remontą, virtuvės įrangos, inventoriaus pirkimą. Dažnu atveju savivaldybės, kurios ir yra mokyklos savininkės, lėšų tam neturi, tad investuojame mes“, - sako VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė Alisa Norkuvienė.

Vien šią vasarą VšĮ „Kretingos maistas“ valgyklų atnaujinimui skirs apie pusę milijono eurų. Einamieji remontai atliekami visose, bendrovės aptarnaujamose, ugdymo ir gydymo įstaigų valgyklose. Jurbarko savivaldybėje esančioje Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijoje įmonės lėšomis atliekamas kapitalinis remontas.

„Visose mūsų aptarnaujamose mokyklose glaistomos, dažomos lubos, sienos, grindys, tvarkomo plytelės. Atnaujinami indai, stalo įrankiai, maisto ruošimui skirtas investorius ir įranga, darbuotojų apranga. Preliminariai šie smulkūs pasirengimo naujiems mokslo metams darbai kainuos apie 245 tūkstančius eurų“, - pasakojo A. Norkuvienė.

Kosmetinis pasirengimas naujiems mokslo metams, tik dalis investicijų. Veliuonos Antano ir Jono Juškų gimnazijoje kapitaliniam valgyklos remontui numatyta dar 222 612 eurų. Čia reikės ne tik supirkti reikiamą įrangą, bet ir keisti langus, grindis, sutvarkyti komunikacijas. Gimnazijoje gaminamas maistas tiekiamas ne tik gimnazistams, bet ir kelioms kitoms rajono mokykloms.

„Tai tik dalis viso parengiamojo darbo, kuris vyksta iki mokslo metų pradžios, - pastebi VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė. –  Gilinamės ir į naujus reikalavimus dėl mokinių maitinimo, po truputį ruošiamės naujovėms, kurias bus privaloma diegti jau kitais mokslo metais. Taip pat nuolat peržiūrime tiekėjų sąrašus, kad valgyklas pasiektų tik kokybiški maisto produktai“

Šių metų liepą Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė naujas rekomendacijos bendrojo ugdymo mokyklų valgiaraščių sudarymui.  Rekomenduojama rinktis natūralią mėsą ir iš jos pagamintus produktus, žymiai sumažintas leistinas mėsos maltinių kiekis. Vaikams siūloma patiekti pilno grūdo arba su grūdais duoną.  Taip pat pietums neturi būti tiekiami konditerijos gaminiai ir medus, o vietoje saldintų gėrimų, rekomenduojamas geriamas vanduo.

Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės, kaip ir kasmet, valgiaraščiai šiek tiek keičiasi, nes mokyklų bendruomenės išsako savo norus, atsižvelgiame ir į kasmetinius mokinių apklausų rezultatus ar individualius poreikius, kai dėl sveikatos problemų vaikams reikalinga speciali dieta.

„Sulaukėme ir pageidavimų iš mokyklų. Vaikai ant pietų stalo nori mielinius ir žemaičių blynus, bandeles, varškės ir bulvių patiekalus. Kai kurios mokyklos atsisakė koldūnų, virtinukų su varške, mišrainių, plovo, pomidorų ir agurkų sriubų, makaronų patiekalų ar net žuvies, kuri, vaikams yra rekomenduojama“, - pasakoja A. Norkuvienė.

VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė ragina visas mokyklų bendruomenes išreikšti savo pageidavimus dėl artėjančių mokslo metų valgiaraščių. Tai gali padaryti tiek mokyklos administracija, tiek tėvai ar net vaikai. Tam skirta bendrovės nemokama kokybės linija.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų