Spausdinti šį puslapį

Baris - norintiems pasprukti nuo miesto šurmulio

Italija – turistų jau seniai pamėgtas kraštas. Romantika alsuojanti Venecija ar Roma, madų sostinė – Milanas, tačiau šiomis dienomis vis daugiau keliautojų atranda ir žavingąjį Apulijos regioną, esantį šalies pietuose. Daugiausiai lankomas šio regiono miestas – Baris – yra netgi pramintas Apulijos sostine.

Čia gausu muziejų, katedrų, kvapą gniaužiančių paplūdimių ir itin jaukių restoranų, leisiančių ramiai mėgautis itališka virtuve ir jos gardumynais. Ilsėkitės, susipažinkite su Italijos kultūra bei vietiniais gyventojais, mėgaukitės saule bei atsikvėpkite nuo kasdienybės. O tam, kad svečioje šalyje neapsisuktų galva, kelionių ekspertas Baltic Tours dalinasi tobulų atostogų Baryje receptu.

Šių lankytinų objektų praleisti nenorėtum

Jei jau prakalbome apie Bario kultūrinį paveldą, tokį kaip katedros bei muziejai, svarbu nepamiršti paminėti, ką aplankyti čia tiesiog privaloma. Pažintį su miestu, žinoma, reikėtų pradėti nuo senamiesčio, kuriame apstu senų, Viduramžių laikų pastatų. Viena žymiausių čia įsikūrusių bažnyčių – Švento Mikalojaus bazilika – žavi tuo, jog ji pastatyta daugiau nei prieš 700 metų, o joje saugomos šio Šventojo, kurio vardu ji pavadinta, relikvijos.

Nevalia praleisti ir prieš beveik 900 metų netoli uosto pastatytos Castello Svevo pilies, kuri šiuo metu yra bene lankomiausias turistų objektas, o meno mylėtojai joje pasijaus tarsi rojuje. Dabar čia rengiamos įvairios menininkų darbų parodos, viliojančios šimtus lankytojų. Beje, po tokios turistinės veiklos, galite tiesiog sėsti į vežimą, kurį dviračiu temps įdegęs ir sportiškas italas, o jums beliks grožėtis miesto gatvėmis ir jose įsikūrusiomis jaukiomis kavinėmis ar parduotuvėlėmis. Kiek vėliau – atsikvėpti ir saule mėgautis skubėkite į vieną žymiausių Bario paplūdimių - Pomodoro

Mažieji Maldyvai ir draugiški vietiniai

Ar esate girdėję, jog Baris neretai yra vadinamas Mažaisiais Maldyvais? Juk visas regionas garsėja balto smėlio paplūdimiais ir smaragdo spalvos jūra. Tad atostogas Baryje dažnai renkasi net patys italai ir keliauja atsikvėpti nuo didesnių miestų šurmulio bei darbų. Ir vis dėlto, tai tampa problema turistams, mat susikalbėti angliškai čia nėra jau taip ir paprasta. Keliaujant į Barį ar bet kurį kitą Apulijos regiono miestą, itin pravartu žinoti bent kelias pagrindines itališkas frazes, o jei mėginsite kalbėti, pavyzdžiui, angliškai, atsakymą vis tiek greičiausiai gausite italų kalba.

Padėtį šiek tiek apsunkina ir Apulijos regiono gyventojų dialektas, kuris kaip diena ir naktis skiriasi nuo šiaurės Italijos gyventojų. Bet kelionių organizatorius Baltic Tours nuramina: labai jaudintis neverta, nes vietiniai yra itin šilti ir paslaugūs žmonės, todėl net nepavykus susikalbėti, jums mėgins padėti visais kitais įmanomais būdais. Jei reikės – nors ir už rankos nuves į vietą, kurios ieškote, tačiau niekaip nerandate.

Gastro stebuklas: šviežutėlės daržovės, jūros gėrybių gausa ir neeilinis svetingumas

O kaip gi būtų galima praleisti pasakojimus apie maistą. Juk italų virtuvė garsėja kaip viena sveikiausių, populiariausių ir skaniausių pasaulyje! Apulijos regionas - tik dar vienas puikus to įrodymas. Vien jame patiekalų gausa yra milžiniška, o būtent Bario miestas garsus patiekalų iš makaronų tradicijomis bei kviečiais, alyvuogių aliejumi ir vynu. Žinoma, nuodėmė būtų restorane neužsisakyti ir jūros gėrybių, kurios čia pasižymi tobulu šviežumu ir turtingu skoniu. Net ir vegetarams šiame krašte bus nesunku išsirinkti sau tinkantį patiekalą. Apulijos regiono virtuvėje dominuoja šviežutėlės daržovės, ypatingai pupelės, bulvės ir įvairių rūšių salotos.

Keliaudami po Barį pėsčiomis nesistebėkite, jei prie gyvenamųjų namų durų pamatysite stalelį, ant kurio dailiai sudėti puikuosis stiklainiai su uogiene, pomidorais ar paprikomis. Šio miesto gyventojai vadovaujasi principu „valgyti ir dalintis". Juk jeigu praeiviams patinka iš virtuvės sklindantys kvapai, tad kodėl gi nepasidalinus? Tešlą makaronams kočioti juk taip pat smagiau gatvėje!

Baltic Tours teigia, kad atostogos Baryje puikiai tiks nemėgstantiems skubėti, norintiems ramaus poilsio bei trokštantiems pažinti itališką kultūrą, tradicijas ir virtuvę. O užburiantis kraštovaizdis pavers jūsų kelionę tik dar labiau įsimintinesne.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)