Pasaulinė psichikos sveikatos diena – skirkite daugiau laiko sau

Pasaulinė psichikos sveikatos diena – skirkite daugiau laiko sau Pasaulinė psichikos sveikatos diena – skirkite daugiau laiko sau

Kasmet visame pasaulyje spalio 10 d. minima Psichikos sveikatos diena, kuria siekiama skirti daugiau dėmesio psichikos sveikatos problemoms bei skatinti tokių problemų turinčių žmonių palaikymą.

Pasaulio sveikatos organizacija 2015 m. siekia atkreipti dėmesį į sergančiųjų psichiniais ar neurologiniais sutrikimais orumą.

Statistika rodo, kad vienas iš keturių žmonių kažkuriuo gyvenimo momentu patirs psichikos ar neurologinį  sutrikimą. Šiuo metu visame pasaulyje yra apie 450 milijonų žmonių, kurie yra paveikti šių problemų. Nepaisant grėsmingos statistikos, tik maža dalis kreipiasi pagalbos, nes tokių problemų turintys žmonės ne tik yra diskriminuojami, tačiau neretai nukenčia ir nuo emocinio ar fizinio smurto.

Žmonės su psichikos sveikatos sutrikimais yra viena labiausiai socialiai izoliuotų grupių, tad ypatingai svarbu suteikti jiems paramą ir palaikymą. Su sergančiuoju būtina elgtis pagarbiai, išlaikyti nuolatinį bendravimą, kiek įmanoma, priklausant nuo sutrikimo sunkumo, leisti žmogui pačiam tvarkytis ir priimti sprendimus. Tyrimai rodo, kad tie asmenys, kurių identitetas yra išlaikomas ir kurių orumas yra išsaugomas, patiria silpnesnius sutrikimo simptomus bei greičiau atsigauna. Tuo tarpu žmonių, kurių savigarba yra pažeidžiama, sveikata ir savijauta dažnai dar labiau suprastėja, o simptomai suintensyvėja.

Reiktų nepamiršti, kad nei vienas iš mūsų nėra apsaugotas nuo psichikos sveikatos problemų. Net ir  diagnozavus tokius sveikatos sutrikimus reiktų nepamiršti, kad jie dažnai būna išgydomi. Svarbiausia yra laiku atkreipti dėmesį į suprastėjusią būseną ir suteikti paramą žmogui, kuriam to reikia, gydymo proceso metu.

Kad emocinė sveikata būtų stipri ir atspari gyvenimo sunkumams, patariama bent valandą laiko per dieną skirti tik sau, atsipalaiduoti, užsiimti mėgstama veikla. Taip pat reiktų išmokti įsiklausyti į savo kūną ir, jei pajaučiama įtampa ar nerimas, rekomenduojama padaryti pertrauką, pabandyti nusiraminti. Būtina nepamiršti pastebėti ir džiaugtis mažais gyvenimo dalykais, taip pat draugais, šeima, darbu. Toks pozityvus požiūris ir nusiteikimas formuoja teigiamą požiūrį į gyvenimą bei pagerina jo kokybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų