Grybavimo taisyklės panaikintos

Grybavimo taisyklių panaikinimas nereiškia, kad miške galima elgtis, kaip panorėjus. Vaidotės Šantarienės nuotr. Grybavimo taisyklių panaikinimas nereiškia, kad miške galima elgtis, kaip panorėjus. Vaidotės Šantarienės nuotr.

Aplinkos ministro š. m. liepos 29 d. įsakymu panaikintos Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės.

Pripažinus netekusiomis galios šias taisykles, panaikinamas apribojimas rinkti ir supirkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu pusantro centimetro, ir voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu vienas centimetras, kadangi tokio mažo dydžio surenkamų (ir ypač superkamų) grybų kiekis nėra ir negali būti didelis ir neigiamo poveikio grybų ištekliams bei jų populiacijoms nedaro.

„Šiose taisyklėse buvo nuostatų, kurios įtvirtintos kituose teisės aktuose, tad dėl teisinio aiškumo nusprendėme, kad tokių draudimų dubliavimo neturi būti. Kai kurios taisyklių nuostatos dėl voveraičių ir baravykų dydžio buvo aktualios prieš porą dešimtmečių, kai į mišką grybautojai keliavo nešini ne peiliuku, o grėbliais. Ieškodami brangiai superkamų grybų, jie „išardavo“ šakėmis didelį miško plotą ir sunaikindavo miško paklotę. Džiaugiuosi, kad šiuo metu Lietuvoje žmonės suvokia, jog metro miško paklotės neverta naikinti dėl 1,5 cm skersmens voveraitės“, – teigia aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Jis priminė, jog grybavimo taisyklių panaikinimas dar nereiškia, kad miške galėsime elgtis, kaip tik panorėję.

Nors grybavimo taisyklės galios jau nebeteko, tačiau išlieka draudimas rinkti ir supirkti grybus, įrašytus į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą – jis nustatytas Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkoje. Taip pat Lankymosi miške taisyklės draudžia ardyti miško paklotę, todėl grybautojai miške turės ir toliau elgtis atsakingai – nedaryti žalos laukinei gyvūnijai, augalijai ir miškui.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # ediyovigof 2019-11-08 23:31
Amoxicillin Online: http://mewkid.net/where-is-xena/ 18 zji.opix.ukzinios.lt.jry.im http://mewkid.net/where-is-xena/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # otuunowoy 2019-11-09 01:29
Amoxicillin Online: http://mewkid.net/where-is-xena/ Amoxil brc.qynn.ukzinios.lt.xlc.sz http://mewkid.net/where-is-xena/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # ihewumatu 2019-11-09 02:01
Amoxicillin: http://mewkid.net/where-is-xena/ Amoxicillin 500mg Capsules ixw.vcov.ukzinios.lt.jjn.qt http://mewkid.net/where-is-xena/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų