Bulvės nepelnytai vejamos nuo sveikuolių stalo

Bulvės nepelnytai vejamos nuo sveikuolių stalo Bulvės nepelnytai vejamos nuo sveikuolių stalo

Šilti ir saulėti orai sudarė palankias sąlygas ūkininkams nuimti rudeninį bulvių derlių. Tačiau lietuvių mėgiama daržovė nepelnytai stumiama iš mūsų raciono, nors tam pagrindo dietologai neįžvelgia.

Pasak ūkininko Arvydo Rimkaus, vasara buvo itin sausa ir ganėtinai karšta, tačiau bulvių derlius užderėjęs neblogas, tik bulvės užaugusios šiek tiek mažesnės nei paprastai.

Pasak jo, vasaros viduryje užėję karščiai ir sausra gerokai paveikė ir kitas laukuose augusias daržoves – burokėlius, kopūstus, moliūgus. Tačiau išliekantis pakankamai šiltas ir lietingas ruduo dar turėtų pridėti daržovėms ir svorio, ir skonio. Daugumą jų ūkininkas žiemos sandėliavimui nuims prieš pirmąsias šalnas spalio pabaigoje. Šiuo metu daržuose dar auga kelių rūšių ropės, juodieji ridikai, laukuose dera agurkai.

„Džiugina, kad lietuviai valgo vis daugiau ir įvairesnių daržovių, ieško įdomesnių produktų, vis labiau vertina mūsų ūkininkų užaugintą produkciją“, – džiaugiasi nuo pat Centrinio Kauno turgaus įkūrimo čia prekiaujantis ūkininkas A. Rimkus. Tačiau lietuvio stalas sunkiai įsivaizduojamas be tradicinių bulvinių patiekalų, kurių atsisakymas tampa savotiška mada, nors tam dietologinio pagrindo, pasirodo – nėra.

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė juokauja, kad labiausiai mėgstami ir dažniausiai valgomi produktai dažnai tampa savotišku „atpirkimo ožiu“.

„Esame linkę bulves apkaltinti dėl antsvorio, nors pagrindo tam nėra. Pati bulvė nėra kaloringa, joje yra mums reikalingų mikroelementų ir vitaminų, o kalorijos prisideda iš tų produktų, kurie padeda atskleisti bulvės skonį – tai riebalai“, – sako E. Gavelienė. Todėl sveikos mitybos principų paisantiems žmonėms, kurie nori pasidžiaugti rudeniniu bulvių derliumi, mitybos specialistė pataria drąsiai valgyti virtas, trintas, orkaitėje su šlakeliu aliejaus iškeptas bulves, bulvių plokštainį.

„Riboti turėtume ne bulves, o riebalų kiekį. Vengti populiarių spirgučių, atsisakyti grietinės ar valgyti jos tik simboliškai, kaip pagardą“, – sako gydytoja.

Taip pat gydytoja atkreipia dėmesį, kad bulvės yra priskiriamos kompleksinių angliavandenių turintiems maisto produktams, kuriems priklauso kruopos ir duona, todėl valgyti jų reiktų daugiau dėl įvairovės ir stengtis, kad bulvių patiekalai netaptų pagrindiniu dienos maisto racioną sudarančiu produktu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų