Įamžins Antano Smetonos pasitraukimo iš Lietuvos vietą

Kybartų miestelio (Vilkaviškio r.) bendruomenė nusprendė įamžinti iš Ukmergės krašto kilusio Prezidento Antano Smetonos pasitraukimo iš Lietuvos vietą, skelbia portalas tv3.lt.

A. Smetona 1940 metais rusų armijai žengiant į Kauną per Lieponos upelį Kybartuose perbrido į tuometę Vokietiją.

Iki šių dienų vieni prezidentą laiko bailiu, kiti – didvyriu, rašoma portale. Kybartų miestelio pakraštyje prieš 77-erius metus prezidentas A. Smetona, perbridęs Lieponos upelį, atsidūrė tuometėje Vokietijoje. Dabar už šios tvoros – Rusija.

Pirmasis ir paskutinis tarpukario prezidentas pasitraukti į Vakarus nusprendė 1940 metais birželio 15 dieną, sovietų kariuomenės daliniams žengiant į Kauną. Kybartų bendruomenės pirmininkas ir miestelio gidas Vitas Katkevičius sako, kad šia istorine vieta į Kybartus atvykstantys turistai labai domisi. Žmonės esą nuolat prašo parodyti bei papasakoti, kur ir kaip tarpukario Lietuvos prezidentas brido per upelį ir bėgo iš Lietuvos.

Kybartų bendruomenė dėl didelio susidomėjimo A. Smetonos pasitraukimo per Lieponą istorija nusprendė įamžinti šią vietą. Nedideliame plotelyje sudėjo akmenis, gaminama ir atminimo lenta, kuri čia stovės. Joje bus įrašytas faktas, kad prezidentas birželio 15-osios naktį, šalyje susiklosčius sudėtingoms aplinkybėms, per upelį perbrido į Vokietiją, paskui – į Šveicariją, dar vėliau – į Ameriką.

Prezidentą į Vokietiją esą palydėjo Kybartų burmistras. Yra žinoma, kad tarpukario prezidentas sieną bandė pereiti ir legaliu būdu – per pasienio kontrolės postą. Tačiau pareigūnai prezidento neišleido, todėl šalies vadovas vidurnaktį brido per upelį.

Vieni prezidentą laiko dezertyru, palikusiu šalį likimo valiai, kiti – didvyriu. Kai kurie istorikai Smetonos pasitraukimą iš Lietuvos vertina ne taip kritiškai. Esą prezidentas, perbridęs per Lieponą į Vokietiją, sovietams žengiant į Lietuvą, pasielgė teisingai.

A. Smetona žuvo praėjus ketveriems metams nuo pasitraukimo iš Lietuvos. Skelbiama, kad per gaisrą Klivlande savo namuose prezidentas užduso dūmuose.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų