Ir kodėl dantys negali būti tiesiog balti?

Kodėl mes negalime tiesiog mėgautis balta, holivudine, spindinčia šypsena? Kodėl baltą šypseną išlaikyti kai kuriems žmonėms yra itin sunku? Odontologai teigia, jog šiuolaikinis žmogus susiduria su daugybe išorinių bei vidinių veiksnių, kurie lemia dantų spalvos pokyčius. Tad balta šypsena reikalauja „įdirbio“ ir priežiūros. Dantų valymas, tinkama higiena padeda, tačiau kartais visgi reikalingas ir dantų balinimas – specialios procedūros, kurios išbalina dantis.

Kodėl keičiasi dantų spalva?

Priežastys, kodėl keičiasi dantų spalva, yra skirstomos į išorinius veiksnius ir vidinius veiksnius.

Išoriniai:

  • Dėl netinkamos dantų priežiūros arba chromogeninių bakterijų dauginimosi pamažu tamsėja dantų apnašas.
  • Dantų apnašas ilgainiui kalcifikuojasi (kietėja, virsta akmeniu), todėl ties dantų šaknimi užsidėję akmenys tamsėja, spalva gali būti nuo gelsvos iki tamsiai rudos.
  • Rūkymas tamsina dantų emalį.
  • Kai kurie maisto produktai turi savybę dažyti, tokie yra kola, kai kurie vaistai, arbata, kava, vynas.

Vidiniai:

  • Dantų kariesas.
  • Įvairios dantų traumos.
  • Emalio hipoplazija (dantų audinio pakitimai).
  • Fluozorė (dantų emalio pokyčiai dėl padidėjusio fluoro vartojimo).
  • Tetraciklino vartojimas (antibiotikas).

Ką daryti, kad dantys būtų balti?

Pirmiausia, reikia vengti to, kas lemia dantų spalvos tamsėjimą. Galbūt galite atsisakyti taurės vyno? O galbūt puodelį kavos pakeisti stikline vandens? Atidžiai žiūrint ką valgote ir geriate, galite sumažinti dantų tamsėjimą.

Tačiau žinoma, dantų priežiūra ir tinkama higiena yra svarbiausia siekiant išlaikyti dantis baltus. Odontologai rekomenduoja dantis valytis dantų pasta be abrazyvinių dalelių, valyti du kartus per dieną, ryte ir vakare po valgio. Galite pasirinkti danų pastą, kuri skirta būtent palaikyti dantų baltumą. Tačiau dantų pastos ir šepetėlio nepakanka, kadangi šepetėlis nėra pajėgus pasiekti visų burnos ertmių. Todėl po valgio rekomenduojama išsivalyti tarpdančius dantų siūlu. Bei bent vieną kartą per dieną (geriausia po pietų, nes po pietų nevalote dantų šepetėliu) išsiskalauti burną skalavimo skysčiu. Skalavimo skystis dezinfekuoja visas sunkiai pasiekiamas ertmes – po liežuviu, gomurį, liežuvio šaknį, skruosto audinius ir t.t.

Jei ant jūsų dantų susidaro akmenys, reguliariai lankykitės pas higienistą ir pašalinkite akmenis nuo dantų. Kai kuriems žmonėms akmenys susidaro dažniau, kai kuriems lėtai arba visai mažai, todėl pasiteiraukite higienisto kas kiek jūsų atveju reikėtų apsilankyti pas specialistą.

O jei įprastas dantų valymas nepadeda?

Jei dantų priežiūra ir sąžiningas valymas nepadeda ir vistiek dantų spalva kinta, galima imtis papildomų priemonių – dantų balinimo. Yra daugybė dantų balinimo receptų, tačiau odontologai rekomenduoja neeksperimentuoti su naminiais receptais, nes kai kurie iš lūpų į lūpas einantys patarimai ne tik nepadeda, bet gali ir pakenkti. Prieš bet kokį dantų balinimo būdo išbandymą pasitarkite su odontologu.

Daugiausia dėmesio sulaukia ir efektyviausi būdai balinti dantis yra kapomis bei lazeriu. 

Dantų balinimas kapomis

Tai paprasčiausia procedūra, kurios apmoko ir priemones suteikia odontologas, o vėliau procedūros atliekamos namuose. Kapos tai specialios formos, pagamintos pagal dantų formą. Į jas kiekvieną vakarą įleidžiamas specialus balinantis gelis ir kapos uždedamos ant dantų. Laikomos per naktį arba tiek kiek nurodė odontologas. Dažniausiai skiriamos 10 procedūrų.

Dantų balinimas lazeriu

Dantų balinimas lazeriu yra šiuolaikinė procedūra, kurios rezultatas matomas iškarto. Procedūra atliekama odontologo kabinete. Naudojamas didelės koncentracijos gelis, kurį aktyvuoja lazerio spindulys, taip sustiprinamas gelio poveikis ir dantys yra išbalinami.

Su dantų balinimu susiduria vis daugiau žmonių, nes gyvenimo būdas, polinkiai į įvairias ligas, vartojami vaistai ir maistas dažo dantis, o juk taip norisi vaikščioti su šviečiančia šypsena. Tačiau dantys yra svarbus mūsų kūno organas, nuo kurio priklauso gyvenimo kokybė, tad nepasiduokite eksperimentams, kreipkitės į specialistus ir tikrai rasite būdą, kaip išlaikyti arba atgauti baltą šypseną.


Daugiau: burnos higiena

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų