Kaip saugiai naudotis mobiliuoju internetu?

Išmanieji telefonai ir mobilus internetas yra mūsų šių dienų kasdienybė. Net sunku patikėti, jog dar visai neseniai internetas veikė prisijungiant per telefono linijas, o kiekvienuose namuose buvo „laidinis“ telefonas.

Dabar kiekvienas, net seneliai, kišenėje nešiojasi išmanųjį telefoną, o jis skanuoja aplinką ir jungiasi prie bevielio ryšio arba turi pasijungęs 4G internetą. Nuolat online – tokia šių dienų būsena. Tačiau toks gyvenimas turi ir savo iššūkių bei pavojų. Todėl trumpai aptarsime kaip saugiau naudotis mobiliuoju internetu.

Interneto saugumas nepriklauso nuo interneto kainos. Visa atsakomybė apsisaugoti nuo pavojų – išmaniojo telefono savininko rankose. O kokie tie pavojai? Pagrinde tai įsilaužimai bei virusai. Anot už kibernetinį saugumą atsakingo CERT-LT padalinio, per 50 proc. virusų, „trojos arklių“ kūrėjų siekia įsilaužti ir sukurti priemones įsilaužti būtent į mobiliuosius įrenginius. Juk išmanieji telefonai tarsi mini kompiuteriai kaupia visą informaciją – prisijungimus, slaptažodžius, bankininkystės duomenis bei privačius duomenis (pvz., fotografijas). Išvengti piktavalių kėslų, padės šie patarimai:

  • Daugelis įsilaužimų yra įvykdomi pasinaudojus telefone įdiegtomis nelegaliomis ir nesaugiomis programėlėmis. Todėl programėlės siųskitės tik iš oficialių šaltinių. Jei naudojate Android sistemos telefoną – siųskitės iš Google Play, jei Apple – Apple Store, jei Windows Phone – Windows Store. Programėlės ten visuomet patikrintos ir joms keli aukšti reikalavimai. Todėl tikimybė, jog iš ten parsisiųsite pažeidžiamą programėlę, yra minimali.
  • Turėkite įdiegtą antivirusinę programėlę bei programėlę valančia išmanųjį nuo laikinų failų ir šiukšlių. Jei telefonas tvarkingas ir apsaugotas, tai net mobilusis internetas veikia greičiau. Tai dar viena paskata susirūpinti telefono saugumu.
  • Nesinaudokite nesaugiu Wi-Fi ryšiu. Nemokamas internetas geras jaukas. Prisijungę prie nežinomo, nemokamo, slaptažodžiu neapsaugoto belaidžio interneto ryšio, galite atskleisti savo duomenis ryšio administratoriui ir taip sukelti sau pavojų. Todėl nesijunkite prie bet ko ir atsisakykite telefone funkcijos, kuomet prisijungiama automatiškai prie Wi-Fi. Junkitės tik prie žinomų, pavyzdžiui, savo kavinės interneto, namų interneto arba jei interneto reikia nuolat, verčiau naudokite mobilųjį internetą. Interneto kainos šiuo metu yra išties nedidelės, tad drąsiai galima naudotis mobiliuoju internetu ir taip būti ramesniems dėl savo saugumo.
  • Pavojus gali iškilti ir į piktavalių rankas patekus pačiam telefonui. Ar jis turi slaptažodį, PIN, kitas apsaugos priemones, kurios neleis svetimiems tiesiog taip prisijungti prie telefono ir matyti visus jūsų duomenis? Jei dar neturite slaptažodžio – pasirinkite tokią funkciją.

Šie patarimai pagrindiniai ir svarbiausi, galintys apsaugoti brangiausią jūsų turtą, informaciją nuo piktavalių.

O jei dabar kaip tik renkatės mobiliojo interneto tiekėją, kreipkitės į Degudegu.lt konsultantus – nemokama konsultacija visais interneto klausimais: kaip pasirinkti, kokia interneto kaina ar kokie yra geriausi interneto tiekėjai.


Reklama: ip telefonai

Xiaomi telefonai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų