Nuo šiandien Lietuvos kariuomenėje tarnauja ir šauktiniai – privalomosios pradinės karo tarnybos kariai

Nuo šiandien Lietuvos kariuomenėje tarnauja ir šauktiniai – privalomosios pradinės karo tarnybos kariai Nuo šiandien Lietuvos kariuomenėje tarnauja ir šauktiniai – privalomosios pradinės karo tarnybos kariai

Po septynerių metų pertraukos Lietuvos kariuomenėje kartu su profesinės karo tarnybos ir aktyviojo rezervo kariais tarnaus ir nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai.

Rugpjūčio 24 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo pirmieji 495 kariai, tarp kurių ir 19 merginų. Visi jie pareigą Tėvynei atlikti apsisprendė savanoriškai.

Pirmąją tarnybos dienos dieną kariuomenės naujokus aplankė ir pasveikino Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, pajėgų vadai, kiti svečiai.

„Jaunimo noras tarnauti savo šaliai rodo, kad Lietuvos stiprybės ir vienybės dvasia yra gyva. Keičiasi kartos ir laikai, tačiau kovos už laisvę reikšmė išlieka ta pati. Lietuvos žmonės moka branginti laisvę ir žino, kad ją reikia saugoti ir ginti“, – sako Prezidentė. Ji taip pat pabrėžia, kad į privalomąją karo tarnybą stoję kariai ženkliai sustiprins Lietuvos kariuomenę ir užtikrins mūsų nacionalinį saugumą.

„Džiaugiuosi, kad savanoriškai atlikti pradinę karo tarnybą pareiškė apie 2600 jaunuolių. Esu įsitikinęs, kad šie skaičiai dar nėra galutiniai. Aktyvus jaunuolių siekis savanoriškai atliti pareigą Tėvynei leidžia manyti, kad netrukus Lietuvos kariuomenę galės sudaryti vien savanoriai. Jaunimo nusiteikimas tarnauti, tarnybų sąlygų pagerinimas yra būtent tas kelias, kuriuo mes turime eiti ir ateityje,“ – sako krašto apsaugos ministras J. Olekas. Ministras ir toliau kviečia jaunimą ir toliau aktyviai registruotis savo noru atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą, renkantis tarnybą dar nesukomplektuotuose daliniuose arba kitais metais.

Nuo šiandien, po septynerių metų pertraukos, Lietuvos kariuomenėje tarnaus ne tik profesinės karo tarnybos ir aktyviojo rezervo kariai, bet ir šauktiniai. Be galo džiugu, kad didžioji dauguma jų tarnybą atliks savo noru. Savo ruožtu mes jiems pasiūlysime ne tik geras tarnybos sąlygas ir įvairias socialines garantijas, bet ir ją atlikus – galimybę toliau tarnauti Lietuvai profesinėje karo tarnyboje ar aktyviajame rezerve – savanorių pajėgose“, – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas. Pasak kariuomenės vado, nereikėtų pamiršti, kad pagrindinės šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą grąžinimo priežastys ir buvo spartus batalionų sukomplektavimas profesinės karo tarnybos kariais ir parengtojo kariuomenės personalo rezervo didinimas, atsižvelgiant į geopolitinę situaciją.

Devynių mėnesių trukmės tarnybą Dragūnų batalione pradėję jaunuoliai į batalioną atvažiavo iš visos Lietuvos. Visi jie ne tik savanoriškai užsirašė tarnybai, bet ir patys pasirinko tarnauti šiame Lietuvos kariuomenės dalinyje. Pasirinkę savanoriškai attlikti karinę tarnybą, jaunuoliai patys gali nuspręsti, kokiame kariniame dalinyje nori tarnauti.

Pirmąją atvykimo į Dragūnų batalioną dieną naujokai gavo uniformas ir ekipuotę, susipažino su daliniu ir įsikūrė kareivinėse.

Pagal mokymų planą, pirmąsias aštuonias savaites šauktiniai dalyvaus baziniame kario kurse, kurio metu kariai lankys teorines paskaitas, mokysis rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis. Vėliau jie pradės bazinį kario kursą, bus rengiami kaip kariai specialistai. Kolektyvinio rengimo metu šauktiniai mokysis veikti savo padalinio sudėtyje, atlikti jiems paskirtas užduotis.

Numatyta, kad privalomąją karinę tarnybą šiemet pradės 3 tūkst. karių.

Krašto apsaugos ministerijos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų