Spausdinti šį puslapį

Už pažeidimus – ir įspėjimai, ir baudos

Toks vaizdas buvo užfiksuotas rugpjūčio 23 dieną Krikštėnuose… Gedimino Nemunaičio nuotr. Toks vaizdas buvo užfiksuotas rugpjūčio 23 dieną Krikštėnuose… Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vadovaudamiesi naujuoju Administracinių nusižengimų kodeksu, už įvairius administracinius nusižengimus nuo šių metų protokolus gali surašyti ir savivaldybės darbuotojai. Jie įgijo teisę tirti administracinius nusižengimus ir surašyti protokolus. Tačiau kol kas dažniau apsiribojama švelnesne bausme – įspėjimu.

Rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas Aidas Dutkus sako, kad ukmergiškiai gerokai dažniau dėl pažeidimų buvo prevenciškai įspėjami ar informuojami apie padarytus nusižengimus nei baudžiami piniginėmis baudomis.

Per pusę metų net 725 ukmergiškiai sulaukė įspėjimų.

300 iš įspėjimų sulaukusiųjų nesilaikė valstybinės vėliavos iškėlimo tvarkos – per valstybines šventes prie savo namų neiškėlė trispalvės.

Pažeidėjams išsiųstas informacinis pranešimas, kuriame nurodoma, kad „Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, Liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, Lietuvos valstybės vėliava keliama prie, virš ar ant šių pastatų: prie kitų valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, nesvarbu, kokia jų nuosavybės forma, taip pat gyvenamųjų namų.

Pažeidė taisykles

Daugiau nei 400 įspėjimų per praėjusį pusmetį susilaukė asmenys, pažeidę kelių eismo taisykles – nesilaikę ženklo „Stovėjimas ribotą laiką“ ir ženklo „Rezervuota stovėjimo vieta“ nurodymo.

Vairuotojams buvo įteikti perspėjimai, informuojantys, kad jie pastatėte transporto priemonę kelio ženklo „Rezervuota stovėjimo vieta“ galiojimo zonoje be specialiojo leidimo arba, kad pastatė transporto priemonę kelio ženklo „Stovėjimo ribotą laiką vieta“ galiojimo zonoje nesilaikant Kelių eismo taisyklių.

Informuojama, kad tokio pobūdžio pažeidimas gali užtraukti administracinę atsakomybę pagal Administracinių nusižengimų kodeksą – baudą nuo 30 iki 90 eurų.

Po įspėjimų išsigabeno

Dar 15 ukmergiškių per praėjusį pusmetį įspėti dėl neeksploatuojamos transporto priemonės laikymo bendrojo naudojimo vietose. Po įspėjimo senas keturrates griuvenas savininkai išsigabeno. Šiuo metu dar dėl keturių transporto priemonių savininkai yra įspėti, jiems nurodytas terminas iki kada jie privalo transporto priemones išgabenti.

Tikėtina, kol sueis numatytas terminas, tai padarys.

Surašė protokolus

Ukmergės rajono savivaldybės darbuotojai per praėjusį pusmetį vis dėl to ne tik įspėjo, bet ir surašė 31 administracinių nusižengimų protokolą.

Iš šio skaičiaus 10 protokolų ukmergiškiams surašyta dėl pažeidimų atsikratant atliekų. 11 protokolų surašyta taksi vairuotojams, pažeidus taksi taisykles.

Dar keliolika protokolų dėl vaikų nepriežiūros surašė Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus specialistai.

Pasak rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo A. Dutkaus, žmonės pažeidę patvirtintas Ukmergės rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles, buvo sučiupti bendruose konteinerių aikštelėse krovę stambiagabarites atliekas. Beveik visais atvejais šiuos pažeidimus pavyko užfiksuoti vaizdo stebėjimo kameromis.

Vedėjas pastebi, kad daugėja ir pilietiškų gyventojų pranešimų apie šiuos ir kitus pažeidimus.

O kuo nusižengė taksistai ir kaip pažeidimai buvo nustatyti?

Pasak A. Dutkaus, visi pažeidimai, dėl kurių bausti Ukmergės taksistai, susiję su tuo, jog vežė keleivius neįjungę arba su nustatytų reikalavimų neatitinkančiais taksometrais. O tai yra privaloma. Tiesa, Ukmergėje jau daug metų galioja nerašyta taisyklė, jog keleiviai vežami už fiksuota kainą. Tačiau toks susitarimas anaiptol neatleidžia nuo prievolės įsėdus keleiviui įjungti taksometrą.

Ar tuo skundėsi keleiviai? Anaiptol ne, nes ukmergiškiai taksi vežami ganėtinai pigiai, tad finansiškai dėl neįjungto taksometro jie nenukenčia. Tačiau yra kita medalio pusė – nemokami mokesčiai valstybei. Atlygiai labai maži, todėl atitinkamai maži ir mokesčiai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)